Kako varno je križarjenje v času omikrona?

Delite:
Aidanova
Foto: PROFIMEDIA

Več ladij za križarjenje je predvsem na ameriški celini te dni imelo težave zaradi širjenja covida-19 na krovu. Medtem ko ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni zaradi širjenja bolj nalezljive različice omikron potnikom odsvetuje križarjenja, v sektorju slovenskih potovalnih agencij razlogov za odpovedi tovrstnih potovanj ne vidijo.

Širjenje koronavirusne različice omikron, ki velja za bolj nalezljivo, povzroča težav ne le v letalskem prometu, kjer so v prazničnih dneh zaradi covida-19 odpovedali množico letov, temveč tudi v industriji križarjenja. Ker na ladjah za križarjenje od pojava omikrona zaznavajo povečano število primerov okužb, je ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) pred dnevi odsvetoval križarjenja vsem popotnikom, tudi tistim, ki so cepljeni proti covidu-19.

Križarjenje, ki je ponovno zaživelo v drugi polovici lanskega leta, se je ob pojavu omikrona znova znašlo v težavah. V času božično-novoletnih praznikov so zaradi okužb na krovu odpovedali postanke ladjam, ki so potovale po Karibih, prav tako je kar nekaj medijske pozornosti ta konec tedna dobila nemška potniška ladja AIDAnova z 2.844 potniki in 1.353 člani posadke, ki je – na poti do Madeire – zaradi okužb obstala v portugalski prestolnici Lizbona. O več primerih širjenja okužb poročajo tudi z ladij, ki plujejo ob obalah Brazilije, zaradi česar je brazilska agencija za zdravje Anvisa, enako kot CDC, odsvetovala vkrcanje na ladje v prihodnjih dneh, organizatorji križarjenj pa so se odločili, da križarjenja vsaj do 21. januarja odpovedo.

Križarjenje
Foto : PROFIMEDIA

Okužbe so se na ladjah širile, čeprav so bili potniki in člani posadke cepljeni proti covidu-19.

Kako varno je pravzaprav križarjenje?

Da je CDC odsvetoval križarjenje, so obžalovali v največjem mednarodnem cehovskem združenju industrije križarjenja Cruise Lines International Association (Clia). Odločitev CDC so po navedbah CNN označili za “zmedeno”, saj število primerov, ki so jih zaznali na ladjah za križarjenje, “konsistentno predstavlja zelo majhno manjšino vseh ljudi na krovu”. Prav tako so ti primeri, tako Clia, asimptomatski oziroma imajo ljudje blage simptome, zaradi česar po njihovem ne pomenijo bremena za zdravstvene delavce na ladjah in kopnem.

Da ni posebnih razlogov, zakaj bi se odpovedali križarjenjem, meni tudi generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije (ZTAS) Mišo Mrvaljević. Po dveh letih covidne zgodbe velikih presenečenj glede tega, kaj koga čaka oziroma kaj je treba narediti, ni več, ocenjuje. Ker ugotovitve kažejo, da se lahko z ukrepi živi skoraj normalno, križarjenje po njegovem ne bi smelo biti izjema.

“Kolikor mi je znano, vse ladijske družbe za križarjenje od potnikov zahtevajo striktno izpolnjevanje vseh pogojev in jih sproti zelo strogo nadzorujejo. To se mi zdi povsem v redu, ne vidim razloga, zakaj ne bi razpisovali križarjenj,” komentira in doda, da ladjarji ravnajo kot drugi organizatorji dogodkov in zagotavljajo varnost.

Royal Carribean: Symphony of the Seas
Foto : Jon Nazca/REUTERS

Zapleti, kot se je zgodil ladji za križarjenje AIDAnova, ki do svojega cilja zaradi okužb na krovu ni prispela, po Mrvaljevićevem mnenju niso nekaj, česar potniki ne bi mogli pričakovati. “Ne gre za nič neznanega. Vsak, ki se odpravi na potovanje, mora v današnjih časih vzeti v ozir, da se lahko nekaj takega pripeti. V takem primeru gre za dogodke, ki so povsem predvidljivi, za ustrezno kompenzacijo pa poskrbi ladijska družba,” pojasni in doda, da kompenzacijo določa zakonodaja države, v kateri je podjetje registrirano. Vselej je pametno potovanje tudi zavarovati, opozori sogovornik.

Potovalne agencije: Križarjenje je varna oblika počitnic

Ali so aranžmaji križarjenja trenutno v prodaji, kakšen je interes zanje, kako je za varnost pred okužbo poskrbljeno na ladjah in ali strankam ne glede na širjenje omikrona priporočajo križarjenje, smo povprašali več potovalnih agencij. Odgovor smo prejeli od potovalnih agencij Palma, Sonček in Nomago, ki prodajajo tudi aranžmaje križarjenj. V Nomagu, denimo, med prebivalci Slovenije tudi v teh časih opažajo zanimanje za preživljanje dopusta na ladjah za križarjenje.

“Ladjarji so zasnovali celovit varnostni protokol, ki vključuje zdravstvene in varnostne ukrepe za zaščito dobrega počutja gostov, posadke in skupnosti,” so nam sporočili iz Palme in dodali, da so se ukrepi, ki so v uporabi od avgusta 2020, izkazali kot učinkoviti. Med ukrepi, ki jih izvajajo na ladjah, so: testiranje in univerzalni zdravstveni pregled pred vkrcanjem in med križarjenjem; dnevno merjenje telesne temperature; okrepljeno čiščenje in razkuževanje na krovu; nošnja mas na javnih mestih; uporaba tehnologije, ki omogoča spremljanje in prepoznavanje tesnih stikov; ločene kabine za izolacijo pozitivnih potnikov; omejena možnost izhodov (samo v sklopu organiziranih izletov). Se pa ukrepi, so poudarili v obeh potovalnih agencijah, nenehno spreminjajo.

Kot so še sporočili iz Palme, od gostov dobivajo povratne informacije, da so bili nad križarjenjem “zelo navdušeni”. V agenciji za križarjenje priporočajo, “ker še vedno velja za eno najvarnejših načinov potovanja oziroma počitnic”. Križarjenja še naprej priporočajo tudi v agenciji Sonček. “Za varnost je na ladjah za križarjenje odlično poskrbljeno,” zapišejo. Čeprav nekateri čakajo, da se razmere umirijo, mnogim križarjenja pomenijo “bolj varen, nadzorovan in enostaven način počitnikovanja”.

Potnikom, tudi cepljenim, ki se odločijo za križarjenje, CDC svetuje, da se ne testirajo le pred križarjenjem, temveč tudi tudi od tri do pet dni po potovanju. Necepljeni potnikom pa svetuje, naj se po križarjenju samoizolirajo za pet celih dni. V skupnih ladijskih prostorih naj ljudje nosijo zaščitne maske, še navaja CNN.

Komentari

Vaš komentar