Mateja Logar razkrila, kdaj bi lahko sneli maske

Koronavirus 09. Apr 202211:51 > 12:57 2 komentarja
Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

V naslednjih 14 dneh bi lahko tudi v trgovinah in na javnem prevozu sneli maske, je za TV Slovenija napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. 

Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer smo v Sloveniji sredi februarja odpravili karantene in opustili večino ukrepov. Še naprej pa so v notranjih prostorih ostale obvezne maske. Po zadnjih napovedih pa bi se lahko v naslednjih dveh tednih poslovili tudi od mask.

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za TV Slovenija dejala, da bi lahko v naslednjih 14 dneh prišli do točke, ko maske v notranjih prostorih ne bodo več obvezne, ampak bo njihova uporaba le še priporočljiva. Kot je napovedala, bi lahko to vladi predlagali, ko bo število oseb, ki se zaradi covida zdravijo na intenzivnih oddelkih, en zaporedni teden 35 ali manj. Trenutno se na intenzivnih oddelkih v Sloveniji sicer zdravi 37 ljudi s potrjeno okužbo. Logar je dejala, da je to še zadnja prepreka, ki nas loči od čiste normalnosti. Bodo pa maske še naprej obvezne v bolnišnicah in v domovih za starejše, kjer so skupine ljudi, ki jih želijo dodatno zaščititi.

Marca je sicer Logar za N1 napovedala, da bi se lahko o odpravi mask v zaprtih prostorih začeli pogovarjati, ko bomo pod 700 okužb v sedemdnevni pojavnosti. Sedemdnevno število potrjenih primerov v Sloveniji trenutno znaša 1.888.

Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 131 bolnikov, intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 21. Umrli so štirje bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo. Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih 16 bolnikov manj kot dan prej, število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, pa ostaja enako. Skupno je hospitaliziranih 344 oseb s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. Na intenzivnih oddelkih jih je skupno 37 s potrjeno okužbo. (STA)