Kdaj bodo zdravstvene ekipe italijanske vojske prišle Sloveniji na pomoč?

Koronavirus 18. Nov. 202108:56 > 17:511 komentar
Delite:

Italijanska vojska bo Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami oziroma tehniki v boju zoper covid-19, je ob obisku v Rimu na Twitterju sporočil obrambni minister Matej Tonin. Na novinarski konferenci je Tonin dejal, da ima osebje, ki ga bo Italija poslala, izkušnje z delom na covidnih oddelkih. Njihovo napotitev pričakuje "čim hitreje". Za njihovo nastanitev bo poskrbela Slovenija.

Minister za obrambo Matej Tonin se je v sredo v Rimu sestal z italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem, s katerim sta podpisala sporazum o slovenskem nakupu taktičnega transportnega letala.

Ob tem je Tonin na Twitterju zapisal, da sta se z Guerinijem tudi dogovorila, da bo Italija v boju s covidom-19 Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami oziroma tehniki italijanske vojske.

Na ministrstvu za zdravje so za N1 v začetku tedna povedali, da se o sodelovanju pogovarjajo s številnimi, predvsem sosednjimi državami. Noben dogovor pa še ni dokončen, so dodali.

Slovenija se je z Brusljem in nekaterimi evropskimi državami že pred časom začela pogovarjati o pomoči, če naš zdravstveni sistem ne bi več zmogel zdraviti vseh bolnih s covidom-19.

Največja težava je zasedenost intenzivnih postelj, saj v zdravstvu primanjkuje kadra. Zato sta bila v igri dva scenarija: po enem bi naše bolnike na zdravljenje vozili v obmejne bolnišnice v tujini, po drugem pa bi v Slovenijo na pomoč prišlo osebje iz drugih držav.

Tonin pomoč Italijanov pričakuje “zelo hitro”

“Včerajšnji delovni obisk ni bil namenjen zgolj transportnemu letalu, temveč tudi oceni covid situacije in kako lahko obrambne sile pomagajo civilnemu prebivalstvu. Italijanskemu kolegu sem povedal, da najbolj potrebujemo osebje – zdravnike, medicinske sestre in tehnike. Na to se je pozitivno odzval in povedal, da so pripravljeni pomagati tudi s konkretnimi ljudmi,” je na novinarski konferenci uvodoma povedal Tonin.

“Slovenija lahko pričakuje do 30 oseb, tako zdravnikov kot medicinskih sester, ki se bodo priključili ekipam SV v bolnišnicah. Z ministrstva za zdravje smo dobili konkretne podatke, na katerih področjih potrebujejo pomoč, v nadaljevanju pa bo SV z italijansko vojsko uredila vse tehnične in logistične zadeve,” je nadaljeval.

Slovenska stran bo poskrbela za nastanitev vojaškega medicinskega osebja, ki prihaja. Po Toninovih besedah imajo izkušnje z delom na covidnih oddelkih.

In zakaj ravno Italija? “V tej fazi smo se najprej obrnili na naše sosede, žal pa imajo tudi bogate izkušnje v spopadanju s covid situacijo. Minister je rekel, da čutijo moralno dolžnost, da pomagajo Sloveniji, saj smo tudi mi, Nemci in Avstrijci takrat, ko je bilo njim najtežje, pomagali.”

Njihovo napotitev pričakuje “čim hitreje”, občutek pa ima, da se bo to zgodilo “zelo hitro”. Bolj konkreten minister glede časovnice ni bil.

Komentari

Vaš komentar