Število okuženih narašča, a Slovence koronavirus vse manj skrbi

Koronavirus 11. Jan 202209:59 > 10:10 1 komentar
Praznična Ljubljana gneča epidemija
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Izsledki Medianine raziskave, v katero so konec decembra vključili 611 polnoletnih prebivalcev Slovenije, kažejo, da so bili posamezniki konec leta manj zaskrbljeni za svoje življenje kot novembra. Obenem se je povečal odstotek tistih, ki menijo, da so ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa prekomerni in pretirano posegajo v njihovo osebno svobodo – na 42 odstotkov.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so decembra ponovno preverjali, koliko so prebivalci Slovenije zaskrbljeni zaradi razmer s širjenjem koronavirusa, kako gledajo na razmerje med svobodo in vladnimi ukrepi, kaj pričakujejo od življenja in kako zadovoljni so z delom vlade ter organizacijo cepljenja.

V primerjavi z novembrom 2021 ugotavljajo, da so prebivalci Slovenije manj zaskrbljeni za svoje življenje in življenje bližnjih zaradi razmer s koronavirusom, hkrati pa jih več meni, da so ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa prekomerni in pretirano posegajo v njihovo osebno svobodo.

Čeprav manj kot novembra, še vedno veliko: decembra je 57 odstotkov anketiranih menilo, da bo njihovo običajno življenje zaradi koronavirusa slabše.

Manj zaskrbljeni

Mediana
MEDIANA

Podatki Mediane kažejo, da se zaskrbljenost med prebivalci Slovenije manjša. V novembru je bilo (zelo) zaskrbljenih 47 odstotkov vprašanih, v decembru pa 40. Prav tako je narasel delež tistih, ki (sploh) niso zaskrbljeni, in sicer s 25 na 31 odstotkov.

Več tistih, ki menijo, da so ukrepi prekomerni

Mediana
MEDIANA

Statistično je porasel delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prekomerni in pretirano posegajo v osebno svobodo prebivalcev (z 32 odstotkov v novembru na 42 v decembru), so sporočili z Mediane.

Povezano s tem je statistično upadel delež tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo ostri (z 21 odstotkov v novembru na 12 odstotkov v decembru).

Zdravje ali gospodarstvo?

Mediana
MEDIANA

Nezadovoljstvo se kaže tudi pri oceni primernosti ukrepov, pravijo na Mediani.

Novembra je 30 odstotkov vprašanih menilo, da se ukrepi preveč osredotočajo na gospodarstvo, kar je v škodo zdravju, decembra je tako menilo 23 odstotkov vprašanih. Na drugi strani je porasel delež tistih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje in škodijo gospodarstvu, in sicer s 23 na 28 odstotkov.

Slabše življenje pričakuje 57 odstotkov vprašanih

Mediana
MEDIANA

Spremembe so se med novembrom in decembrom zgodile tudi pri dojemanju prihodnosti, pravijo na Mediani. Delež tistih, ki mislijo, da bo običajno življenje ostalo nespremenjeno, je od novembra porasel za 5 odstotnih točk, v decembru je bila tako tega mnenja petina prebivalcev Slovenije.

Delni premik v pozitivno smer kaže tudi, da slabše življenje v decembrskem merjenju pričakuje 57 odstotkov vprašanih, kar je 7 odstotnih točk manj kot mesec poprej.

Manj tistih, ki menijo, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje

Mediana
MEDIANA

Medtem ko je zaupanje do vlade o sprejemanju pravih odločitev in pripravljenosti na prihodnje svetovne izzive v decembru minimalno naraslo, je statistično upadel delež tistih, ki menijo, da se druge države z epidemijo spopadajo bolje kot Slovenija, in sicer s 47 odstotkov v novembru na 35 odstotkov v decembru.

Polovica prebivalcev meni, da vlada dobro pridobiva zadostno število odmerkov cepiva

Mediana
MEDIANA

V decembru je statistično pomembno upadel tudi delež tistih, ki menijo, da vlada dobro ali zelo dobro skrbi za pridobivanje zadostnega števila odmerkov cepiv. Takšnega mnenja je sedaj polovica prebivalcev Slovenije.

Glede organizacije cepljenja in komunikacije z javnostjo na Mediani niso ugotovili pomembnih razlik.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je raziskavo izvedel med 27. in 29. decembrom 2021 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 611 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji, pravijo na Mediani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje