EMA med neželene učinke Janssena dodala globoko vensko trombozo

Koronavirus 01. Okt 202116:35 > 16:52 0 komentarjev
Ema: Cepivo Janssen
Profimedia

Med možne neželene učinke cepiva Janssen je EMA uvrstila globoko vensko trombozo. Gre za bolezen, pri kateri se globoko v veni tvorijo krvni strdki.

Evropska agencija za zdravila (EMA) med možnimi neželenimi učinki cepiva Janssen prepoznava globoko vensko trombozo. V redkih primerih je tako mogoče, da nastanek globoke venske tromboze povezan s cepivom Janssen.

Gre za bolezen, pri kateri se krvni strdki tvorijo globoko v veni. Navadno nastanejo v nogah, rokah ali dimljah. Strdki lahko po žilnem sistemu potujejo do pljuč, kjer prekine oskrbo s krvjo. Globoko vensko trombozo je mogoče prepoznati po čvrsti oteklini prizadetega uda in bolečini. Ud se obarva modrikasto, koža postane topla, podkožne vene nabreknejo. Pojavi se lahko po večjih operacijah ali poškodbah, starejših ljudeh, osebah s prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo, rakavimi obolenji, boleznimi ledvic ali kadilcih. Dejavnik tveganja sta tudi nosečnost in jemanje kontracepcijskih tablet.

Glede na podatke iz kliničnih študij in poročanja o nezaželenih učinkih EMA sklepa, da obstaja verjetna povezava med redkimi primeri globoke venske tromboze in cepivom Janssen. Svetujejo, da se globoka venska tromboza uvrsti na seznam redkih stranskih učinkov.

Od začetka cepljenja je Nacionalni inštitut za javno zdravje prejel šest prijav o resnih neželenih dogodkih po cepljenju z Janssenom. Med njimi so tudi venske tromboze.

EMA med stranske učinke dodaja še trombocitopenijo

Med stranske učinke cepiv Janssen in AstraZeneca pa EMA dodaja tudi trombocitopenijo.

Imunska trombocitopenija je najpogostejša pridobljena motnja v strjevanju krvi. Vzrok je v nastanku protiteles, ki uničujejo trombocite. Nastane lahko kot posledica okužbe, nekaterih zdravil ali avtoimunske bolezni.