Za reformo zdravstva v desetih letih 1,9 milijarde evrov

N1 video 17. Jun 202111:14 > 15:59 0 komentarjev

Na zdravstvenem forumu v Portorožu so pristojni predstavili predlog zakona, ki predvideva, da bi v prihodnjem desetletju za reformo zdravstva namenili 1,9 milijarde evrov. Vlagali naj bi predvsem v krepitev izobraževalnih in raziskovalnih dejavnosti.

V slovensko zdravstvo naj bi v prihodnjih desetih letih vložili 1,9 milijarde evrov. Kot so poudarili na današnjem zdravstvenem razvojnem forumu v Portorožu, bi posebno pozornost morali nameniti predvsem krepitvi človeških virov.

Predlog zakona, ki ga je na portoroškem forumu predstavil minister za zdravje Janez Poklukar, tako predvideva prek 200 milijonov evrov investicij v izobraževanje in raziskovalne dejavnosti. Med drugim želijo na ministrstvu povečati Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in s tem povečati vpis študentov medicine. Prav tako želijo povečati vpis na mariborski medicinski fakulteti.

Nekatere težave nenaslovljene že 20 let

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da kot najbolj nujen strukturni ukrep sedanjega časa šteje prav reformo javnega zdravstvenega sistema. Pahor je opozoril, da se vlada v teh kriznih časih ni zmogla osredotočiti na nekatera strukturna vprašanja. Dodal je, da sta sicer pripravljena dva zakona, zakon o dolgotrajni oskrbi in zakon o investicijah v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republike Slovenija, a nekatera vprašanja čakajo na odgovore že več kot dvajset let.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je v analizi epidemije v Sloveniji ocenila, da so se v prvem valu soočali z izrazitim pomanjkanjem opreme na primarni ravni. Soočali so se tudi s težavami z zagotavljanjem ločene obravnave covidnih bolnikov.

Beović je sicer sklenila, da je bilo zdravstveno varstvo v času epidemije zelo dobro organizirano. Kot slabost pa je izpostavila nezmožnost socialno varstvenih zavodov, da bi zamejili epidemijo. Tudi služba javnega zdravstva ima šibko strukturo, meni Beović.

ZDRAVSTVO
Srdjan Zivulovic /BOBO

Vlada na maratonski seji sprejela zakon o investicijah v zdravstvo

Danes je vlada sicer na “maratonski seji” sprejela predlog zakona o investicijah v zdravstvo in predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu. Kot je na Twitterju sporočil premier Janez Janša, prvi ureja zagotavljanje in porabo skoraj dveh milijonov evrov v zdravstvu do leta 2031, drugi pa določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije.

Naložbe so med drugim predvidene v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

Predlog zakona med drugim predvideva izgradnjo nove gastroenterološke klinike v ljubljanskem UKC, novega objekta kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, novega prizidka k stari porodnišnici in ortopedski kliniki. Na področju splošnih bolnišnic je načrtovana izgradnja gorenjske regijske bolnišnice, predvidene pa so tudi nove kapacitete na področju negovalnih bolnišnic in negovalnih domov.

Vlada je danes potrdila tudi osnutek predloga zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki ga je ministrstvo na vlado poslalo minuli teden. Predlog zakona določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Med drugim določa podaljšanje nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, način naročanja na cepljenje, vodenje seznama naročenih oseb in način izvedbe cepljenja proti covidu-19.

Določa tudi pogoje za donacijo ali odprodajo viška zdravil in cepiv proti covidu-19 ter določneje ureja pravno podlago za zbirko centraliziranega nacionalnega seznama za spremljanje seznama naročenih za cepljenje in ostale zdravstvene storitve na primarni ravni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!