Cepljenje: kdaj bo splošna populacija lahko dobila poživitveni odmerek?

Koronavirus 27. Avg. 202109:52 > 10:04
Delite:
Cepljenje proti covidu-19, nove okužbe
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V vse več državah se odločajo za poživitveni odmerek cepiva za tiste, ki so že bili polno cepljeni, saj se tako zagotovi boljša in dolgotrajnejša zaščita proti okužbi in bolezni. Pri nas bo predvidoma na voljo od sredine septembra.

V ponedeljek se bo sestala posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ in odločala, kdo in kdaj naj bi dobil poživitveni odmerek. “Nekatere države bodo to prakso začele v sredini septembra, mi ne želimo zaostajati,” nam je povedal Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19.

Predvidoma bodo najprej na vrsti stanovalci domov starejših, ki so bili tudi cepljeni prvi, naslednji bodo starejši od 50 let, nato pa vsi, ki so dobili odmerek Janssena ali dva odmerka AstraZenece in se bodo odločili za poživitveni odmerek.

“Praviloma se za poživitveni odmerek uporabi cepivo mRNK, torej proizvajalcev Pfizer in Moderna, razen če bi si kdo želel prejeti dodaten odmerek vektorskega cepiva,” nam je povedala vodja vladne svetovalne skupine dr. Mateja Logar. “Razpravljamo še o tem, koliko časa naj bi minilo od polnega cepljenja do poživitvenega odmerka, predvidoma bo to od 6 do 8 mesecev.”

Mešanje cepiv, enega vektorskega in enega mRNK, je priporočljivo. Zaščita, ki jo zagotavlja naš imunski sistem, je namreč odvisna od dveh dejavnikov. Prvi je število protiteles, ki jih proizvajajo limfociti B, drugi pa je celična imunost, za katero so odgovorni limfociti T. “Kot kaže, imamo po cepljenju s cepivi mRNK več protiteles, po cepljenju z vektorskimi cepivi pa boljšo celično imunost,” je dejal profesor s Fakultete za farmacijo dr. Borut Štrukelj. “Zato bi verjetno najboljšo zaščito nudila kombinacija vektorskega in mRNK cepiva, vendar pa tako kombiniranje lahko povzroči več stranskih učinkov.”

Za tiste, ki so prejeli en odmerek cepiva AstraZenece, zdravniki že zdaj priporočajo, naj se v drugo cepijo s cepivom mRNK.

Komentari

Vaš komentar