Karantena, testi, ukrepi v javnem prevozu: kaj je od danes drugače

Gospodarstvo 10. Jan 202205:34 1 komentar
Slovenske železnice, vlak
Žiga Živulović jr./Bobo

Karantena se z današnjim dnem skrajšuje z deset na sedem dni, skrajšuje se tudi veljavnost testa ob vstopu v državo ter uvajajo novi ukrepi na avtobusih in vlakih. Na Slovenskih železnicah sicer bistvenih sprememb ne pričakujejo.

Najpomembnejša sprememba, ki začne veljati danes, je skrajšanje karantene za primer visoko tveganega stika. Ta bo po novem trajala sedem dni, ne več deset.

Poleg tega od danes velja vladna odločitev, da so izjema pri karanteni na domu vsi preboleli s covidom-19, ki so bili predhodno polno cepljeni, in vsi, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dneh.

Milan Krek
Borut Živulović, Bobo

Kmalu še krajša karantena?

Spremembe pri karantenah so predlagali epidemiologi, ki se bojijo, da bi večje število okuženih in s tem tudi karanten ogrozilo delovanje podjetij in države.

Kot je dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, projekcije kažejo, da se lahko zgodi, da “bomo v določenem trenutku imeli tudi 400 tisoč sočasno obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev”.

Da bi to preprečili, so skrajšali karanteno, po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, pa bi jo lahko kmalu še skrajšali, in sicer na pet dni.

Krajša veljavnost testa

Veljavnost negativnega testa PCR, ki omogoča vstop v državo, po novem traja 48 ur, hitrega antigenskega testa pa 24 ur.

En meter razdalje med stojišči

Do sprememb pa prihaja tudi v javnem potniškem prometu. Od danes velja vladni ukrep, po katerem mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen v primerih, ko gre za člane istega gospodinjstva. Stojišča morajo biti označena.

Za potovanje z vlakom ali avtobusom prav tako še naprej ostajajo obvezni:

  • izpolnjevanje pogoja PCT (izjeme so mlajši od 12 let, osebe, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter učenci in dijaki)
  • maska,
  • razkuževanje rok in
  • ohranjanje medsebojne razdalje.
železniška postaja
Denis Sadiković/N1

SŽ: Bistvenih sprememb ne bo

Na Slovenskih železnicah kljub novim ukrepom ne pričakujejo bistvenih sprememb.

“Predmetni ukrep je bil v veljavi že do sedaj po priporočilih NIJZ, zaradi česar imamo stojišča z ustrezno razdaljo že označena, zato bistvenih sprememb pri izvajanju železniškega javnega prometa zaradi spremembe odloka ne bo,” so nam povedali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje