Kako (ne)zaželen je Janssen v Evropi in ZDA?

Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Potem ko so se spomladi pojavila prva poročila o redkem, a hudem stranskem učinku cepiva Janssen, krvnih strdkov s trombocitopenijo, so v nekaterih državah cepljenje z njim opustili. V ZDA to cepivo odsvetujejo ženskam, mlajšim od 50 let, v Italiji je priporočeno za starejše od 60 let, v Franciji so ga prej priporočali za starejše od 55 let, septembra pa opustili.

Janssen je farmacevtsko podjetje v lasti ameriškega konglomerata Johnson & Johnson. Evropska komisija je 11. marca letos odobrila uporabo njegovega cepiva proti koronavirusu v Evropski uniji (EU).

Kmalu zatem so se pojavila prva poročila o redkem, a hudem stranskem učinku cepiva, krvnih strdkih s trombocitopenijo. Spomladi so to v opis cepiv dodale vse agencije za zdravila: tako ameriška Food & Drug Administration (FDA) kot evropska European Medicines Agency (EMA) in tudi naša Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

To pa so države različno preneslo v objave inštitutov za javno zdravje. V ZDA je njihov CDC na strani o cepivu Janssen (v rumenem okvirju na spletni povezavi) zapisal, da cepivo odsvetujejo ženskam, mlajšim od 50 let. V Evropi pa so države odzvale precej različno.

Belgija

Belgija je konec maja, po smrti žene slovenskega diplomata, stare 37 let, zaradi krvnih strdkov po cepljenju z Janssenom, ustavila cepljenje s cepivom ameriškega proizvajalca Johnson & Johnson za mlajše od 41 let, je poročal Reuters. “Medministrska konferenca se je odločila, da cepljenje z Janssenom omeji na starejše od 41 let, dokler ne bodo znane jasnejše ugotovitve Evropske medicinske agencije (EMA) o razmerju med koristmi in tveganji cepljenja,” je v izjavi povedal belgijski zdravstveni minister.

Konferenca je nato 10. junija sporočila, da je možno tudi cepljenje za mlajše od 41 let, a pod pogojem, da so prej seznanjeni z možnimi stranskimi učinki. Brussels times je poročal, da je vsak, ki se je na spletni platformi odločil za to cepivo, moral prej odkljukati izjavo, da “se je seznanil z lastnostmi cepiva (s povezavo na spletno stran) in sprejel informirano izbiro”.

V nizozemsko govoreči Flamski regiji, kjer živi približno polovica belgijskega prebivalstva (šest od 12 milijonov), so takoj ljudem ponudili možnost, da se na lastno odgovornost postavijo v vrsto za cepljenje z Janssenom, v Bruslju so enako storili konec junija, v Valonski regiji še zdaj z Janssenom ne cepijo, kažejo podatki na strani njihovega urada za javno zdravje.

Cepljenje v Franciji
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Danska

Cepivo Janssen je prejelo 46 tisoč Dancev. Spomladi, po objavah o stranskih učinkih cepiva, je danska agencija za javno zdravje prepovedala uporabo Janssena in AstraZenece v okviru nacionalnega programa cepljenja.

Včeraj pa so napovedali, da bodo nekaterim skupinam, med drugim tistim, ki so bili cepljeni z Janssenom, v kratkem ponudili osvežitveni odmerek.

Francija

Francoska agencija za zdravila poroča o precej slabi zaščiti cepljenih z Janssenom. V dveh bolnišnicah, ki ju omenja poročilo agencije, so med cepljenimi obolelimi na intenzivni terapiji obravnavali “več pacientov, cepljenih s cepivom Janssena, kot bi bilo pričakovano”.

Francoske zdravstvene institucije, tudi na podlagi takih poročil, vsem, ki so se cepili z Janssenom, priporočajo poživitveni odmerek mRNK (Pfizer, Moderna) cepiv, in to že po štirih tednih od prvega cepljenja. Ob tem velja poudariti, da je bil Janssen v Franciji odobren le za starejše od 55 let in da so bili tudi med obravnavanimi pacienti na intenzivni terapiji starejši ter nekateri z oslabljenim imunskim sistemom.

V Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, so z Janssenom cepili zgolj dober milijon ljudi. Med njimi so bili številni brezdomci in drugi, ki težje dostopajo do zdravstva ter za katere se je cepivo z zgolj enim potrebnim odmerkom izkazalo za bolj praktično.

Precepljenost je v Franciji precej višja kot pri nas, z vsaj enim odmerkom je 74-odstotna. Cepljenje s cepivom Janssena so Francozi na začetku septembra zaradi vseh pomislekov opustili, okrog 800 tisoč odmerkov, ki so jim ostali, pa zdaj odstopajo drugim državam.

cepljenje
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Italija

Italijansko ministrstvo za zdravje že od aprila, ko je cepivo dobilo dovoljenje EMA, na podlagi mnenja znanstvenega komiteja njihove agencije za zdravila priporoča cepivo le za starejše od 60 let.

Hrvaška

Njihov inštitut za javno zdravje (NZJZ) na spletni strani navaja, da “za cepiva, ki se trenutno uporabljajo na Hrvaškem, ne obstajajo priporočila, ki bi ob določenih okoliščinah posameznemu cepivu dajala prednost”. Cepijo s Pfizerjem, Moderno, Janssenom in AstraZeneco.

Portugalska

Aprila je njihova agencija za javno zdravje Infarmed priporočila, da naj cepivo Janssen uporabljajo le starejši od 50 let, sredi junija pa so mejo za moške nato spustili na 18 let.

Portugalska je danes sicer s 85 odstotkov precepljenosti prva v EU.

Švica

Do zdaj so cepili s cepivoma Pfizer in Moderna. Z obema odmerkoma je cepljenih 58 odstotkov prebivalcev (za primerjavo: na Portugalskem 85 odstotkov, na Danskem 75 odstotkov, v Belgiji 72 odstotkov, pri nas 47 odstotkov).

Danes pa je po poročanju Blick.ch notranji minister Alain Berset napovedal, da kupujejo 150 tisoč doz cepiva Janssen, ki bodo na voljo alergikom in tistim, ki se ne želijo cepiti z mRNA cepivoma.

Velika Britanija

Izbira cepiva praviloma ni prepuščena ljudem, piše na strani njihovega inštituta za javno zdravje NHS. Ko se postavijo v vrsto za cepljenje, so jim ponujena cepiva, ki so zanje primerna. Ob tem NHS navaja, da mlajše od 40 let in nosečnice praviloma cepijo le z mRNK cepivi (Pfizer, Moderna).