Kje boste za PCR odšteli najmanj in kje največ

Koronavirus 21. Okt 202109:51 > 09:529 komentarjev
PCR test
Foto: PROFIMEDIA

Za samoplačniško testiranje na koronavirus s PCR-testom boste v Sloveniji plačali od 65 do 100 evrov. V ljubljanskem kliničnem centru pa imajo tudi "hitri PCR-test" – rezultati so znani veliko hitreje, predvidoma že v dveh urah.

V Sloveniji se je do zdaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepilo 54 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je 50 odstotkov ljudi oziroma dober milijon prebivalcev. To pa pomeni, da mora nekaj sto tisoč ljudi, ki niso cepljeni ali covida-19 niso preboleli, za izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ali potovanje v določene države še vedno opraviti samoplačniška hitri ali PCR-test. Negativen rezultat PCR-testa morajo ob obisku nekaterih držav (na primer Islandije) predložiti tudi cepljeni posamezniki.

Če imate simptome prehlada, kontaktirajte svojega zdravnika. V tem primeru je testiranje s PCR-testom brezplačno.

Hitri test stane največ 12 evrov

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAT) od avgusta pri nas ni več brezplačno. Je pa vlada takrat na največ 12 evrov omejila ceno testiranja. V večini zdravstvenih zavodov po državi boste za testiranje s hitrim testom, ki je sicer manj zanesljiv kot PCR-test, odšteli približno deset evrov. Z negativnim izvidom testa boste 48 ur izpolnjevali pogoj PCT.

Velika razlika med najcenejšim in najdražjim

Precej večje so glede na naše poizvedovanje razlike med ponudniki, ki ponujajo testiranje z bolj zanesljivim PCR-testom. Zanj boste odšteli od 65 do 100 evrov, razlika med najcenejšim in najdražjim ponudnikom tako znaša več kot 30 evrov. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da v tem trenutku pogovori, da bi omejili tudi ceno PCR testov, ne potekajo. Z negativnim izvidom PCR-testa boste 72 ur izpolnjevali pogoj PCT.

V ljubljanskem kliničnem centru boste za PCR-bris nosno-žrelnega predela odšteli 68 evrov, še nekaj evrov manj (65 evrov) pa boste za PCR-test odšteli v Centru za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični.

S hitrim PCR-testom do izvida v dveh urah

Rezultat PCR-testa dobijo bolniki hitro, običajno še isti dan, najpozneje pa 24 ur po odvzemu brisa. V UKC Ljubljana pa uporabljajo tudi “hitri PCR-test”, pri katerem je predvidoma rezultat znan že v dveh urah. Cena tega testa je 68 evrov in je enako zanesljiv kot ostali PCR-testi, pri katerih se na izvid čaka dlje.

Precej dražje je testiranje v Zdravstvenem domu Ljubljana, v katerem stane 100 evrov.

Med dražjimi je tudi testiranje v Klinikah estetike Fabjan. V Ljubljani boste za PCR-test test odšteli 100 evrov, v Mariboru in Celju pa le 80 evrov (razlike v ceni so, ker gre za dve različni podjetji). Kot so pojasnili pri Fabjanu, so zaradi podražitve palčk in ostalega pred kratkim ceno PCR-testa dvignili z 69 evrov na 100 evrov.

V zdravstvenem domu v Murski Soboti PCR-test stane 80 evrov, prav toliko tudi v zdravstvenem domu v Domžalah in na Jesenicah. V zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru je cena še za nekaj evrov nižja – 75 evrov. V bolnišnici v Novem mestu boste za PCR-test odšteli 94, v Piranu 100, v Tolminu pa 85 evrov.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so za N1 pojasnili, da so se od materialov, ki se uporabljajo pri testiranju vzorcev na SARS-CoV-2, v zadnjih mesecih podražile le rokavice.

Komentari

Vaš komentar