Brez PCT ne morete več niti k zdravniku, če to ni nujno

Koronavirus 07. Sep 202110:31 > 12:34 7 komentarjev
čakalnica pri zdravniku
PROFIMEDIA

Če ne gre za nujni primer in življenje ni ogroženo, lahko k zdravniku na pregled pridejo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT, torej so cepljene, testirane ali so covid-19 že prebolele.

Po novem vladnem odloku je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) obvezen v številnih dejavnostih. Izpolnjevati ga morajo vse osebe, ki pri delu prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, obvezen pa je tudi za uporabnike teh storitev.

Med drugim morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi zaposleni v zdravstveni dejavnosti, pa tudi vsi pacienti, izhaja iz vladnega odloka, ki je v veljavo stopil v ponedeljek.

Na Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da je pogoj PCT obvezen za vse paciente, ki želijo dostopati do zdravstvenih storitev, in druge osebe, ki so udeležene oziroma prisotne pri izvajanju zdravstvene dejavnosti.

Kdaj pacienti ne potrebujejo pogoja PCT?

V nekaterih primerih pa pacienti pogoja PCT ne potrebujejo. Kot so pojasnili na oddelku za pravne zadeve pri Zdravniški zbornici Slovenije, ta ni obvezen za osebe, ki so mlajše od 12 let, prav tako ne velja v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Zdravnica s stetoskopom
BOBO

So pa na zbornici ministrstvo za zdravje pozvali, naj pojasni, katere zdravstvene storitve oziroma dejavnosti se štejejo za medicinsko pomoč, in posledično torej za uporabnike (paciente) ni zahtevan pogoj PCT.

Brez PCT boste dobili nov termin

Izpolnjevanje pogoja PCT pa že preverjajo na hematološki kliniki v ljubljanskem kliničnem centru. Kot piše v dopisu, ki ga dobijo pacienti, potrdilo PCT zahtevajo z namenom zagotoviti varnost vsem udeležencem. “Če potrdila ne boste imeli, boste deležni pogovora z enim od naših zdravnikov, ki bo odločil, ali je pregled v ambulanti nujen ali pa ga je moč odložiti,” so zapisali v dopisu. Pacienti brez potrdila PCT tako dobijo nov termin za obisk, so nam potrdili na kliniki.

K frizerju in v gostilno le ljudje, ki izpolnjujejo pogoj PCT

Novi vladni odlok pa pogoj PCT uvaja tudi v številnih drugih dejavnostih, med drugim ga morajo poleg zaposlenih v zdravstvu izpolnjevati zaposleni v javni upravi, socialnovarstvenih in kulturnih dejavnostih, pa tudi frizerji, duhovniki, taksisti, policisti, občinski redarji, zaposleni v zaporih in drugod.

V številnih dejavnostih morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi stranke oziroma uporabniki storitev. To pomeni, da lahko na primer gostinski lokal, frizerja ali kozmetični salon obiščejo le tisti, ki so cepljeni, testirani ali pa so covid-19 preboleli v zadnjih osmih mesecih. Brez pogoja PCT ni mogoče sedeti niti na terasi lokala. A pozor, za uporabnike storitev samotestiranje ne šteje kot izpolnjevanje pogoja PCT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje