Kako je v Avstriji in Italiji? Na Dunaju testirajo tudi cepljene vzgojiteljice

Koronavirus 20. Avg 202108:00 > 08:04
Italija-cepljenje
Guglielmo Mangiapane/Reuters

Tudi v Italiji in Avstriji je še nekaj nejasnosti glede ukrepov za zagotavljanje varnega šolskega okolja. Očitno pa bodo zahteve za zaposlene precej strožje kot v Sloveniji.

Medtem ko v Sloveniji trenutno testiranje zaposlenih v vrtcih ni predpisano z nobenim odlokom ali odredbo, se morajo v avstrijskem glavnem mestu Dunaj testirati tudi cepljene vzgojiteljice. “Poleg tega, da smo cepljeni, je za nas obvezno tedensko PCR testiranje,” pravi Natalija Svetina iz slovenskega dvojezičnega vrtca na Dunaju, ki deluje v okviru zasebnega avstrijskega vrtca. Skoraj vsi zaposleni so cepljeni, peščica, ki ni, pa se mora testirati dvakrat na teden, dodaja.

PCT že za 6-letne otroke

Testiranja opravijo v vrtcu, nato pride po teste nekdo iz mestne uprave, rezultate pa izvedo v SMS sporočilu. Teste plača mestni proračun.

Izpolnjevanje pogoja preverja vodja celotnega vrtca, pravi Svetina. “Njej smo morali poslati certifikate za cepljenje. Seveda obstaja še inšpekcija, ki pride enkrat ali dvakrat letno,” pojasnjuje. V dunajskih javnih vrtcih osebe brez cepilnega certifikata ne smejo zaposliti, v zasebnih pa ta omejitev za nove zaposlitve še ne velja.

Na Dunaju so ukrepi strožji kot v drugih delih Avstrije. V glavnem mestu morajo imeti na primer tudi otroci, starejši od šest let, izpolnjen pogoj PCT (preboleli, cepljeni testirani), ki se v Avstriji imenuje 3G (Getestet, Geimpft, Genesen). “Testiranje je zanje potrebno za vstop na bazen, v restavracijo, hotel …” našteva Svetina, “To nam ni všeč. Drugje v Avstriji je pogoj obvezen za starejše od 12 let.”

Testiranje za učitelje trikrat tedensko

Šolsko leto se v Avstriji začne pozneje kot v Sloveniji. Na Dunaju bo prvi šolski dan 6. septembra, v večini drugih zveznih dežel pa teden dni pozneje. Odlok o tem, kako se bo zagotavljajo varno šolsko okolje še ni sprejet. Zaenkrat imajo šole samo okvire informacije, ki jih je ministrstvo objavilo v začetku avgusta.

Učitelji naj bi se testirali trikrat na teden, eden od teh testov pa bo PCR test, pravi Hans Pogelschek, direktor dvojezične zveze trgovske akademije v Celovcu. “3G preverjamo na šoli,” pojasnjuje. Testi se priznajo samo, če so opravljeni v šoli ali v centrih za testiranje. Samotestiranje za učitelje ni dovolj.

Ali se bodo morali testirati tudi cepljeni oziroma preboleli zaposleni, še ni znano. Tudi odgovor na vprašanje, ali bodo morali necepljeni testiranje plačati sami, še čakajo. Zaenkrat teste plača država. V Avstriji je cepljenih okoli tri četrtine učiteljev, pravi Pogelschek.

Predvideno je tudi, da se bodo morali vsi učenci v prvih dveh tednih šolskega leta testirati trikrat. Kako bo kasneje, bo odvisno od specifične situacije, pri čemer bodo tveganje med drugim ocenjevali z analizo odpadnih voda, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

V Avstriji se bodo vsi dijaki testirali trikrat tedensko,” pravi Pogelschek, “testiranje je obvezno za obisk pouka v živo.”

V Italiji brez PCT ni plače

V Italiji naj bi imelo šolsko osebja tako green pass ali zeleno potrdilo, torej bi morali biti cepljeni, imeti potrdilo o nedavni okužbi ali pa bi bris opravili vsakih 48 ur. Bris oziroma test bo moral plačati vsak posameznik, pravi Eva Sancin, ravnateljica slovenske srednje šole Antona Martina Slomška v italijanskem Trstu.

Zaposleni, ki zelenega potrdila ne bodo imeli, ne bodo delali, njihova odsotnost pa bo obravnavana kot neupravičena. Po petih dneh odsotnost postane neplačan dopust, delavec pa se lahko vrne, ko pridobi zeleno potrdilo, razlaga Eva Sancin. “Tudi pri nas je še precej nejasnosti in polemik. Še največ v zvezi z obveznostjo green passa za šolsko osebje in dejstvom, da moramo ravnatelji to pregledovati in sankcionirati delavce,” pravi.

V Italiji naj bi bilo cepljenih celo 85 odstotkov šolnikov, še pove Sancin. “V to niso všteti tisti, ki se ne smejo cepiti zaradi zdarvstvenih razlogov,” dodaja.

Šolsko leto se v Italiji začne 14. septembra ali pozneje, odvisno od pokrajine.