Do decembra bi v Evropi zaradi covida-19 lahko umrlo še 236 tisoč ljudi

Koronavirus 30. Avg. 202113:24 > 14:031 komentar
Delite:
testiranje na okužbo s covidom-19
Foto: PROFIMEDIA

Svetovno zdravstveno organizacijo skrbi, da bi do začetka decembra v Evropi zaradi covida-19 lahko umrlo še dodatnih 236 tisoč ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zaskrbljenost, da bi lahko do 1. decembra v Evropi zaradi covida-19 umrlo še 236 tisoč ljudi. Organizacijo skrbi tudi stagnacija cepljenja proti tej bolezni in nizka raven zlasti v revnejših državah.

“Pretekli teden je bila zaznana 11-odstotna rast števila smrti v regiji – zanesljiva projekcija jih v Evropi napoveduje 236.000 do 1. decembra,” je novinarjem povedal direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

Doslej je zaradi covida-19 v Evropi umrlo skupno 1,3 milijona ljudi.

“Pretirano sproščanje omejitev”

Od 53 držav članic evropske regije jih je 33 v zadnjih dveh tednih potrdilo več kot 10-odstotno povišanje incidence novih primerov, je dejal Kluge. Visoka raven prenosljivosti virusa na celini je po njegovih besedah toliko bolj skrb vzbujajoča ob “nizki stopnji precepljenosti med prednostnimi skupinami v številnih državah”.

Večjo prenosljivost okužb je Kluge pripisal širjenju bolj nalezljive različice delta, “pretiranega sproščanja” omejitev in ukrepov ter porastu potovanj poleti.

Cepljena polovica prebivalcev

V regiji je v celoti cepljena približno polovica prebivalcev, a kot je izpostavil Kluge, se je cepljenje upočasnilo. “V zadnjih šestih tednih je padlo za 14 odstotkov, na kar v nekaterih državah vpliva pomanjkljiv dostop do cepiv, v drugih pa pomanjkljivo sprejemanje cepiv,” je dejal.

V evropskih državah z nižjimi in nižjimi srednjimi prihodki je v celoti cepljenih le šest odstotkov ljudi, in medtem ko je v Evropi v celoti cepljene tri četrtine zdravstvenih delavcev, je ta delež v nekaterih državah le eden od desetih, ugotavlja WHO.

“Stagnacija pri cepljenju je razlog za resno zaskrbljenost,” je posvaril Kluge in pozval države, naj “okrepijo proizvodnjo, delijo odmerke in izboljšajo dostop”.

Glede na podatke WHO je bilo v osmih mesecih v evropski regiji, ki se razteza do osrednje Azije, razdeljenih skoraj 850 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. V Evropski uniji je bilo do danes v celoti cepljenih 58,7 odstotka oziroma 262,3 milijona ljudi.

“Tretji odmerek ni luksuz”

Glede tretjega odmerka cepiva proti covidu-19 je Kluge danes dejal, da ne gre za luksuz. “Tretji odmerek ni luksuz, odvzet nekomu, ki še vedno čaka na prvi odmerek. Gre za način, kako ohraniti najranljivejše varne,” je dejal po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Komentari

Vaš komentar