Napaka v sistemu: Potrdilo PCT cepljenim velja tudi v času izolacije

PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

PCT-potrdilo je vstopnica, ki nam omogoča, da hodimo po trgovinah in gostilnah, na pošto, banko, bencinske črpalke, prireditve in drugam. QR-koda pri prebolevnikih stopi v veljavo po desetem dnevu od potrjene okužbe. Cepljenim, ki se okužijo, in teh je zdaj med novo potrjenimi primeri 40 odstotkov, pa koda velja tudi v tem času, ko so še kužni. Na NIJZ se problema zavedajo, a napake ne morejo popraviti, saj gre za sistem na nivoju Evropske unije.

Vse več ljudi se okuži kljub temu, da so cepljeni ali so covid-19 že preboleli, varni niso niti cepljeni prebolevniki. To je pričakovana posledica prisotnosti različice omikron. Če imamo potrjeno okužbo, nam QR-koda začne veljati 10 dni zatem. Vendar pa čitalniki QR-kod pri cepljenih zaznajo, kot da izpolnjujejo pogoj PCT tudi v času, ko so okuženi. Torej načeloma lahko nekdo, ki ima potrjeno okužbo, vseeno dostopa do storitev, za katere je nujen pogoj PCT.

Kot pojasnjujejo na NIJZ, je bila “sistemska rešitev dokazovanja izpolnjenosti pogojev PCT vpeljana na nivoju EU. Na NIJZ smo se te potencialne težave zavedali že od vpeljave sistemske rešitve, vendar se zaradi specifičnosti takratnih razmer težava ni odražala.” Zdaj je drugače, saj se vse večkrat okužijo tudi cepljeni. Delež med novimi primeri se je od jeseni s 35 odstotkov v zadnjem tednu dvignil na 40 odstotkov.

“Preverjanje potrdila poteka s pridobitvijo in preverjanjem podatkov iz potrdila brez vpogleda v zdravstvene podatke preverjane osebe iz zalednih sistemov. Trenutna rešitev v času preverjanja potrdila torej ne omogoča upoštevanja trenutno zabeleženih zdravstvenih podatkov osebe v podatkovnih zbirkah,” še potrjujejo na NIJZ in pravijo, da je v pripravi nova rešitev. “Zaradi spremenjenih razmer v zvezi s širjenjem okužb z virusom SARS-CoV-2 in občasnih zlorab potrdil v sklopu EU poteka razvoj skupne rešitve, ki bo omogočala začasno ali trajno razveljavitev izdanih potrdil.”

Neodvisno od tega nam pri vstopu ni treba pokazati kode v aplikaciji zVEM, ampak je dovolj fotografija ali natisnjeno potrdilo, ki smo si ga shranili v času pred okužbo.

QR-koda šele po 10 dneh kljub krajši izolaciji

Svetovalna skupina je sprejela smernice, po katerih se s ponedeljkom pod določenimi pogoji izolacija skrajšuje z 10 na 7 dni. Izolacija je obdobje po okužbi, ko se moramo izogibati kakršnimkoli stikom z drugimi ljudmi, saj jih lahko okužimo. Ne glede na nova pravila bo QR-koda začela veljati šele 11. dan.

Pogoja, da bi bilo skrajšanje izolacije varno, sta, da je oseba 24 ur pred zaključkom izolacije brez vročine in brez drugih težav, ne da bi vzela analgetike. Sedmi dan mora biti negativen tudi hitri antigenski test, ki ga opravimo pri pooblaščenem izvajalcu. “Po sedmih dneh bo še tri dni pomembno izogibanje stiku z ljudmi, če stik ni nujno potreben, prav tako pa uporaba zaščitne maske,” je razložil infektolog dr. Janez Tomažič.