Koliko časa velja PCT-potrdilo?

Koronavirus 13. Nov 202115:05 > 25. Jan 2022 12:04 7 komentarjev
PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

Ukrepi proti koronavirusu se ob novih dejstvih in novih spoznanjih spreminjajo, med njimi je tudi veljavnost digitalnega covidnega potrdila, ki je postalo pomemben del vsakdanjika. Kako dolgo sploh potrdilo o prebolelosti ali cepljenju velja? Digitalno covidno potrdilo, na katerem je koda QR in s katerim izkažemo izpolnjevanje PCT-pogoja, ima različne roke veljavnosti.

POZOR, ČLANEK NI VEČ AKTUALEN: Potrdilom o cepljenju proti covidu-19 bo veljavnost potekla po 270 dneh. Če se bo posameznik v tem obdobju cepil s poživitvenim odmerkom, bo dobil novo potrdilo, ki bo veljalo neomejeno. Več v članku Veljavnost PCT-potrdila: kaj se spreminja.

Brez t. i. evropskega covidnega potrdila te dni praktično ne morete biti vključeni v javno in družbeno življenje. Potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je namreč postalo obvezno za obisk večine dejavnosti in storitev. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kako dolgo potrdilo velja za tiste, ki so se samo cepili, so samo preboleli ali so po preboleli bolezni covida-19 še dodatno prejeli poživitveni odmerek cepiva.

Koliko časa velja PCT-potrdilo?

– Potrdilo po polnem cepljenju ima, ne glede na prejeto cepivo, neomejeno veljavnost. Prav tako je veljavnost potrdila neomejena po prejetem tretjem oziroma poživitvenem odmerku, so za N1 pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

– Potrdilo o preboleli bolezni velja šest mesecev. Neomejeno veljavnost potrdila lahko prebolevniki dobijo s cepljenjem v roku šestih mesecev po okužbi, cepijo se lahko zgolj z enim odmerkom.

– Tisti, ki so se najprej cepili s prvim odmerkom, nato pa so zboleli, imajo potrdilo z veljavnostjo šestih mesecev. Če želijo pridobiti potrdilo z neomejeno veljavnostjo, se morajo ponovno cepiti.

– Kdor je bil najprej polno cepljen in je nato zbolel za covidom-19, ima potrdilo z neomejeno veljavnostjo. Pridobi lahko tudi potrdilo o prebolelosti, ki ima rok veljavnosti omejen na 180 dni (6 mesecev).

– Pogoj PCT je mogoče izkazovati tudi z negativnim testom. Negativni PCR-test velja 72 ur, negativni hitri antigenski test pa 48 ur.

grafika
N1

Kaj pa zaščita?

Pa neomejena veljavnost potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT pomeni tudi neomejeno zaščito? “Trajne imunosti ne poznamo pri nobenem od respiratornih virusov. Po določenem času je vsak spet dovzeten za okužbo, če se ne cepi in ne upošteva ukrepov,” je v pogovoru za rubriko Poglobljeno na N1 povedala virologinja Tatjana Avšič Županc. Povedala je, da je cepivo idealna obramba pred virusi, ki ima samo enega gostitelja – v primeru SARS-CoV-2 smo to mi. A zaščita ni popolna, nič ni 100-odstotno, je dodala.

Jasnega odgovora na to, kako dolgo traja zaščita, še nimamo. Dokler ne bodo znana nova dejstva, bo trajanje zaščite veljalo neomejeno, pa je na portalu cepimo.se pojasnil NIJZ.

S strokovnega vidika od vrstnega reda pomembnejši časovni razmik

Do zmede med ljudmi prihaja sicer predvsem zaradi različnega roka trajanja potrdil tistih, ki so covid-19 preboleli in so bili tudi cepljeni. Bralka, ki je bila najprej cepljena z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, nato pa je bolezen še prebolela, je dobila potrdilo za prebolevnike, ki velja le pol leta. Njen mož, ki je covid-19 najprej prebolel in ni cepljen, pa bo, če se bo cepil v šestih mesecih po okužbi, dobil potrdilo z neomejeno veljavnostjo. Bralka se zato sprašuje, ali je njuna zaščita pred ponovno okužbo res različna.

Na NIJZ odgovarjajo, da so razmiki med odmerki cepiva določeni na način, da se zagotovi optimalen imunski odziv na cepljenje in ustvari ustrezna zaščita po cepljenju. “Če oseba zboli za covidom-19 pred prejemom drugega odmerka cepiva, obstaja možnost, da oseba ne bo zaščitena enako, kot če bi prejela dva odmerka. V tem primeru se namreč šteje, da se je okužba zgodila prekmalu po cepljenju s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, da bi se lahko ustvarila zaščita, ki bi bila primerljiva zaščiti po dveh odmerkih cepiva. Zato se tem osebam svetuje tudi cepljenje z drugim odmerkom cepiva,” pravijo na NIJZ.

Cepljenje
PROFIMEDIA

Pri hibridni imunosti, ki nastane kot posledica kombinacije cepljenja in prebolele okužbe, se praviloma ustvari več kot desetkrat več protiteles kot v najbolj optimalnem scenariju po cepljenju, pa je v pogovoru za N1 povedal imunolog dr. Alojz Ihan“Načeloma je popolnoma vseeno, kaj pride prej – cepljenje ali okužba.”  A mnogo bolj varno se je najprej cepiti in nato bolezen tudi preboleti, dodaja. Tako se namreč izognemo tveganju za težje prebolevanje bolezni. 

Je pa učinkovitost zaščite odvisna od razmika med cepljenjem in zbolevanjem. “Pri večini ljudi, ki so se najprej cepili, nato pa zboleli, je razmik med prvim cepljenjem in okužbo majhen, manj kot 14 dni, in v tem primeru se ustvari en sam val imunskega odziva,” je povedal. “V bezgavkah, kjer nastane imunski odziv, imamo namreč poseben proces nastajanja protiteles, ki traja dva do tri tedne, in se mora končati, da nastanejo spominske celice in jih ponovno cepljenje ali okužba dodatno spodbudi in razmnoži. Če je torej razmik kratek, bo odziv enak kot po enkratnem cepljenju ali preboleli okužbi, zaščita pa temu primerno slabša” je pojasnil.

Z imunološkega vidika pride do hibridnega imunskega odziva, če je razmik med prebolelostjo in cepljenjem daljši od treh tednov. “Ampak epidemiološka pravila, ki so namenjena oblikovanju enostavnih in na široko izvedljivih pravil za zadrževanje okužbe, tovrstne ‘podrobnosti’ težko vgrajujejo v sistem, če nočemo, da postane sistem nepregleden in neuresničljiv,” še pojasnjuje za N1.

V tujini veljavnost PCT-potrdil večinoma omejena

In če je veljavnost PCT potrdila oziroma digitalnega zelenega potrdila v Sloveniji v večini primerov neomejena, je pred potovanjem v tujino treba preveriti, kakšne omejitve veljajo na destinaciji in katera dokazila potnik potrebuje. Namreč, nimajo vse države enakih pravil kot mi.

Potrdilo o cepljenju na Hrvaškem velja 356 dni po polnem cepljenju. Prebolevniki, ki so se cepili, morajo to opraviti znotraj osmih mesecev po okužbi. Tudi to potrdilo velja 12 mesecev, izhaja s spletne strani hrvaškega notranjega ministrstva. Prav tako eno leto velja potrdilo o prebolelosti. Potnik lahko predloži dokazilo o pozitivnem PCR- ali hitrem testu oziroma potrdilo zdravnika. Potrdilo ne sme biti starejše od enega leta, na Hrvaško pa je mogoče potovati po 11 dneh od okužbe. Negativni PCR-test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri pa ne sme biti starejši od 48 ur.

PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

V Avstriji trenutno velja tako imenovano 2-G pravilo, ki pomeni uveljavljanje PC-pogoja. Tako PCR- kot hitri antigenski test nista več veljavna kot potrdilo, ki ga potnik predloži ob vstopu v Avstrijo. Cepljenje po novih pravilih velja devet mesecev. Prebolevnost je mogoče dokazovati šest mesecev z uradnim ali zdravniškim potrdilom, s pozitivnim testom na protitelesa pa tri mesece. Zgolj z negativnim testom v Avstrijo ni mogoče vstopiti.

Potrdilo o cepljenju v Italiji velja 12 mesecev. Ko se oseba cepi s tretjim oziroma poživitvenim odmerkom, se veljavnost potrdila podaljša za eno leto. Veljavnost potrdila o cepljenju so v Italiji podaljšali z devetih na 12 mesecev. Negativni molekularni test velja 72 ur, hitri antigenski pa 48 ur. Potrdilo o prebolevnosti, sodeč po spletni strani o zelenem digitalnem potrdilu, velja šest mesecev.

Veljavnost potrdila o cepljenju proti covidu-19 na Madžarskem za zdaj ni omejena, so nam pojasnili na veleposlaništvu. Tretji odmerek še ni obvezen. Potrdilo o preboleli koronavirusni bolezni velja pol leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje