Kako hudo lahko zbolijo cepljeni

Koronavirus 31. Avg 202107:56 > 10:23 1 komentar
cepljenje
BOBO

Med potrjeno okuženimi v avgustu je bilo nekaj manj kot 17 odstotkov cepljenih. Nekaj cepljenih je tudi v bolnišnicah, a večina med njimi ima zaradi drugih bolezni oslabljen imunski sistem, zato pri njih cepivo slabše ali sploh ne deluje. "Dejstvo je, da cepivo ni 100-odstotno, a je razmerje še vedno v veliko korist cepljenih," pravi predstojnica infekcijske klinike.

Podatki za avgust, ko je razlog za praktično vse okužbe različica delta, kažejo, da je bilo med več kot 6.000 potrjeno okuženimi dobrih 83 odstotkov necepljenih in nekaj manj kot 17 odstotkov cepljenih. Podatke o tem, katera cepiva so prejeli, NIJZ še analizira.

Nekaj ljudi je, čeprav so bili cepljeni, tako hudo zbolelo za covidom-19, da so morali v bolnišnico. Pri NIJZ so vzpostavili nacionalno mrežo za epidemiološko spremljanje resnih akutnih okužb dihal. Po teh podatkih je bilo v zadnjem tednu med 39 bolniki, ki so imeli resno akutno okužbo dihal oziroma covidno pljučnico, sedem cepljenih. Ob sprejemu v bolnišnico so bili stari 35, 54, 66, 74, 82, 83 in 85 let.

“Med hospitaliziranimi, ki so bili polno cepljeni, je imela večina neka osnovna stanja, zaradi katerih imunski odgovor ni bil tak, kot bi moral biti,” je pojasnila predstojnica te klinike, infektologinja dr. Tatjana Lejko Zupanc. “Gre za bolnike, ki prejemajo kemoterapijo ali biološka zdravila, in številni od njih protiteles sploh ne razvijejo, ne glede na to, ali se okužijo ali pa cepijo.”

Podobno je razmerje med cepljenimi in necepljenimi v bolnišnicah že ves avgust, je razvidno iz spodnjega prikaza.

Med tistimi, ki so trenutno na ljubljanski infekcijski kliniki in potrebujejo intenzivno terapijo, sta dva cepljena. “En je starejši in ima številne pridružene bolezni, drugi pa je mlajši bolnik,” je povedala dr. Lejko Zupanc.

V bolnišnici s covidom-19 ali zaradi covida-19

Zgornje številke zajemajo le tiste covidne bolnike, ki imajo hudo okužbo dihal oziroma pljučnico. Teh je bilo, kot rečeno, v zadnjem analiziranem tednu (od 16. do 22. 8. 2021) 39. Poleg njih je bilo na covidnih oddelkih še 25 bolnikov, ki so bili hospitalizirani zaradi druge bolezni in covida-19.

“Gre za ljudi, ki so v bolnišnici na primer zaradi infarkta, pljučne embolije ali raka,” je pojasnila dr. Tatjana Lejko Zupanc. “Toda ker so okuženi in kužni, morajo biti hospitalizirani na covidnem oddelku.” Zanje zato skrbijo mešane ekipe zdravnikov različnih strok.

Prejšnji teden so imeli po dolgem času spet primer prenosa okužbe s koronavirusom v bolnišnici, je povedala dr. Lejko Zupanc. Vir okužbe je bil eden od zaposlenih.

mRNK cepiva nudijo boljšo zaščito

Na vprašanje, ali opaža razliko med cepivi, je predstojnica infekcijske klinike odgovorila, da se kaže, “da vektorska cepiva (AstraZeneca, Janssen) vsekakor pri delti nudijo manjšo zaščito kot cepiva mRNK (Moderna, Pfizer)”.

Poleg tega pa je pomemben tudi čas, ki je minil od cepljenja. “Opažamo, da je pri tistih, ki so pri nas v bolnišnici, kljub temu da so cepljeni, od cepljenja minilo že kar nekaj časa. Zato kmalu pričakujemo navodila glede poživitvenega odmerka.”

Simptomi cepljenih, ki zbolijo

Precej zaskrbljenosti je nedavno povzročilo sporočilo šolske ministrice Simone Kustec, da ima zahteven potek bolezni covid-19. Ministrica Kustec je bila s prvim odmerkom AstraZenece cepljena 23. marca, z drugim pa maja 2021. Na ministrstvu so pojasnili, da njeni “bolezenski znaki trajajo neprekinjeno deseti dan in se pojavljajo v obliki povišane telesne temperature, izgubi vonja in okusa, pogostih glavobolih, bolečinah v sklepih, oteženem dihanju ter utrujenosti. Ker je bila ministrica pravočasno polno cepljena, je potek njene bolezni obvladljiv, zahteva pa počitek in izolacijo.”

Konec prejšnjega tedna so sporočili, da ministrica okreva.

Med 1. 8. in 26. 8. so okužbo s koronavirusom potrdili pri 6.329 osebah, med njimi je bilo 1.057 cepljenih, to je približno 17 odstotkov. “Če bo število okužb še naprej naraščalo, bo sčasoma treba uvesti tudi testiranje cepljenih. Zlasti, če bomo ugotovili, da so cepljeni prenesli bolezen na druge,” je dejala dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Podobne simptome, tudi dlje časa trajajočo povišano temperaturo, opažajo tudi drugi cepljeni, ki v času delte prebolevajo covid-19. Družinska zdravnica iz ljubljanskega zdravstvenega doma dr. Nena Kopčavar Guček je dejala, da je glede simptomov, ki jih delta povzroča pri necepljenih ali cepljenih, za zdaj še premalo podatkov, na podlagi katerih bi lahko delali zaključke. “Težka oblika bolezni pomeni, da moraš zaradi covida-19 v bolnišnico. Pomembno je, da cepljeni imunokompetentni (ki imajo zdrav imunski sistem), tudi če zbolijo, ne potrebujejo hospitalizacije.”