Kaj storiti, če v lekarni ne dobite testov za šolarje

Koronavirus 24. Nov 202120:00 0 komentarjev
Samotestiranje učencev
Peter Košenina/Bobo

V nekaterih lekarnah naj bi zmanjkalo hitrih testov za samotestiranje učencev. A na šolah mirijo, da imajo v primeru, če učenci svojih testov nimajo, tudi nekaj svojih testov, da lahko samotestiranje poteka nemoteno.

Od minulega tedna je v osnovnih šolah za necepljene in tiste, ki covida-19 niso preboleli, trikrat na teden obvezno samotestiranje na novi koronavirus. Testiranje v šolah izvajajo ob ponedeljkih, sredah in petkih. Starši lahko teste z otrokovo zdravstveno kartico dvignejo v lekarnah. Otroci pa morajo nato teste prinesti s sabo v šolo, kjer opravijo testiranje.

Nekaj staršev poroča, da je v nekaterih lekarnah po državi zmanjkalo testov za samotestiranje. V eni od lekarn v Kamniku so nam povedali, da so zaradi navala testi res pošli, trenutno pa jih nimajo na zalogi. So pa naročeni in jih pričakujejo konec tedna.

V Lekarni Ljubljana so za N1 povedali, da imajo v njihovih enotah hitre teste za samotestiranje še na zalogi. “Trudimo se zagotavljati dovolj velike zaloge, vendar se zaradi velikega povpraševanja občasno zgodi, da jih v posamezni enoti zmanjka. V ponudbi imamo trenutno pet različnih hitrih testov in v prihodnje kljub situaciji na trgu za zdaj predvidene nove dobave,” so dodali.

Šole imajo na zalogi tudi nekaj svojih testov

Starše, ki do testov niso mogli, pa zanima, kaj se zgodi, če testov v lekarni ne dobijo. Mojca Rode Škrjanc, ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca v Kamniku, pravi, da so sicer velika šola, da pa jih je zaradi pomanjkanja testov v lekarnah za zdaj kontaktirala le ena mamica. “Zagotovili smo ji, da bo dobila naše. Že prej smo naredili zaloge, da omogočimo otrokom, da lahko dobijo naš test,” je povedala.

Tudi Tanja Grünfeld, ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Toneta Čufarja, je povedala, da težav s testi ne zaznavajo. “Če otrok pozabi test, mu šola zagotovi drugega. Zaenkrat sta test pozabila le dva učenca. Če bi isti učenec večkrat pozabil test, bi poklicali starše in jih opozorili, da mu bomo teste zaračunali,” še pravi.

Robert Kerštajn, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah, je povedal, da njihovi starši težav s testi nimajo. Imajo pa tudi na v tej šoli dodatne teste, ki jih posodijo učencem, ki svoje pozabijo doma. Da težav s pomanjkanjem testov ne zaznavajo, je povedal tudi ravnatelj Marjan Gorup iz ljubljanske šole Prežihovega Voranca. Se pa tudi pri njih zgodi, da včasih kakšen učenec test pozabi doma, zato imajo na šoli nekaj rezerve.

Število tistih, ki samotestiranje zavračajo, se znižuje

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so nam povedali, da se je prejšnjo sredo (17. novembra) zaradi zavračanja ukrepov od doma izobraževalo 7.263 učencev in učenk oziroma 3,77 odstotkov vseh učencev. Ta ponedeljek (22. novembra) pa je doma ostalo manj učencev – le 5.629 oziroma 2.91 odstotka vseh. V vseh osnovnih šolah se je v ponedeljek samotestiralo 127.960 oz. 66 odstotkov učencev. 31 odstotkov učencev je v karanteni, so cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli. Testiranje zavračajo slabi trije odstotki vseh učencev, zato se izobražujejo na daljavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!