Najstnika sta se želela cepiti s poživitvenim odmerkom, a so ju zavrnili. Zakaj?

Koronavirus 24. Dec 202111:23 > 11:29 4 komentarji
Prvi šolski dan
Borut Živulovič/Bobo

Kljub temu da proti novi različici koronavirusa učinkovito ščiti šele tretji odmerek cepiva, za mlajše od 18 let ta še ni odobren. V Sloveniji je vsaj tri tisoč najstnikov, starih od 12 do 17 let, ki so bili z osnovnimi odmerki cepljeni pred več kot šestimi meseci. "To je težava," priznava vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Preden se začne cepljenje s poživitvenimi odmerki tudi za to skupino, mora prižgati zeleno luč Evropska agencija za zdravila.

Pogovarjali smo se z dvema očetoma, katerih najstniška sinova sta se želela cepiti s poživitvenim odmerkom, a so ju na cepilnem mestu zavrnili. Ker sta bila cepljena že pred šestimi meseci, se je staršem zdelo pomembno, da dobita tretji odmerek. Tudi zato, ker imata stike s starejšimi in bolj ogroženimi, s cepljenjem pa se vsaj delno zmanjša tudi možnost prenosa okužbe.

Vendar pa Evropska agencija za zdravila (EMA) cepljenja s tretjim odmerkom za mlajše od 18 let še ni odobrila. Najstniki se tako s tretjim odmerkom ne morejo cepiti, tudi če je od njihovega drugega odmerka preteklo že šest mesecev, ko koncentracija protiteles izrazito upade.

Očeta, s katerima smo se pogovarjali, tega nista vedela, pa tudi od zdravstvenega osebja, kot pravita, nista dobila jasnih informacij. V navodilih in priporočilih za cepljenje proti covidu, ki so bila osvežena sredi decembra, je namreč navedeno, da je poživitven odmerek “priporočljiv” za vse starejše od 18 let. Nič pa ne piše o tem, da za mlajše še ni odobren.

EMA o tem še ni odločala, FDA odobrila “izredno uporabo”

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je povedala, da EMA zaenkrat ni odobrila tretjega odmerka za najstnike za nobeno od mRNK cepiv. “Kakršna koli indikacija zdravil, ne le cepiv, mora biti preverjena tako glede učinkovitosti kot varnosti,” je Beović poudarila v pogovoru za N1. Ali se EMA s tem vprašanjem že ukvarja, ne ve, “bi pa pričakovala, da se bo, saj pri omikronu kaže, da bodo šele trije odmerki zagotoviti zares učinkovito zaščito”.

Kot je pred dnevi za N1 povedal imunolog dr. Alojz Ihan, mRNK cepivi ščitita pred okužbo z omikronom le 30-odstotno, zaščita proti resnejši bolezni pa je po doslej znanih podatkih okrog 70-odstotna. S poživitvenim odmerkom zaščita po Ihanovih besedah izrazito naraste: pred okužbo na 70 odstotkov, pred resno boleznijo na 90 odstotkov.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je šele v začetku decembra odobrila “izredno uporabo” poživitvenega odmerka cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech pri najstnikih, starih 16 in 17 let. Temu je sledil tudi Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

“Čeprav nimamo še vseh odgovorov v zvezi z omikronom, zaenkrat kaže, da poživitveni odmerki cepiv okrepijo zaščito tako proti omikronu kot proti drugim različicam,” je ob tem povedala direktorica CDC Rochelle Walensky.

FDA je tako sklenila, da koristi poživitvenega odmerka v času, ko okužbe s koronavirusom spet rastejo, odtehtajo morebitna tveganja za sicer izjemno redke stranske učinke.

Beović: To je težava

Po podatkih Sledilnika se je doslej cepilo približno 34 tisoč najstnikov, starih med 12 in 17 let. Od teh jih je približno 31 tisoč drugi odmerek prejelo v zadnjih šestih mesecih. Vsaj tri tisoč mladih torej zagotovo nima več dobre zaščite, a tretjega odmerka ne morejo prejeti. “To je težava,” priznava Beović.

Otroci in mladi se zato kljub precepljenosti v prihodnje ne bodo mogli izogniti karanteni po visoko tveganem stiku, saj je vlada na včerajšnji seji odločila, da ukrep karantene ne velja le za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek. Prav tako bodo morali v karanteno cepljeni prebolevniki, čeprav naj bi prav ta kombinacija nudila najboljšo zaščito pred ponovno okužbo.

To pomeni, da bodo morali v šolah, če bo okužen eden od učencev, v karanteno oziroma šolanje na daljavo poslati cel razred, tudi prebolele in cepljene.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje