Dr. Andreja Gomboc: “Kot zaupam hrani iz trgovine in zelenim lučem na semaforju”

Koronavirus 28. Jul 202112:23 > 07. Sep 2021 23:36 6 komentarjev
Andreja Gomboc
Anderja Gomob (Foto: Luka Cjuha)

Pandemija je, tako ali drugače, spremenila življenje vsakega od nas. Kako bodo videti naslednji tedni, meseci in leta, naše zdravje, zdravje naših bližnjih, zdravje skupnosti ... je zdaj odvisno tudi od vsakega med nami. Imamo cepivo, ki je rešitev. Na N1 objavljamo serijo zapisov uglednih in znanih osebnosti, ki so se že cepile. Danes o tem, zakaj se je cepila, piše astrofizičarka dr. Andreja Gomboc, profesorica in raziskovalka na Univerzi v Novi Gorici .

“Moja odločitev za cepljenje je bila preprosta: novi koronavirus je tu in ne bo kar čudežno izginil. Krožil bo med nami in prej ali slej se bomo z njim srečali vsi. Če pred tem srečanjem ne bomo cepljeni, tvegamo, da bomo hudo zboleli, tudi če smo v tem trenutku povsem zdravi in v izvrstni telesni kondiciji. Odgovor na vprašanje: cepiti se ali zboleti? je bil zame povsem jasen.

Cepila sem se takoj, ko sem prišla na vrsto, da je bilo obdobje, ko bi se lahko okužila in resno zbolela ter morda okužila še koga, čim krajše. Cepila sta se tudi moja otroka, moji bližnji, prijatelji in sodelavci.

PREBERITE ŠE:

V varnost cepiv zaupam na podlagi razpoložljivih informacij, ki sem jih zbrala z različnih virov, in si po lastni presoji ustvarila mnenje o njihovi kredibilnosti. Kot raziskovalka na področju astrofizike nisem strokovnjakinja za epidemije, viruse in cepiva, poznam pa način znanstveno-raziskovalnega dela in me je prepričalo večinsko mnenje tistih, ki so strokovnjaki za ta področja.

Podobno kot zaupam v neoporečnost hrane iz trgovine ali restavracije, zdravil iz lekarne, kot zaupam kirurgom, zelenim lučem na semaforjih, pilotom … zaupam tudi strokovnjakom za cepiva. Ob tem se zavedam, da kljub vrsti sodobnih raziskav vsega ne ved(m)o, a jim verjamem, da so cepiva proti covidu-19 zadostno raziskana, preizkušena in varna ter da so tveganja hujših stranskih učinkov po cepljenju veliko manjša kot so tveganja za zaplete ob okužbi.

Dobili smo orožje proti covidu-19 – cepivo. Naša dolžnost je, da se vsak med nami, ki lahko, z njim oboroži. To je edini način, da premagamo epidemijo.

PREBERITE ŠE:

Cepljenje je v prvi vrsti osebna odločitev – odločitev, da zaščitimo sebe. Obenem pa je tudi odgovorna družbena odločitev – s cepljenjem vsakega izmed nas, ki mu zdravje to dopušča, prispevamo k temu, da se virus širi počasneje, da bo število žrtev manjše, da se svet in življenje prej vrneta v »normalo«, gospodarstvo okreva, se zdravstvo spet bolj posveti tistim, ki imajo druge bolezni, in da se mladi vrnejo v učilnice in predavalnice, se družijo, spoznavajo, potujejo – da odkrivajo svet in življenje v živo in ne zgolj prek zaslonov. S cepljenjem bomo preprečili, da se »izgubljeni meseci« ne podaljšajo v »izgubljena leta«.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje