Do PCR-testa večinoma v manj kot 24 urah, razen v Ljubljani

Koronavirus 11. Jan 202219:00 > 12. Jan 2022 08:14
PCR testiranje v Stožicah
Žiga Živulović Jr./BOBO

Pritisk na testirna mesta javnih zdravstvenih zavodov, kjer odvzemajo brise za testiranje na koronavirus s PCR metodo, je iz dneva v dan večji. V večjem delu države posamezniki do PCR-testa še vedno pridejo v manj kot 24 urah, se pa je ta čas znatno podaljšal v prestolnici. Če so posamezniki še prejšnji teden lahko dobili termin v istem dnevu, morajo danes nanj čakati tudi do 36 ur.

Kot smo poročali, nove okužbe s koronavirusom dnevno rastejo. V ponedeljek so pristojni opravili 10.246 PCR-testov in z njimi potrdili največ okužb od začetka epidemije – pozitivna je bila polovica opravljenih testov oziroma skupno 5.164.

Še pred tednom dni so pristojni opravili za skoraj 3.000 PCR-testov manj. To pomeni, da se je pritisk na testirna mesta, kjer odvzemajo brise za testiranje s PCR metodo, v zadnjih dneh znatno povečal, kar pa predvsem v prestolnici podaljšuje tudi čas, v katerem posamezniki ob pojavu simptomov ali sumu na okužbo pridejo do PCR-testa.

Na testirnih mestih Zdravstvenega doma Ljubljana (ZD Ljubljana) zaznavajo povečevanje potreb po PCR-testih vse od novega leta naprej, zlasti pa v zadnjih nekaj dneh. “Skladno s tem povečujemo kapacitete v klicnem centru, ki skrbi za naročanje na PCR, ter tudi kapacitete na samem mestu odvzema. Podaljševali smo tudi delovni čas,” je za N1 pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na ZD Ljubljana Urška Godec. V zadnjih dneh dnevno odvzamejo tudi po 1.800 brisov. “Posamezniki so na PCR testiranje naročeni najkasneje v roku 24 do 36 ur, rezultat pa prejmejo v roku 24 ur po odvzemu,” pravi Godec. 

Dodaja, da zaposleni v ZD Ljubljana brise odvzemajo v dveh izmenah, v vsaki izmed njih pa je osem zaposlenih in dva predstavnika redarstva. 

Tudi neuradno smo izvedeli, da so bolniki v Ljubljani še prejšnji teden do PCR-testa prišli v roku nekaj ur oziroma še isti dan, medtem ko je zdravnike na tem območju pred novim letom kdaj celo skrbelo, ali bo pacientom uspelo dovolj hitro priti do testirne točke. Dogovor je namreč, da vsakokrat naročijo na prvo prosto mesto in vmesnih terminov ne puščajo praznih. To pomeni, da so pacienti do PCR-testa po pravilu prišli v roku nekaj ur.

V Celju podaljšali delovni čas in uvedli dve izmeni

Tudi v Celju zaznavajo povečevanje potreb po PCR-testih. “Število PCR brisov se je v zadnjem tednu izredno povečalo, zato smo najprej podaljševali delovni čas, sedaj pa jih odvzemamo v dveh izmenah,” so za N1 pojasnili v Zdravstvenem domu Celje (ZD Celje). Na njihovih testirnih mestih dnevno odvzamejo med 500 in 600 vzorcev, se pa število iz dneva v dan povečuje. Vzorce odvzemajo med 7. in 19. uro, v tem času pa v vsaki izmed izmen delajo po štirje oziroma pet zaposlenih.

Vsi pacienti so na PCR-test naročeni še isti dan ali najkasneje v roku 24 ur, medtem ko na rezultat testa čakajo od 12 do 36 ur. “Vendar to ni odvisno od nas, ampak od izvedbe analiz opravljenih PCR brisov na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH),” dodajajo v ZD Celje. 

Po poročanju RTV Slovenija so zmogljivosti PCR-testiranja v državi od 16 tisoč do 18 tisoč testov na dan. Tudi zaradi tega na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmišljajo, da bi testiranje z metodo PCR omejili na hospitalizirane bolnike in tiste, pri katerih je PCR-test nujen zaradi kliničnih razlogov.

ZD Kranj: v četrtem valu 200, danes 550 testov na dan

V Zdravstvenem domu Kranj (ZD Kranj) med delovniki odvzamejo 550 brisov na dan. “Četrti val smo sicer pričakali z dvesto testi na dan. Toliko brisov zdaj odvzamemo čez vikend,” je za N1 sporočil tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostmi Tomaž Bratoš.

Brise odvzemajo od 7. do 15. ure na treh ločenih odvzemnih mestih, vse ekipe pa so zaradi povečanega povpraševanja podvojene. Na treh odvzemnih mestih dnevno dela od 15 do 20 oseb, delajo pa tudi med vikendi.

PCR testiranje v Stožicah
Žiga Živulović Jr./BOBO

Kot pojasnjuje Bratoš, so odvzeti brisi že pred 15. uro v prostorih NLZOH. “Popoldne in do večera nimamo več tako množičnega naročanja na odvzem. Seveda pa se brisi jemljejo še naprej, še posebej v primeru hujših znakov okužbe in če se predvideva težji potek bolezni,” dodaja Bratoš.

“Nekdo, ki pokliče takoj zjutraj, lahko dobi termin skoraj takoj ali v roku ene ure. V primeru poznega naročanja v dnevu in obenem visoke zasedenosti je lahko čakanje daljše, vedno pa je znotraj 24 ur,” zagotavlja Bratoš. Približno 70 odstotkov pacientov je o izidu testa obveščenih še isti dan, preostali pa naslednji dan dopoldne.

ZD Maribor na 90 odstotkih zmogljivosti

Na testirnih točkah Zdravstvenega doma Maribor (ZD Maribor) v povprečju odvzamejo 470 vzorcev na dan. Kot je za N1 zagotovil direktor ZD Maribor Jernej Završnik, pacienti termin še vedno dobijo znotraj 24 ur, pa tudi rezultat testa prejmejo v 24 urah. “Zagotovo opažamo povečanje števila opravljenih PCR-testov. Če pogledate samo sliko, vidite, da se omikron širi od zahoda Slovenije proti vzhodu, zato pričakujemo še dodaten porast števila okuženih. Maksimalna zmogljivost v okviru našega odvzemnega mesta je trenutno 570 odvzemov na dan, kar pomeni, da smo na 90 odstotkih zmogljivosti,” pravi Završnik.

Direktor ZD Maribor dodaja, da se bodo na morebitno še povečano potrebo po PCR-testih prilagodili z dodatnimi kadri. “Naša naloga je, da to opravimo. Če se bo povečala potreba, se bomo tako organizirali, da bomo to opravili glede na potrebe,” zagotavlja.

“Matematične številke kažejo, da bo konec tedna 6.000 pozitivnih na dan, konec prihodnjega tedna 8.000 in konec januarja do 10.000 na dan. Naš ZD predstavlja 8 odstotkov osnovnega zdravstva v Sloveniji. Če se bodo dnevne številke ustavile na 8.000 okužb, potem to v trenutni organizaciji zmoremo. Če pa bodo te številke višje, pa bomo morali dodajati ekipe,” pravi direktor ZD Maribor Završnik.

Treba je omeniti, da lahko posamezniki PCR-test brezplačno opravijo tudi pri koncesionarjih, kjer naročanje načeloma ni potrebno. Za PCR-test potrebujete izkaz o pozitivnem hitrem testu, osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Še vedno pa lahko PCR-test opravite tudi samoplačniško.