Brezplačni testi na koronavirus za šolajoče otoke: kje jih boste dobili?

Koronavirus 14. Avg 202209:46 0 komentarjev
samotestiranje šola
Žiga Živulović, Bobo

Ministrstvo za zdravje bo vsekakor upoštevalo priporočila NIJZ, da se zagotovi možnost brezplačnega samotestiranja za šolarje, dijake in študente. Način in obseg bo določen predvidoma v naslednjem tednu, skratka še pred začetkom šole, so napovedali za STA. Tudi na šolskem ministrstvu zagotavljajo, da bodo šole o vsem pravočasno obveščene.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ, je minuli teden predstavila strokovna priporočila na področju vzgoje in izobraževanja.

Ob začetku prihajajočega šolskega leta na NIJZ tako priporočajo samotestiranje v domačem okolju šolajočim s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena.

Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah na kartico zdravstvenega zavarovanja, kot je to že bilo lani, podrobnosti glede količine pripadajočih kompletov testov pa še niso znane. Te bo določilo ministrstvo za zdravje. Tudi šole bodo o priporočilih pravočasno obveščene z okrožnico, so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Testiranje vseh šolajočih, torej tudi tistih brez simptomov, pa je predvideno v primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19. Glede na strokovno mnenje delovne skupine bi se tako “obdobno samotestiranje” na domu izvajalo “nujno in obdobno, vsaj enkrat tedensko”.

Pričakovati je, da bi se v prihajajočih dneh lahko ponovno sestala posvetovalna skupina za spremljanja novega koronavirusa pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla. Med drugim bi lahko obravnavala strokovne usmeritve za pripravljenost in odzivanje na novi koronavirus za jesen in zimo v Sloveniji.

Ko bo sprejet, bo dokument javno predstavljen in objavljen na spletni strani NIJZ, je razvidno iz zadnjega zapisnika sestanka posvetovalne skupine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!