Na prvi pregled v Sloveniji čaka 70 tisoč ljudi

Koronavirus 23. Jul 202112:51 > 14:01
Delite:
zdravstvo
Foto: Žiga Zivulovic jr. /BOBO

Ministrstvo za zdravje je predstavilo nacionalni razpis za zmanjševanje čakalnih dob, za katerega bo država namenila 65 milijonov evrov. Danes na prvi zdravniški pregled čaka več kot 70 tisoč prebivalcev Slovenije, na diagnostično terapevtske storitve pa več kot sto tisoč Slovencev.

“Prvič v 30-letni zgodovini Slovenije lahko govorimo o razpisu za skrajševanje čakalnih vrst,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar ter dodal, da ta razpis predstavlja pomemben korak naprej. Spomnil je, da smo pred kratkim sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za financiranje investicij v naslednjih desetih letih, nato je sledil še zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki prinaša tudi ta razpis.

Kakovostna, varna in pravočasna obravnava pacientov

Pandemija, ki traja že 15 mesecev, je vse postavila v zelo neprijeten položaj, predvsem pa je vplivala tudi na stanje v zdravstvu, kjer so se ustavili številni programi. Zaradi pomanjkanja kadra je bilo treba premeščati delavce na covidne oddelke in čakalne vrste so se posledično podaljševale.

“Kar smo se v zadnjem letu in pol naučili, je predvsem to, da mora biti zdravstvo pripravljeno na vse možne scenarije,” je poudaril Poklukar in dodal, da je nujno predvsem izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev. Danes na prvi pregled sicer čaka več kot 70 tisoč prebivalcev Slovenije, na diagnostično terapevtske storitve pa več kot sto tisoč Slovencev. Ta manko oziroma to nezadostnost ukrepov iz preteklosti moramo tako v prihodnje nadoknaditi z javnim razpisom, katerega cilj je zmanjšati število čakajočih na dopustno čakalno dobo, je poudaril minister za zdravje. “To lahko naredimo samo na način, da v središče postavimo pacienta in izvajanje storitev oblikujemo kakovostno, varno in predvsem v pravem času,” je bil jasen Poklukar in dodal, da moramo izkoristiti vse vire, da lahko nadoknadimo zamujeno iz časa epidemije.

Razpis, ki ga je predstavil minister za zdravje, je odprt za vse izvajalce, izvedli pa ga bodo po kaskadnem načinu, kar pomeni, da bodo imeli prednost javni zdravstveni zavodu, na drugem mestu bodo drugi izvajalci v javni zdravstveni mreži, torej koncesionarji. Na tretjem mestu pa bodo nato preostali izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje za izvajanje storitev.

V sklopu razpisa bo obravnavanih več kot 20 tisoč pacientov in ti bodo z današnjo objavo razpisa razvrščeni na čakalne sezname. Pacienti, ki bodo obravnavani na tem razpisu, morajo imeti obvezno zdravstveno zavarovanje, izbirali pa jih bodo po principu, da bodo imeli prednosti tisti, ki so na zdravstvene storitve čakali najdlje. Za razpis bodo namenili 65 milijonov evrov, in sicer bodo sredstva zagotovili iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in iz državnega proračuna.

Covid oddelek
Foto : Matej Povše/UKC LJ

S prvim oktobrom začetek izvajanja storitev

Čakalne dobe so na številnih programih nedopustno dolge. Podaljšale so se predvsem za tiste, ki čakajo na kardiološki ali urološki pregled, kjer tudi v primeru, da je pacient na pregled napoten pod zelo hitro napotnico, lahko čaka tudi več kot dva meseca. “Javno zdravstvo je naš temelj, na tem gradimo in danes ga z razpisom nadgrajujemo,” je poudaril Poklukar in dejal, da verjame, da bodo prav s tem razpisom zagovorili skrajšanje čakalnih vrst.

Za zagotavljanje transparentnosti razpisa so pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) angažirali tudi nacionalni klicni center, kjer bodo poskrbeli, da bo vseh 20 tisoč pacientov, ki bodo obravnavani v okviru razpisa, vprašanih, ali želijo biti premeščeni k izvajalcu z najkrajšo čakalno dobo, je pojasnil državni sekretar Robert Cugelj.

Na straneh ministrstva bo danes objavljen razpis, do 10. avgusta bodo omogočali prijave izvajalcev, 20. avgusta bodo z njimi sklepali pogodbe, nato pa se bodo izvajalci morali prilagoditi sistemu izvajanja storitev. S 1. oktobrom pa bodo nato začeli tudi z izvajanjem storitev.

Komentari

Vaš komentar