Fafangel: Počasi drsimo v fazo dve, vsi nad 60 let naj se cepijo

Koronavirus 15. Sep 202213:14 17 komentarjev
Mario Fafangel
N1

"Če želimo iti mirno skozi to jesen in zimo, moramo zaščititi najbolj ranljive. To pomeni cepiti vse, starejše od 60 let," je ob naraščanju okužb poudaril vodja posvetovalne skupine pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel. Dodal je, da stanje v bolnišnicah sicer še ni resno, vendar je zdaj čas za spoštovanje priporočil. Izpostavil je nošenje mask v notranjih prostorih in javnem prevozu, ki nam lahko pomagajo obdržati raven okužb na nekoliko nižji ravni.

Število potrjeno okuženih se v zadnjih dneh spet povečuje, kar je sicer pričakovano zaradi začetka šolskega leta in s tem povezanega povečanega števila stikov med ljudmi. “Situacija v bolnišnicah je stabilna oziroma relativno dobra,” je dejal vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Dodal je, da je Slovenija država, ki vzdržuje visoko dostopnost testiranja. “Zaradi različnih režimov testiranja je primerjava med državami težja. Je pa dejstvo, da je prisotnost virusa v Sloveniji trenutno velika,” je povedal. Reprodukcijsko število znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. “To ni dobra novica,” je bil jasen glavni epidemiolog.

“Lahko mižimo in se delamo, da omikron ne obstaja, ter tako počasi drsimo v fazo dve, kjer ukrepi postajajo obvezni,” je dejal. “Nismo še tam, danes imamo možnost, da to pot obrnemo. Maske v zaprtih javnih prostorih, javnem prevozu nam lahko pomagajo obdržati raven okužb na nekoliko nižjem nivoju in iti skozi jesen in zimo precej nedotaknjeni. Tisti, ki imate moč, bodite zgled in pokažite, da se znamo držati priporočil,” je pozval. “Če se bomo delali, da problema ni, se lahko naenkrat zbudimo v drugi fazi epidemije z obvezami namesto priporočil. Ljudje bodo upravičeno jezni,” je poudaril.

Starejši od 60 let naj se cepijo: Ne čakajte na novo cepivo

Kot enega poglavitnih ukrepov je Fafangel izpostavil cepljenje proti covidu-19.  Pri tem se je zahvalil tistim, ki so to že storili, in prosil tiste, ki se še niso cepili, naj to storijo. Še posebej je poudaril pomen cepljenja vseh starejših od 60 let. Zanje je priporočljiv tudi prejem drugega poživitvenega odmerka. Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let, skupaj pa okrog 12 tisoč prebivalcev.

Fafangel je poudaril, naj nikakor ne čakamo na novo cepivo, ki bo prilagojeno podrazličicama BA.4 in BA.5 in naj bi ga v Sloveniji dobili čez približno štiri tedne. “Nikakor ne gre čakati na novo cepivo,” je dejal Fafangel. “Prilagojena cepiva niso primerna za osnovno cepljenje. Osnovno vuhansko cepivo je še vedno izjemno dobro za preprečevanje hudih potekov okužb. Omikronu prilagojena cepiva (BA.1) pa so še boljša, zato ni razloga za čakanje. Vsi starejši od šestdeset let bi se morali cepiti takoj.”

Zanimanje za cepljenje je sicer v zadnjih dneh vse večje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje