Epidemiologi predlagajo: V karanteno le še za sedem dni

Koronavirus 05. Jan 202212:17 > 15:001 komentar
Delite:

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje predlagajo, da bi karanteno z desetih dni skrajšali na sedem dni. Prav tako predlagajo, da bi med izjeme pri karanteni dodali vse prebolele s covidom-19, ki so bili predhodno polno cepljeni, in osebe, ki so prebolele covid-19 v zadnjih 45 dneh.

V naslednjih tednih lahko v Sloveniji zaradi širjenja bolj nalezljive koronavirusne različice omikron pričakujemo večje število obolelih in ljudi, ki bodo morali zaradi visokorizičnega stika v karanteno.

Ker pa bi lahko v karanteni pristalo veliko ljudi, s tem pa bi lahko bilo ogroženo normalno delovanje podjetij in države, je minister za zdravje Janez Poklukar ta teden že napovedal, da razmišljajo o spremembi, ko bi lahko karanteno z negativnim testom po petih dneh prekinili.

Epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so ministrstvu za zdravje poslali predlog, po katerem bi bilo mogoče karanteno skrajšati z deset na sedem dni. Pri tem pa sedmi dan ne bi bilo treba opraviti PCR-testa.

Novi izjemi pri karantenah

Ob visokorizičnem stiku v karanteno ni treba le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Torej osebe, ki so prejele tri odmerke cepiva (zadnji odmerek mora biti Pfizerjev oz. Modernin) ali so kot prvi odmerek prejele cepivo Janssen, kot poživitveni odmerek pa cepivo Pfizerja ali Moderne. Minister Poklukar pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da je kolegij epidemiologov predlagal tudi, da se med izjeme pri karanteni na domu uvrsti:

– prebolele s covidom-19, ki so bili predhodno polno cepljeni oziroma se prebolevnost v procesu cepljenja kadarkoli pojavi v tem sosledju, in

– osebe, ki so prebolele covid-19 v zadnjih 45 dneh.

Kot je povedal minister, spremembe odloka o karantenah že pripravljajo, o njem pa bodo na vladi predvidoma odločali še ta teden. Nova pravila bi lahko začela veljati v ponedeljek.

Zakaj je krajša karantena pri omikronu sprejemljiva

Skrajšanje karantene je mogoče zaradi krajše inkubacijske dobe oziroma časa od okužbe do pojava prvih simptomov bolezni. Ta je pri omikronu bistveno krajša kot pri prejšnjih različicah. Pri prvotni različici je bil ta čas lahko tudi več kot en teden, pri različici delta okrog štiri dni, pri omikronu pa po navedbah ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi le od 33 do 75 ur, pri večini okrog 2,5 dneva.

Epidemiologi skrajšanju karantene na pet dni za zdaj niso naklonjeni, saj različica omikron še ni prevladujoča v vseh slovenskih regijah. To je včeraj za N1 povedal tudi direktor NIJZ Milan Krek. “V tem trenutku je 60 ali 70 odstotkov okuženih z delto, ki ima drugačen potek kot omikron, zato ne moremo čez noč zamenjati pravil,” je dejal v N1 STUDIO.

Komentari

Vaš komentar