Fafangel: Omikron v Sloveniji potrjen v vseh regijah, z izjemo goriške

Koronavirus 21. Dec. 202110:42 > 12:36
Delite:
Mario Fafangel
Foto: N1

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ, je na današnji novinarski konferenci dejal, da so epidemiološke službe okužbe z novo, omikron različico koronavirusa zaznale v vseh slovenskih regijah, z izjemo goriške. Zaradi izjeme kužnosti omikrona so pristojnim predlagale, da se uvede enotna karantena, ki bi po visokorizičnem stiku z okuženo osebo veljala za vse. Izjema bi bile le osebe, ki so polno cepljene in so prav tako že prejele tudi poživitveni odmerek cepiva.

V ponedeljek so pristojni opravili 4.973 PCR-testov in potrdili 1.555 primerov okužbe s koronavirusom, od tega je 51 ljudi potrjeno okuženih z omikronom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). O trenutni epidemiološki sliki v državi je na novinarski konferenci spregovoril predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

“Po navadi, ko se pojavim in govorim o covidu-19, ni ravno tornado dobrih novic, vendar ni vse tako slabo,” je v uvodu povedal Fafangel in poudaril, da je omikron bolj kužen in da sorodne epidemiološke podatke beležimo po vsem svetu. V ZDA je z enega tedna na drugega število okuženih z novo različico koronavirusa denimo z 12 poskočilo na 73 odstotkov. Takšne številke opažamo tudi v Sloveniji, je dejal.

“Od danes zjutraj imamo potrjene primere omikrona v vseh slovenskih regijah, z izjemo goriške,” je poudaril in dejal, da se s tem spremenijo “pravila iger v Sloveniji”. Tudi v goriški regiji zaznavamo porast števila okužb, kar nakazuje, da je po vsej verjetnosti omikron prisoten tudi tam.

“Druga, epidemiološko izjemno relevantna zadeva pa je, da imamo lokalne prenose omikrona,” je pojasnil Fafangel. To pomeni, da imamo primere okuženih oseb, ki niso potovale in niso bile v stiku z nikomer, ki bi se vrnil s potovanja. “Z epidemiološkega vidika je v Sloveniji vsak primer okužbe s koronavirusom verjetno primer okužbe z različico omikron,” je še dejal glavni epidemiolog v državi.

Ne bomo ga ustavili, lahko pa ga upočasnimo

“Dejstva govorijo, da je različica omikron bolj prenosljiva. To lahko trdim z gotovostjo,” je poudaril Fafangel in dodal, da nam verjetno ne bo uspelo zaustaviti ali preprečiti širjenja števila okužb, a vseeno lahko s primernimi ukrepi virus znatno upočasnimo.

“Ne vemo točno, kaj se dogaja s hospitalizacijami bolnikov, okuženih z omikronom, in kaj se dogaja s smrtmi,” je nadaljeval Fafangel in dodal, da bi potek bolezni lahko bil lažji, vendar na to, brez ustreznih podatkov, ne moremo staviti. “Tega si enostavno ne moremo privoščiti,” je še poudaril in dodal, da če nas je epidemija karkoli naučila, je to, da je pravočasno ukrepanje boljše kot pa čakanje na stoodstotne podatke.

Z epidemiološkega vidika je različica, ki je bolj nalezljiva, pa čeprav bi se izkazalo, da povzroči milejši potek bolezni, za civilizacijo hujša. “Zaradi splošnega bremena na prebivalce in pritiska, ki ga izvaja na zdravstveni sistem, je namreč slabša od bolezni, ki bi bila hujša oziroma bolj smrtna,” je še razložil.

Kateri ukrepi nam še ostanejo?

“Cepljenje je seveda najboljše orodje, ki ga imamo. Trenutno največ tvegajo osebe, ki so nezaščitene oziroma necepljene,” je pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ. Ob dnevih cepljenja je tako tiste, ki se še niso cepili, vnovič pozval, naj to storijo. Tudi tiste, ki so prejeli dva odmerka cepiva, je pozval k poživitvenemu odmerku, ki vsem osebam, starejšim od 18 let, povrne zaščito.

Fafangel je ponovno poudaril pomen varnega druženja, vzdrževanja razdalje, higiene rok, saj nas samo cepljenje ne bo pripeljalo iz epidemije.

Nato se je Fafangel še vprašal, kakšen davek smo plačali pri cepljenju oziroma kako se omikron odraža na učinkovitosti cepljenja. V obdobje epidemije, ko se širi omikron, smo namreč prišli zaradi neenakosti cepljenja v svetu, ker so se bogate države cepile, svet pa si je v globalni pandemiji sam zakuhal nove različice, je pojasnil Fafangel.

“A sedaj moramo ukrepati,” je nadaljeval Fafangel ter vnovič poudaril, da imamo orodje, ki nam pomaga – cepivo. Pa vendar zaščita proti blagi obliki bolezni z zgolj osnovnim cepljenjem ni najboljša, je nadaljeval. “Zato moramo ukrepe primerno prilagajati,” je poudaril in izpostavil predvsem ukrep napotitve v karanteno po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena. Kot je še dejal, epidemiologi ne morejo več utemeljeno sumiti, ali je oseba okužena z omikronom ali drugo različico koronavirusa, lokalni prenos okužbe pa nakazuje, da je omikron verjetno prisoten že pri vseh okuženih.

Epidemiološka služba za uvedbo enotne karantene

“Pristop, ki je bil verjetno smiseln še pred nekaj dnevi ali tednom dni, zdaj ni več,” je poudaril Mario Fafangel in vse pozval, naj se zavedamo, da podatek o sekvenciranju, torej laboratorijski podatek, ki določi, s katero različico virusa je posamezna oseba okužena, do epidemiološke službe pride zelo pozno. “Ko se karantena skoraj izteka in smo te primere že obravnavali, ne da bi vedeli, da gre pri okužbi za omikron,” je poudaril Fafangel.

Čakanje na potrditev, da je oseba okužena z omikronom, tako ni smiselno na nacionalni ravni. “Vemo, da imamo v državi trenutno dvotirni karantenski sistem,” je še poudaril Fafangel. Pri prvi karanteni veljajo izjeme, torej cepljene osebe in osebe, ki so koronavirusno bolezen prebolele. Pri drugi vrsti karantene, ko gre za sum okužbe z različico omikron, pa te izjeme ne veljajo. Tak sistem je po njegovih besedah trenutno nevzdržen, zato je epidemiološka služba podala odločevalcem pobudo, da se sistem karanten v Sloveniji poenoti in uvede enotna karantena.

Edina izjema po visokorizičnem stiku z okuženo osebo pa bi, če bi obveljala pobuda epidemiološke službe, bile osebe, ki so polno cepljene in so že prejele poživitveni odmerek cepiva. Je pa poudaril, da uvedba enotne karantene ne bi vplivala na covidne prepustnice, dovoljenja za vstop v trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami ali druge ukrepe, ki so jih predlagali na ministrstvu za zdravje. “Ti ukrepi ostajajo nespremenjeni,” je poudaril vodilni epidemiolog v državi.

Kako omogočimo varne praznike?

“Ko bomo videli, da bo zadosten razcep med številom primerov in med hospitalizacijami, kar pomeni, da je zaščita v populaciji takšna, da je zdravje prebivalstva zaščiteno in breme na zdravstveni sistem ne bo več takšno, da ga lahko preplavi,” je dejal Mario Fafangel in dodal, da se šele takrat lahko začnemo pogovarjati, da bi ukinili karantene.

Sedaj še ni ta trenutek, sedaj moramo številne aktivnosti omejiti, je dejal vodilni epidemiolog v državi ter poudaril, da se zaveda, da se bliža čas praznikov, ko se bomo ljudje, ki smo družabna bitja, tudi družili. Pa vendar to lahko storimo na (bolj) varen način.

“Tveganje lahko zmanjšate s tem, da ste cepljeni, da ste prejeli poživitveni odmerek, da se družite v manjših skupinah, po možnosti na odprtem, v zaprtih prostorih pa dobro zračite. Pred tovrstnimi dogodki je dobra odločitev tudi samotestiranje,” je še naštel Fafangel in dodal, da s tovrstnimi ukrepi tveganje bistveno zmanjšamo na epidemiološko obvladljiv način.

Komentari

Vaš komentar