Zakaj moramo v nekaterih primerih nositi masko, v drugih pa velja PCT?

Koronavirus 27. Jul 202115:30 0 komentarjev
Veljavni ukrepi
Profimedia

Ob številnih spremembah ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa se postavljajo vprašanja o tem, kaj ostaja v veljavi in v katerih situacijah ukrepi veljajo.

Kdaj morajo prebivalci nositi maske in kdaj morajo predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT? Kaj čaka dopustnike, ki se v Slovenijo vračajo avgusta? Kakšni so simptomi okužbe z delta različico koronavirusa? Na nekatera pogostejša vprašanja o veljavnih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusa in okužbi je odgovorila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Ali prebivalce, ki se iz dopusta vračajo po 15. avgustu, čaka karantena?

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je prebivalcem svetoval, naj se z dopusta vrnejo do 15. avgusta. Razloga za to, da bi se uvajalo dodatne ukrepe na mejah ali celo dopustnike napotilo v karanteno po ocenah Logar trenutno ni. “Če ljudje dopustujejo na destinacijah, ki so varne, in se na dopustu vedejo varno, razloga, da bi se posegalo v to ter da bi se moral kdorkoli predčasno vračati ni,” je povedala za N1.

Smotrno pa je, da se učenci iz dopusta vrnejo nekaj dni pred začetkom šolskega leta. S tem bi namreč preprečili prenos okužb v razrede in tudi izdajo karantenskih odločb razredom.

Ali je hitri test s slino veljaven?

Na tržišču so se pojavili različni hitri testi, ki ugotavljajo prisotnost koronavirusa v vzorcu sline. Nekateri so namenjeni samotestiranju, druge oglašujejo ponudniki hitrega testiranja. A takšno testiranje v Sloveniji trenutno ni odobreno.

Veljavni in odobreni so zgolj hitri antigenski testi, pri katerih se odvzame vzorec iz nosnožrelnega prostora, je dejala Logar. Testov, pri katerih se ugotavlja prisotnost virusa v slini, ni mogoče uporabiti kot enega izmed potrdil za izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Posledično teh testov ni mogoče uporabiti kot dokazilo pri prestopu državne meje. Tudi za samotestiranje učencev in dijakov so bili odobreni zgolj testi, pri katerih se odvzame vzorec iz nosu.

natakar z masko v restavraciji
Profimedia

Kdaj je obvezna maska in kdaj PCT?

Nošenje zaščitnih mask je obvezno v notranjih, zaprtih prostorih. Ukrep velja predvsem v tistih prostorih, kjer gre za kratkotrajne stike med prebivalci. Sem sodijo trgovine in trgovski centri, frizerske storitve ter storitve v kozmetičnih salonih, je rekla Logar.

PCT pogoj pa velja za športne in kulturne prireditve, notranje prostore gostinskih lokalov ter druženja nad 50 oseb, tudi zasebna. Zakaj se enkrat uveljavlja maske, drugič pa PCT pogoj? Ko se uveljavlja PCT pogoj obiskovalcem ni treba vzdrževati medsebojne razdalje, prav tako pa PCT pogoj omogoča polno zasedenost prostorov, je pojasnila vodja svetovalne skupine.

PCT pogoj morajo izpolnjevati tako ponudniki kot gostje:

 • v notranjosti lokalov in restavracij,
 • v nastanitvah,
 • na kulturnih prireditvah,
 • na športnih prireditvah,
 • na shodih z nad 100 udeleženci,
 • pri sejemski dejavnosti,
 • pri kongresni dejavnosti,
 • v nočnih klubih in diskotekah,
 • v igralnicah in igralnih salonih.

Maske so obvezne v zaprtih javnih prostorih. Obvezna je tudi na prostem, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje 1,5 metra, izhaja iz vladnega spletišča. Uporaba zaščitne maske pa ob izpolnjevanju pogoja PCT pogoja ni več obvezna za:

 • goste v notranjosti gostinskih lokalov,
 • goste v nastanitvenih obratih,
 • obiskovalce sejma v notranjih prostorih,
 • udeležence kongresne dejavnosti v notranjih prostorih,
 • obiskovalce igralnic, igralnih salonov in posebnih iger na srečo,
 • obiskovalce kulturnih prireditev ter
 • gledalce na športnih tekmovanjih na prostem.

Kaj potem velja pri prevozih?

Javni prevozi, kot so avtobusi, vlaki in mestni avtobusi, sodijo pod zaprti prostor, kjer je mogoče pričakovati kratkotrajne stike, zato morajo potniki v javnem prometu nositi masko. Enako velja za taksi službe. “Še vedno gre za kratkotrajne stike, zato ocenjujemo, da so maske omogočajo zadostno zaščito,” je dejala Logar.

Morajo pa PCT dokazilo pokazati uporabniki žičniških naprav, to naj bi zahtevali tudi nekateri ponudniki prevozov s turističnimi ladjicami. Logar je glede tega navedla, da maska ni potrebna, če gre za odprto ladjico. V primeru zaprtih ladjic z gostinsko ponudbo pa je treba upoštevati PCT pogoj.

Kakšni ukrepi veljajo pri obisku svojca v bolnišnici?

Večinoma je tudi pri obisku svojcev, ki se zdravijo v bolnišnicah, potrebno dokazati izpolnjevanje pogoja PCT. Bolnika, ki se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zdravi več kot sedem dni, lahko za 15 minut obišče en svojec na dan. Obiskovalec mora predložiti digitalno potrdilo, med obiskom pa mora pravilno nositi masko, je objavljeno na spletni strani.

Bolnike, ki se zdravijo v mariborskem UKC, lahko dnevno obišče ena zdrava oseba, ki izpolnjuje PCT pogoj. Obiske so omogočili bolnikom, ki se zdravijo več kot tri dni. Naročeni obiskovalci morajo pravilno nositi masko, na spletni strani pa so jih pozvali tudi k skrbi za higieno rok.

Tudi obiskovalci v celjski splošni bolnišnici morajo predložiti potrdilo o izpolnjevanju PCT pogoja. Bolnika lahko za 15 minut obišče največ ena zdrava oseba dnevno. Obiskovalci ne smejo nositi pralnih mask iz blaga. V času obiska pa morajo masko v sobi nositi vsi bolniki v sobi. Ob izpolnjevanju pogoja PCT, obveznem nošenju maske in higieni rok pa so obiski dovoljeni tudi v bolnišnicah Jesenice, Izola, Ptuj in Šempeter pri Novi Gorici.

V Splošni bolnišnici Brežice in Splošni bolnišnici Novo mesto pri obiskovalcih, ki nimajo potrdila o izpolnjevanju PCT pogoja, opravi epidemiološko triažo. V bolnišnicah Murska Sobota, Trbovlje in Slovenj Gradec obiski z nekaterimi izjemami ostajajo prepovedani.

Pri obiskih veljajo nekatere izjeme, večinoma bolnišnice mednje uvrščajo porodnice in kritično bolne. Pred obiskom se je zato dobro pozanimati o pogojih, ki veljajo v posamezni ustanovi.

Kakšni so simptomi okužbe z različico delta?

Okuženi z delta različico koronavirusa redkeje poročajo o izgubi voha in okusa, kot pri prejšnjih različicah. V nasprotju z dosedanjimi različicami so v ospredju simptomi nahoda, zamašenega nosu in tudi kihanja, je naštela Logar. Ostajajo pa simptomi, kot so slabo počutje, glavobol in vročina. Kašelj se pojavi po tem, ko se pojavi občutek polnega nosu.

termometer
Profimedia

Kako ločiti virozo od okužbe s koronavirusom?

V zadnjih dneh se predvsem pri otrocih pojavlja več viroz, za katere je med drugim značilen kašelj, prebavne težave in vnetja. Zgolj na podlagi klinične slike viroze ni mogoče ločiti od okužbe s koronavirusom. Še vedno velja, da naj prebivalci ob pojavu simptomov okužbe zgornjih dihal o tem obvestijo izbranega osebnega zdravnika in se dogovorijo za testiranje.

Kakšne so dolgotrajne posledice okužbe s koronavirusom?

Mladi sicer praviloma okužbo s covidom-19 prebolijo nekoliko bolje. Vendar to ne drži tudi za dolgotrajne posledice. Zadnje raziskave kažejo, da je devet mesecev po okužbi vsaj en simptom prisoten pri 30 odstotkih prebivalcev, ki so okužbo preboleli, je navedla Logar. Najpogosteje gre za sindrom kronične utrujenosti, bolečine v mišicah, glavobole, nespečnost, občutek težkega dihanja, tiščanja v prsnem košu, lahko pa se pojavita anksioznost in depresija.