Koliko časa se čaka na PCR-test?

Koronavirus 26. Avg. 202113:28 > 27. Avg. 2021 08:324 komentarji
Delite:
testiranje na okužbo s covidom-19
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Testiranje bolnikov, ki kažejo simptome respiratorne okužbe, na koronavirus kljub večjemu številu potrjenih okužb poteka tekoče, pravijo v večjih zdravstvenih domovih po Sloveniji. Večinoma bolnike na PCR-test naročijo še isti dan, tudi rezultat lahko bolniki pričakujejo hitro. Kakšno je stanje v nekaterih zdravstvenih domovih?

Ljubljanski zdravstveni dom večino PCR-testov uspe opraviti še isti ali naslednji dan. Za huje bolne zagotovijo najhitrejše  termine, so zapisali v zdravstvenem domu. Večinoma se čez dan na izvid čaka od šest do osem ur. Kljub večjemu številu potrjenih okužb se čakalna doba ni bistveno podaljšala. “Pripravljamo se tudi na povečano število brisov, ki jih bo treba opraviti, zato ocenjujemo, da se čakalna doba ne bo bistveno podaljšala, prav gotovo pa ne za bolnike s težjimi simptomi,” so sporočili.

V Zdravstvenem domu Kranj zagotavljajo, da je terminov za vse bolnike dovolj, zdravnik bolnika prijavi na termin že isti dan. Izvid PCR-testa je navadno znan v osmih urah po odvzemu brisa. “To pomeni, da so rezultati brisov, ki so bili odvzeti med delovnikom do 14. ure, znani do 19. ure. Izjema so le pozni popoldanski brisi, ki jih v kranjskem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) oddamo naslednje jutro. Rezultati so navadno znani do 11. ure,” so pojasnili v zdravstvenem domu.

Testiranje, ki ga izvaja mariborski zdravstveni dom, poteka normalno in gladko. Bolnik, ki ga na testiranje napoti osebni zdravnik, pride na vrsto v enem dnevu.

Tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota poteka testiranje tekoče. Bolnike navadno testirajo še tisti dan, ko pokličejo zdravnika. Tudi rezultat PCR-testa dobijo bolniki hitro, gre za rok od 12 do 24 ur po odvzemu brisa. So pa izvidi v zadnjih dneh še hitrejši, bistveno pogosteje pridejo v 12 urah kot pa v 24, so pojasnili v zdravstvenem domu.

V Zdravstvenem domu Koper so bolniki testirani še isti dan oziroma jih v primeru večernega klica testirajo naslednji dan. Tudi rezultat dobijo hitro, še isti dan, kot so opravili test.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo zagotavlja rezultate PCR testa v 24 urah od sprejema vzorca v laboratorij. Večina vzorcev (88 odstotkov) je končanih v osmih urah, tisti sprejeti pozno popoldne pa najpogosteje naslednji dan zjutraj, so pojasnili. Vse vzorce obdelajo takoj, vendar pa so omejena prioritetna mesta, kjer je izvid na voljo v treh urah po testiranju, namenjena življenjsko ogroženim bolnikom, ki potrebujejo nadaljnjo bolnišnično obravnavo. Od drugega vala epidemije so v inštitutu podvojili kapacitete za molekularno diagnostiko, tako da ne pričakujejo podaljšanja čakalne dobe.

Oseba s simptomi respiratorne okužbe, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine v žrelu, nahod, slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izguba okusa ali vonja ter prebavne težave, naj o tem obvesti izbranega zdravnika. Ta jo bo napotil na PCR-test. Medtem ko bolnik čaka na rezultat testa, mora ostati doma, poudarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Bolnik s potrjeno okužbo pa mora ostati v izolaciji.

Komentari

Vaš komentar