Testirali smo novo aplikacijo za preverjanje pogoja PCT

Koronavirus 30. Jul 202113:04 > 15:376 komentarjev
Delite:
aplikacija NIJZ
Foto: N1

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil aplikacijo, ki jo bodo lahko ponudniki storitev uporabili za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila. Novo aplikacijo smo testirali tudi na N1. Kot kaže, ta ne prikazuje osebnih podatkov.

Uporabniki si lahko posodobljeno aplikacijo za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila od danes prenesejo na mobilne naprave, izhaja iz objave NIJZ. Zaenkrat si jo lahko prenesejo zgolj uporabniki novejših telefonov z operacijskim sistemom android.

Mobilna aplikacija organizatorjem kulturnih in športnih prireditev, javnih shodov, gostincem ter ponudnikom namestitev omogočala preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Z aplikacijo je mogoče preveriti, ali je izdajatelj digitalnega potrdila veljaven in je na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali vsebina potrdila ustreza pravilo PCT, ki veljajo v Sloveniji. Ob zagonu bo aplikacija pridobila pravila, ki so trenutno veljavna. Status potrdila se bo izpisal v dveh barvah: zelena pomeni, da je potrdilo veljavno, rdeča pa, da potrdilo ni veljavno. Med možnimi razlogi za neveljavno potrdilo so recimo, da je veljavnost testa na okužbo s koronavirusom potekla, da je test neveljaven ali da imetnik potrdila ni polno cepljen.

Nova aplikacija ne prikazuje osebnih podatkov

Novo aplikacijo NIJZ smo testirali tudi na N1. Kot kaže, tokrat deluje v skladu z napovedmi, saj ne prikazuje osebnih podatkov. Kaže le, ali oseba izpolnjuje pogoj PCT ali ne. V našem primeru se je aplikacija obarvala zeleno.

Na N1 smo prejšnji teden preizkusili tudi prvo aplikacijo, pri kateri pa so se na zaslonu izpisali osebni podatki osebe. Kljub temu, da so na NIJZ sporno aplikacijo še isti dan umaknili, so jo po naših informacijah ta teden še vedno uporabljali nekateri ponudniki gostinskih storitev v Ljubljani.

Ponudniki so že od ponedeljka zavezani k preverjanju potrdil.

Prvotna aplikacija razkrila osebne podatke

Pri prvotni aplikaciji, ki so jo sicer za preverjanje potrdila uporabljali tudi na policiji, se je zapletlo, ker je ob skeniranju QR kode na digitalnem potrdilu razkrila osebne podatke. Videlo se je ime, priimek in datum rojstva ter podatek o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali prebolevnik.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je na podlagi prejete prijave začela inšpekcijski postopek. Opozorila je, da brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene. Prenos aplikacij, ki jih uporablja policija za zasebni sektor, torej ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Danes so na NIJZ poudarili, da je aplikacija za preverjanje popolnoma anonimna in ne izpiše nobenih osebnih ali zdravstvenih podatkov.

Z evropskih digitalnim potrdilom lahko prebivalci dokazujejo izpolnjevanje PCT pogoja. Veljavno je v vseh državah, članicah Evropske unije. Digitalno različico lahko prebivalci pridobijo na portalu zVem. To si lahko natisnejo, potrdilo pa lahko natisnejo tudi farmacevti v lekarnah. Uporablja se pri prehodu državnih meja in pri dostopu do prireditev in storitev.

Komentari

Vaš komentar