Maturantski izlet: policija na domu predstavnika Collegium Mondiala

Koronavirus 23. Avg 202116:18 > 16:25 2 komentarja
Dijaki ob vrnitvi na Brnik s Krfa
N1

Potem ko se je maturantski izlet na Krfu končal z izbruhom okužb, so epidemiologi potrebovali seznam udeležencev. "V petek so nam na potovalni agenciji rekli, da se nimajo časa ukvarjati s tem," je dejal direktor NIJZ Milan Krek. "Ta izjava je absolutno lažna," je povedal predstavnik agencije Collegium Mondial, ki ga je včeraj na domu obiskala policija.

Skupina 645 dijakov in njihovih spremljevalcev se je z maturantskega izleta na Krf vrnila 17. in 18. avgusta. Doslej so med njimi potrdili 42 okužb, za vse udeležence pa predlagali karanteno.

Ob tem je direktor NIJZ Milan Krek povedal, da so epidemiologi od potovalne agencije šele včeraj dobili sezname vseh potnikov na Krf. “V petek so nam rekli, da se nimajo časa ukvarjati s tem.”

“Zgornja izjava nikakor ne drži in je absolutno lažna,” je odgovoril Matic Slabe, vodja maturantskega oddelka potovalne agencije Collegium Mondial Travel, ki je organizirala izlet v Grčijo.

“V petek smo ob 14.37 od NIJZ prejeli e-mail obvestilo, naj potnikom posredujemo dopis, ki so ga pripravili, njim pa posredujemo seznam udeležencev izleta. Ker sem osebno takrat že zaključil delovni čas tistega dne, e-mailov pa tekom vikenda nisem pregledoval, omenjena informacija do mene ni prišla. Obveščen sem bil šele včeraj, ko me je v zgodnjem popoldnevu na domu obiskala policija in me obvestila, da je treba NIJZ urgentno posredovati te sezname,” je povedal Slabe in pojasnil, da je epidemiologom nato te sezname poslal v pol ure.

Ob tem je dejal še, da ga postopanje NIJZ čudi. “Moj neposredni kontakt imajo že več kot mesec dni; če je bilo pošiljanje teh seznamov res tako nujno, bi bil neposreden klic najbrž precej smiseln.”

Trije dijaki ostali v Grčiji

Izleta se je udeležilo 645 dijakov in njihovih spremljevalcev, še približno 100 se jih iz Grčije vrača danes. Trije potniki pa so ostali na Krfu, saj so jim že tam potrdili okužbo. “V primeru potrjene okužbe je potnikom v Grčiji odrejena obvezna 10-dnevna karantena v posebej določenem covid-19 hotelu,” so pojasnili pri agenciji. “Celoten postopek vodijo grški epidemiologi in lokalna civilna zaščita.”

Nekatere turistične agencije potnikom priporočajo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki v primeru potrjene okužbe krije namestitev v hotelu v tujini in individualen prevoz domov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje