Minister Bešič Loredan: Iz turbulentnih let epidemije se moramo nekaj naučiti

Koronavirus 06. Mar 202316:23
Zahvala Bešiča Loredana NIJZ
Twitter/@NIJZ_pr

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je zahvalil vsem članom posvetovalne skupine za covid-19 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ter zdravnikom in zdravstvenim delavcem za tri leta požrtvovalnosti. Četudi smo se s koronavirusom do danes naučili živeti, se je zdravstveni sistem v preteklih treh letih naučil ogromno.

V soboto so minila tri leta, odkar smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, v nedeljo bo 3. obletnica razglasitve epidemije. Konec februarja je z delom zaključila posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Njenim članom se je danes zahvalil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Preberite še: “Bili smo na meji zloma, pritisk je bil strahoten”

Skupina, ki je nastala avgusta lani, je po besedah Bešiča Loredana ločila stroko od politike, zahvaljujoč njenim članom pa smo šli pozitivno in solidarno skupaj čez jesen in zimo. “Od avgusta do danes se je jasno pokazalo, da če epidemijo obvladuje stroka, je rezultat dober,” je dejal Bešič Loredan.

Posvetovalna skupina je z delom zaključila, ker se epidemija, kot je dejal minister za zdravje, počasi po celem svetu poslavlja, covid-19 pa postaja endemično obolenje, ki ga bodo zdravili v okviru obstoječega zdravstvenega sistema. V primeru ponovnih množičnih izbruhov covida ali drugih nalezljivih bolezni bi strokovna skupina spet prevzela glavno vlogo, pa je pomiril minister.

Preberite še: Novo ameriško poročilo o koronavirusu: Najverjetneje je ušel iz laboratorija

Še posebej se je minister zahvalil Mariu Fafanglu, ki je skupino sestavil in vodil ter, kot meni Bešič Loredan, s svojim pristopom, trudom, močjo in energijo združil ljudi in dal stroki glavno besedo.

Fafangel sicer ostaja zaposlen na NIJZ, a v manjši meri in krajšem delovnem času. Vodenje centra za nalezljive bolezni na NIJZ prevzema Marta Grgič Vitek. Govoric, da naj bi Fafangel kmalu odšel v tujino, minister ni mogel potrditi ali zanikati, je pa dejal, da si sam sicer “srčno želi”, da bi epidemiolog ostal v Sloveniji, a da mora, “še posebej po vsem, kar je marsikdo doživel med epidemijo”, spoštovati njegovo osebno odločitev.

Kot ključno je Bešič Loredan izpostavil, da covid ostaja in da se moramo iz preteklih “turbulentnih treh” let nekaj naučiti: “Če smo šli skozi to, bomo naprej v sodelovanju s stroko in politiko našli rešitve ta izzive, ki nas čakajo v prihodnje.” Kot je še dodal, mora politika sedaj spremeniti sistem do te mere, da bo pripravljen za nove spremembe in ostal odprt za vse, prav tako pa skrajšati čakalne dobe in povečati dostopnost.

Preberite še: Prvi dan klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema

“Moja obljuba kot obljuba ministra za zdravje je, da bomo vse to, kar nas je doletelo v zadnjih treh letih, unovčili, se iz tega nekaj naučili in da bomo bistveno bolje pripravljeni na to, kar nas čaka,” je za konec še dejal Bešič Loredan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar