Moj otrok smrka, a nima vročine. Ali mora na PCR-test?

Koronavirus 14. Sep 202106:00 > 09:45 1 komentar
Otrok
Profimedia

Ob razmahu okužb dihal se starši sprašujejo, kako naj ravnajo, ko njihov otrok začne kazati značilne simptome. Simptomi okužbe s koronavirusom se namreč ne razlikujejo od prehladnih obolenj. Kdaj moramo torej otroka testirati?

“Žal so simptomi okužbe z delta različico koronavirusa zelo podobni prehladnim obolenjem – spremljajo jo bolečine v žrelu, kihanje, smrkanje … Izguba vonja in okusa ni tako značilna, kot je bilo to pri alfa različici,” pravi predsednik Sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo Denis Baš.

“Brez testiranja je praktično nemogoče ugotoviti, ali gre za covid-19 ali katero drugo respiratorno obolenje,” dodaja.

Vrtčevski otrok naj bo doma

Kaj torej, ko opazimo značilne simptome? Staršem otrok, ki hodijo v vrtec, Baš svetuje, naj vzpostavijo stik s pediatrom, otrok pa naj ostane doma. “Najbolj smo kužni v prvih dneh, ko zbolimo – ko imamo voden izcedek iz nosu, nas praska v grlu … Zato svetujemo, naj otrok, ko se pojavijo simptomi, vsaj pet dni ostane doma.” To velja tudi, ko otrok nima vročine.

Testiranja na koronavirus za tako majhne otroke načeloma ne svetujejo. “Seveda spodbujamo čim številčnejše testiranje, vendar pa v praksi vseh otrok, ki imajo okužbo dihal, ne moremo pošiljati na test. Zato je dobro, da v tem primeru ostanejo doma, da okužbe ne širijo naprej.”

Šolarji na test, tudi če nimajo vročine

Drugače je pri šolarjih, pri katerih okužbe dihal niso tako pogoste kot pri vrtčevskih otrocih. Zato pediatri v tem primeru svetujejo testiranje, ko zbolijo, tudi če nimajo vročine in le smrkajo in kašljajo. “Če šolarji prebolijo covid-19, to določa tudi, kdaj bo zanje smiselno cepljenje, ko bo to dovoljeno tudi za mlajše od 12 let,” pojasnjuje sogovornik.

Pri tistih starejših od 12 let pa je prebolelost pomembno potrditi tudi zato, ker novi vladni odlok določa pogoj PCT tudi zanje.

Odgovornost odraslih, da se cepimo

Epidemija je v polnem zamahu in virusa ne moremo zajeziti, pravi Baš. “Vedeti moramo, kaj je cilj ukrepov – to je zmanjšanje pritiska na bolnišnice. Majhni otroci zaradi covida-19 običajno ne potrebujejo hospitalizacije, bolj jih ogrožata RSV in virus gripe. Lahko pa prenesejo okužbo starim staršem, ki so bolj ogroženi. Zato je pomembno, da se ti cepijo. Odgovornost je na strani odraslih.”

Sorojenci dojenčkov naj bodo doma

Denis Baš opozarja, da je bolj kot koronavirus za majhne otroke nevaren respiratorni sincicijski virus (RSV), ki je sicer značilen za zimo, a se je letos zaradi zimskega zaprtja države razširil pozneje. Letošnje poletje je tako zaznamovalo presenetljivo veliko število okužb z RSV. “Otrok, ki se pozimi niso prekužili, je letos več, kar pomeni, da jih bo več zbolelo. Bolnišnice so zaradi razširjenosti RSV že zdaj precej obremenjene.”

RSV prav tako povzroča okužbo (spodnjih) dihal, ki pa se pri majhnih otrocih lahko zaplete. Pojavijo se lahko premori dihanja in dihalna stiska. “Če se dojenček, mlajši od šestih mesecev, okuži z RSV, je možnost, da bo potreboval hospitalizacijo ali celo intenzivno nego, veliko večja kot pri starejših otrocih,” opozarja Baš. “Zato svetujemo, da otroci, ki imajo sorojence mlajše od šestih mesecev, v tem obdobju ne obiskujejo vrtca, dokler dojenček ne bo dopolnil vsaj šest mesecev.”