Novo ameriško poročilo o koronavirusu: Najverjetneje je ušel iz laboratorija

Svet 27. Feb 202308:23 7 komentarjev
Ameriško ministstvo za energijo
PROFIMEDIA

Ameriško ministrstvo za energijo je v najnovejšem poročilu ocenilo, da se je pandemija covida-19 začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija na Kitajskem. Poročilo ima sicer "nizko zaupanje", kar pomeni najnižjo stopnjo, in je še povečalo razkorak v ameriških informacijah o izvoru virusa.

V poročilu je zapisano, da je koronavirus, ki je povzročil pandemijo po svetu, najverjetneje ušel iz laboratorija na Kitajskem, poroča CNN.

Poročilo ima oznako “nizko zaupanje”, kar je najnižja ocena od treh. Nizko zaupanje pomeni, da pridobljene informacije niso dovolj zanesljive oziroma so preveč razdrobljene ali pa ni dovolj informacij, na podlagi katerih bi lahko spisali trdnejšo analizo.

Najnovejše poročilo po oceni CNN še povečuje razkol v ameriški vladi o tem, kako se je pandemija covida-19 začela. Dve glavni teoriji sta uhajanje virusa iz laboratorija v Vuhanu oziroma razvoj virusa po naravni poti. Različne obveščevalne službe so glede vprašanja razdeljene že nekaj let.

Preberite še: Najnovejša raziskava: kako dobro ste zaščiteni, če ste preboleli covid-19

Predlani so umaknili oznako tajnosti s poročila, ki je pokazalo, da so različne obveščevalne službe z nizkim zaupanjem ocenile poročilo, da je virus v divjini preskočil z živali na ljudi, z zmerno gotovostjo pa so ocenili, da je pandemija posledica laboratorijske nesreče.

Še vedno ni dovolj informacij za jasen in dokončen odgovor

O novem poročilu je prvi poročal Wall Street Journal. Kot je povedal visoki uradnik ameriške obveščevalne službe, je bila posodobitev ocene obveščevalnih podatkov izvedena ob novih obveščevalnih podatkih, nadaljnjem preučevanju akademske literature in po posvetovanju s strokovnjaki zunaj vlade.

Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je za CNN dejal, da obveščevalna skupnost ostaja razdeljena pri vprašanju o nastanku koronavirusa, ob tem pa je opozoril, da predsednik ZDA Joe Biden želi odgovor o izvoru.

“Trenutno ni dokončnega odgovora obveščevalne skupnosti na to vprašanje. Nekateri elementi obveščevalne skupnosti so prišli do zaključkov na eni, nekateri na drugi strani. Številni med njimi so rekli, da preprosto nimajo dovolj informacij, da bi bili prepričani,” je dejal Sullivan.

Maja 2020 so raziskovalci nacionalnega laboratorija Lawrence Livermore, ki ga podpira vlada, izdali zaupno poročilo, v katerem so ugotovili, da je možno, da je koronavirus pobegnil iz laboratorija v Vuhanu. To se je zgodilo v času, ko je ta teorija veljala za tabu, poroča CNN.

ZDA so že aprila 2020 začele raziskovati možnost, da se je covid-19 začel širiti v laboratoriju, vendar zaradi pomanjkanja informacij in omejevanja Pekinga s podatki temu vprašanju niso prišli do dna.

Preberite še: Kaj vam je bolj pomembno: prosti čas ali plača?

Republikanci zahtevajo odziv Bidna

Republikanci so bili po objavi novega poročila zadovoljni. Kot je dejal predsednik predstavniška doma za zunanje zadeve Mike McCaul, je ministrstvo za energijo v poročilu prišlo do istega zaključka kot on sam.

Od Bidna je zahteval, da sklepu poda javno potrditev. “Ključnega pomena je, da administracija začne nemudoma sodelovati z našimi partnerji in zavezniki po vsem svetu, da bi (Kitajska komunistična partija) prevzela odgovornost in uvedla posodobljene mednarodne predpise, da bi zagotovili, da se kaj takega ne bo ponovilo,” je dejal McCaul.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje