Madžarski že vrnili 200.000 odmerkov AstraZenece

Predaja cepiva AstraZeneca od Madžarske
Žiga Živulovič jr./BOBO

Tretjino cepiva, ki ga je Madžarska na začetku junija posodila Sloveniji, je država že vrnila. Izposodili in vrnili smo cepivo proizvajalca AstraZeneca, so pojasnili na NIJZ.

Slovenija je Madžarski že vrnila 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Na začetku junija si je Slovenija izposodila 300.000 odmerkov. Ob prevzemu cepiva je predsednik vlade Janez Janša povedal, da bomo z dodatnimi odmerki do poletja zaustavili epidemijo.

Takrat je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal, da bo Slovenija cepivo vrnila, ko ga bo sama imela dovolj. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zdaj ocenjujejo, da bo Slovenija preostalih 100.000 odmerkov AstraZenece Madžarski vrnila do konca septembra 2021.

Polno cepljen je 971.401 prebivalec oziroma 46 odstotkov. Med polnoletnimi pa je cepljenih 55 odstotkov prebivalcev oziroma 951.189 ljudi.

Slovenija Avstraliji prodala 20.400 odmerkov Moderne

Vlada je v ponedeljek odločila, da bo Slovenija Avstraliji prodala 20.400 odmerkov cepiva Moderne. Kot je pojasnila, gre za odziv na prošnjo Avstralije, ki želi za obvladovanje epidemije kupiti več odmerkov cepiva. Gre za še nedobavljene odmerke, tako bo prevoz odmerkov cepiva Spikevax potekal neposredno od proizvajalca Moderna do prevzemnega mesta v Avstraliji. Zaradi navedenega Slovenija ne bo imela stroškov prevoza ali drugih logističnih nalog, so pojasnili na vladi.