Finska mlajših moških ne bo več cepila s cepivom Moderna

Koronavirus 07. Okt 202117:39 > 17:59 0 komentarjev
Cepivo Moderna
Dado Ruvic/Reuters

Finske zdravstvene oblasti so sporočile, da moških, mlajših od 30 let, ne bodo več cepile s cepivom proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna. S tem sledijo drugim nordijskim državam, ki so zaradi redkega stranskega učinka vnetja opustile cepljenje mlajših moških s tem cepivom. Kanada pa se je odločila za obvezno cepljenje potnikov v letalskem in železniškem prometu ter zveznih uslužbencev.

Ker so na voljo tudi druga cepiva, so se na Finskem odločili, da bodo mlajše moške raje cepili s cepivom proizvajalca Pfizer/Biontech.

Pred tem so se za podoben ukrep v sredo že odločile Švedska, Norveška in Danska. Glede na nedavno študijo štirih nordijskih držav je pri cepivu Moderna za mlajše od 30 let povečano tveganje za nastanek miokarditisa, vnetne bolezni srčne mišice, ter perikarditisa, ki je vnetje osrčnika. Tveganje za tovrstne stranske je učinke sicer zelo majhno.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer poleti odobrila uporabo tega cepiva tudi za najstnike.

Kanada v obvezno cepljenje potnikov in zveznih uslužbencev

Tisti kanadski javni uslužbenci, ki bodo zavrnili cepljenje, bodo poslani na neplačani dopust, čeprav bodo dovoljene tudi določene izjeme iz zdravstvenih razlogov. Cepiti se bodo morali tudi vsi potniki v letalskem in železniškem prometu, starejši od 12 let.

Namestnica premierja Chrystia Freeland je ob napovedi obveznega cepljenja za določene skupine sporočila, da bodo ti odgovorni, praktični in ostri ukrepi zaščitili Kanadčane, preprečili preobremenjenost zdravstvenega sistema in omogočili otrokom šolanje ter pospešili gospodarsko okrevanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!