Ema začela s pregledom novega zdravila AstraZenece

Koronavirus 14. Okt. 202117:51
Delite:
AstraZeneca
Foto: Phil Noble/Reuters

Evropska agencija za zdravila je začela postopek pregleda novega zdravila evusheld proizvajalca AstraZeneca. Zdravilo je namenjeno preprečevanju covida-19 pri odraslih, kdaj pa bodo na voljo končni rezultati pregleda ni znano. V EU je trenutno kot posebno zdravilo proti koronavirusom odobreno le zdravilo remdesivir.

Ema je začela postopek pregleda novega zdravila švedsko-britanskega proizvajalca AstraZeneca. V podjetju so namreč razvili kombinirano zdravilo z imenom evusheld, ki je namenjeno preprečevanju covida-19 pri odraslih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev o začetku pregleda temelji na predhodnih rezultatih kliničnih študij, ki kažejo, da bi bilo zdravilo evusheld lahko učinkovito pri bolnikih s covidom-19. Strokovnjaki zdaj sproti ocenjujejo podatke iz različnih testov in študij ter tehtajo prednosti in slabosti zdravila. Ni znano, kdaj bodo na voljo končni rezultati.

Potekajo postopki za odobritev petih zdravil

EMA je na svoji spletni strani zapisala, da se bo sprotni pregled nadaljeval, dokler izdelovalec ne bo imel na voljo dovolj dokazov za predložitev uradne vloge za pridobitev dovoljenja za promet zdravila.

Zdravilo evusheld sestavljata učinkovini tiksagevimab in cilgavimab. Do zdaj je bilo v EU kot posebno zdravilo proti koronavirusom odobreno le zdravilo remdesivir. Zaenkrat potekajo postopki za odobritev petih zdravil, strokovnjaki trenutno preučujejo še tri, poroča dpa.

Komentari

Vaš komentar