Bris iz nosu negativen, iz ust pozitiven. Kako se (samo)testirati?

Koronavirus 22. Jan 202214:55 5 komentarjev
Samotestiranje
PROFIMEDIA

Vse več okuženih poroča, da je njihov bris, ko si ga vzamejo iz nosu, negativen, iz ust pa pozitiven. Na testirnih mestih, kjer zdaj opravijo po sto tisoč testov na dan, še vedno jemljejo brise samo iz nosu, saj v kompletih za testiranje ni ustreznih palčk za jemanje brisa iz ustnega dela žrela.

Več kot 90-odstotkov novih okužb povzroči omikron, od delte se počasi poslavljamo. Nova različica večinoma povzroča blažjo obliko bolezni, saj bolj napade zgornji del dihal in se redkeje preseli tudi na pljuča. Po pričevanjih vse več okuženih jim hitri test, s katerim opravijo samotestiranje, pokaže negativen rezultat, ko si bris vzamejo iz nosu, in pozitivnega, ko se testirajo iz ustnega dela žrela. Ponekod v tujini, tudi v Avstriji, brise za hitre teste že jemljejo tako iz nosu kot iz ust.

“Dejstvo je, da ima različica omikron drugačno krajevno-časovno razporeditev virusa kot prejšnje različice,” razlaga mikrobiolog Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Iztok Štrumbelj. “Pri omikronu se virus praviloma najprej razmnoži v žrelu, PCR-test teh vzorcev je prvi pozitiven, nato postane pozitiven PCR v nosu, nato postane pozitiven hitri antigenski test (HAT) iz nosu. Ko bolniku začne teči iz nosu, bo HAT vzorca iz nosu najbrž pozitiven, težava je začetna faza, ko nos še ni zajet. Zato je verjetno, da pri omikronu bris žrela pokaže pozitiven rezultat prej kot bris nosu. Dogajanje pri omikronu torej teoretično ni idealno za obstoječa navodila večine HAT za samojemanje.”

Pri nas se doktrina za zdaj ne spreminja. Morda tudi zato, ker smo nabavili več milijonov testov, ki vsebujejo le palčko za testiranje iz nosu? V tem tednu smo vsak dan opravili (brez samotestiranja) po okrog 100 tisoč testov, kažejo podatki Sledilnika.

Mikrobiološki laboratorij ne more dati drugačnih navodil, kot so proizvajalčeva, pravijo v NLZOH. “Teste in tudi spremembe navodil pa odobri poseben priglašeni organ, kar seveda zahteva svoj čas.”

Previdno pri jemanju brisa

Kot je nedavno povedal direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo dr. Miroslav Petrovec, obstajajo posebni seti testov, ki vsebujejo dve palčki. “Ena je namenjena jemanju brisa iz žrela in je debelejša, druga, ki je namenjena jemanju brisa iz nosnega dela žrela, pa je tanjša. Obe palčki se vtakneta v isto tekoče gojišče, potem se analizira kombiniran vzorec.” Toda takih testov pri nas na testirnih točkah nimamo.

Po spletu medtem kroži vse več pričevanj o tem, da je bil bris pri samotestiranju pozitiven v ustih in negativen v nosu ter navodila, naj si z isto palčko najprej opravimo bris žrela skozi usta in nato še iz nosu. Glede tega Petrovec pravi, “higiensko ne vem, kam bi si kdo najprej vtaknil palčko, ali v usta ali v nos,” vsekakor pa odsvetuje, da bi bris vzeli samo iz ustnega dela žrela.

Britanski zdravstveni organi za jemanje vzorcev na virus, ne le za teste za samotestiranje, priporočajo kombiniran bris: žrelo in nos (obe nosnici) z isto palčko. Navodila, ki so predstavljena v spodnjem videu, so taka:

“Najbolje pred ogledalom si vzamemo bris žrela (z zadnje stene žrela in žrelnega loka z nebnicama). Če je mogoče, se s palčko ne dotikamo jezika in zob. Pri občutljivih postopek lahko spodbudi k refleksu bruhanja, ne sme pa povzročiti bolečine. Nato z isto palčko naredimo še bris iz obeh nosnic, približno 2 centimetra globoko.”

Medtem pristojne institucije v ZDA tako kombinirano jemanje brisa odsvetujejo: “Prosim, ne porivajte si palčk za testiranje v grlo. Uporabljajte jih po navodilih, torej iz nosu,” so zapisali v ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA). Opozarjajo, da varnost drugačnega načina samotestiranja, kot je navedeno v navodilih, ni preučena in bi utegnila povzročiti poškodbe.

Hitri testi pokažejo okužbo le, ko imamo večjo količino virusa. Zato jih je smiselno pogosteje ponavljati, še posebno če smo bili v tveganem stiku ali imamo prehladu podobne simptome. Čeprav bo prvi test pokazal negativen rezultat, je priporočljivo, da se pozneje še večkrat testiramo. Še posebej cepljeni in preboleli (še toliko bolj pa cepljeni prebolevniki) so lahko z omikronom okuženi, ne da bi imeli kakršnekoli simptome.

Če bo hitri test pokazal pozitiven rezultat, moramo opraviti še potrditveni PCR-test, ki pa je, zagotavljajo pristojni, “absolutno 100-odstotno zanesljiv.” Ob tem vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar poudarja, da morajo zdravstveni delavci brise jemati iz nosno-žrelnega prostora, in ne iz nosu, kar pomeni, da je treba palčko potisniti precej globoko v nos. Posledica nepravilno odvzetega brisa je namreč lahko lažno negativen rezultat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje