“V tem trenutku ne bi mogli poskrbeti za ranjence v primeru večje nesreče”

Koronavirus 24. Nov 202110:57 > 13:18 0 komentarjev
Franc Vindišar
N1

Državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar je na vladni novinarski konferenci predstavil razmere v bolnišnicah, ki so kritične. Opozoril je, da smo zaradi prerazporejanja kadra na covidne oddelke blizu tega, da ostanemo brez anesteziologov, ki bi lahko poskrbeli za narkozo med operacijo. Če bi se zgodila večja naravna ali prometna nesreča z velikim številom ponesrečencev, v tem trenutku zanje ne bi mogli poskrbeti, je še povedal.

V Sloveniji so v torek opravili 8.618 PCR-testov in potrdili 3.144 novih okužb s koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim torkom je bilo včeraj potrjenih več kot tisoč okužb manj. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 2.928.

Hospitaliziranih je 1.168 ljudi, v intenzivni terapiji 283. Najmlajša oseba na navadnem oddelku ima deset let, na intenzivnem oddelku pa 32 let. Umrlo je še 11 ljudi.

O razmerah v bolnišnicah je na vladni novinarski konferenci več povedal državni sekretar ministrstva za zdravje Franc Vindišar.

“Še vedno imamo v državi 43.457 aktivnih okužb,” je dejal v uvodu. V bolnišnicah intubacijo potrebuje kar 206 ljudi.

Skupaj je v državi na voljo 1.020 akutnih postelj, zasedenih je 87 odstotkov. Na voljo sta 302 intenzivni postelji, polnih je 283 postelj. Zasedenost teh kapacitet je trenutno 94-odstotna.

Bolnišnice aktivno sklepajo dogovore z drugimi zdravstvenimi zavodi. UKC Ljubljana ima sklenjen dogovor s 27 zavodi, kar jim omogoča prerazporejanje kadra. Seveda so se covid bolnišnice tudi notranje reorganizirale. Vanje so premestili 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester in 645 srednjih medicinskih sester.

Akutne paciente bodo v kratkem umaknili iz diagnostično-terapevtskega servisa in tam zagotovili dodatne intenzivne postelje. Načrtujejo, da bo večina mednarodne pomoči usmerjena prav tja. Za zdaj kaže, da bosta prišli italijanska ekipa medicinskega vojaškega osebja in še ena italijanska ekipa. Želja je, da bi bili v Sloveniji že ta teden, je povedal državni sekretar Vindišar.

“Preprosto ni dovolj kadra, da bi lahko poskrbeli za vse”

Pred covidom-19 smo imeli v Sloveniji 233 intenzivnih postelj, danes smo na 448. To je 215 več kot pred epidemijo. Na voljo je še 146 intenzivnih postelj za druge paciente, ki nimajo covida-19.

“To ni samo ležišče, ampak postelja, ob kateri so vsaj en zdravnik, štiri medicinske sestre, ventilator in kup medicinske opreme. To so standardi, ki so danes popolnoma drugačni. V prostoru, kjer sta bili prej dve postelji, so danes tri. Nekateri oddelki so podvojili kapacitete na isti površini. Ko vzpostavimo novo posteljo, vzamemo kader z drugih oddelkov. Najbolj so na udaru anesteziologi,” je ponazoril Vindišar.

V zdravstvu trenutno stoji vse, razen obravnava nosečnic, porodnic in onkoloških bolnikov.

“Bojim se, da smo zelo blizu tega, da ostanemo brez anesteziologov, ki bi uspavali bolnika za operacijo. V tem trenutku ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo, v kateri bi bilo večje število ponesrečencev. Moja prošnja je, da se izogibate vsem adrenalinskim športom in aktivnostim, pri katerih obstaja večje tveganje za poškodbo. Preprosto ni dovolj kadra, da bi lahko poskrbeli za vse. Takšno je trenutno stanje v slovenskem zdravstvu,” je na resnost razmer opozoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje.

V prihodnjem tednu pričakujemo še dve zdravili proti covidu-19, čeprav je povpraševanje po teh zdravilih izjemno veliko. Vindišar je pozval, da se okuženi z oslabljenim imunskim sistemom, starejši od 65 let, osebe s kroničnimi pljučnimi obolenji, povečano telesno težo in ostalimi tveganji za hujši potek bolezni čim prej posvetujejo z osebnim zdravnikom o zdravilu Regeneron, ki ga je treba prejeti čim prej po potrjeni okužbi.

“V medicini smo vajeni triažiranja. Ta trenutek so zagotovo v ospredju pacienti, ki se dušijo, jim primanjkuje kisika … Vse, kar čaka, bo seveda treba opraviti, a zdaj je treba najprej nujno narediti vse, da nekdo, ki bo v Sloveniji potreboval intenzivno zdravljenje, ne ostane brez njega,” je še dejal Vindišar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!