Cepljeni z Janssenom naj v Avstrijo vzamejo tudi staro potrdilo

Koronavirus 20. Dec. 202115:34 > 21. Dec. 2021 19:282 komentarja
Delite:
PCT potrdilo
Foto: Aljaž Uršej/N1

Za vstop v Avstrijo od tega tedna veljalo zaostreni pogoji. Po novem lahko v državo brez obvezne karantene vstopijo le osebe, ki so cepljeni prebolevniki ali cepljeni s poživitvenim odmerkom. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki so bili cepljeni s cepivom Janssen in so nato prejeli še poživitveni odmerek, svetujejo, naj imajo s seboj tudi staro covidno potrdilo.

Avstrija je s tem tednom zaostrila pogoje za vstop v državo. Po novem se bodo obvezni karanteni lahko izognile le osebe, ki so cepljene tudi s poživitvenim odmerkom, oziroma cepljeni prebolevniki. Tisti, ki so cepljeni, a ne s poživitvenim odmerkom, bodo morali v samoizolacijo. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur.

Težave na mejnih prehodih lahko nastanejo pri posameznikih, ki so bili prvotno cepljeni s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson (Janssen), ki je enoodmerno cepivo. Te osebe imajo v covidnem potrdilu zapisano število odmerkov 1/1. Potem ko se takšna oseba cepi s poživitvenim odmerkom proizvajalca Pfizer ali Moderna, ima v potrdilu zapisano število odmerkov 2/2, medtem ko imajo preostali, ki so cepljeni s cepivi po dvoodmerni shemi, v potrdilu napisano 3/3. Bi lahko imeli zato cepljeni s cepivom Janssen pri vstopu v Avstrijo težave?

NIJZ: S seboj vzemite staro potrdilo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) predlagajo, da imate pri sebi na potovanju staro in novo covidno potrdilo.

“Predlagamo, naj si vsak izdan DCP državljani shranijo, ker je ponekod za vstop po izvedenem cepljenju treba nekaj časa počakati (vzpostavitev zaščite po cepljenju – nekatere države določajo pogoj 7 oziroma 14 dni po opravljenem polnem cepljenju). Osebe, ki so bile cepljene po enoodmerni shemi (Janssen) in potujejo v tujino npr. še isti dan po prejemu poživitvenega odmerka, naj imajo s seboj tudi potrdilo za osnovno cepljenje,” odgovarjajo in dodajajo, da bo tako ob prehodu meje razvidno, da ima oseba status polno cepljene osebe in je hkrati prejela poživitveni odmerek,” odgovarjajo.

V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. EU DCP se izdaja samo za covid-19 in vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstveno oznako.

Ob tem na NIJZ dodajajo, da po njihovih informacijah nobena država v EU za zdaj ne pogojuje vstopa v državo s potrdilom s cepljenjem s tremi odmerki. “Državljani lahko s potrdilom 2/2 povsod uveljavljajo svoje pravice, saj imajo status polno cepljene osebe, prav tako kot jo imajo osebe cepljene po eno-odmerni shemi, torej 1/1.  Če bodo to države članice EU želele uvesti, bo potreben dogovor na ravni EU,” še pravijo na NIJZ.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 1.792 novih primerov okužbe s koronavirusom. To je prvič od sredine oktobra, da je število na novo okuženih manjše od 2.000. V avstrijskih bolnišnicah zdravijo nekaj manj kot 1.800 ljudi, od tega skoraj četrtino na intenzivni negi. (STA)

Komentari

Vaš komentar