Karantena za vse stike z omikronom. Tudi za cepljene in prebolele

Koronavirus 03. Dec 202117:57 > 19:56 0 komentarjev
Različica omikron
PROFIMEDIA

Vlada je odločila, da bodo v obvezno desetdnevno karanteno napoteni vsi, ki so bili v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo s koronavirusno različico omikron. Osebe, ki so bile v stiku, bodo morale v karanteno, čeprav so cepljene oziroma so covid-19 prebolele.

Vlada je na današnji seji zaostrila pravila glede karanten na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo z omikronom. Vsem osebam, ki so bile v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo s koronavirusno različico omikron, bo odrejena karantena na domu. Za te osebe ne bodo veljale izjeme od karantene – v karanteno bodo morale tudi, če so cepljenje oziroma so covid-19 prebolele.

Sprememba vladnega odloka kot visoko tvegane stike šteje, če se je oseba v zadnjih 14 dneh zadrževala ali potovala v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo z različico omikron ali je imela epidemiološko povezavo z osebo, ki se je okužila s to različico virusa. Vladni odlok začne veljati v soboto.

Vlada je ta teden že opredelila sedem držav, kjer je tveganje za okužbo z omikronom še posebej visoko. To so Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija in Esvatini. Osebe, ki imajo v teh države prebivališče oziroma so se v zadnjih dveh tednih pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah, so napotene v obvezno desetdnevno karanteno, v času katere pa morajo, kot smo že poročali, opraviti tri teste PCR.

Vlada je ob podpori posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javni zdravje na seznam priznanih cepiv proti covidu-19 uvrstila še cepivo Covaxin proizvajalca Bharat Biotech iz Indije. To cepivo je od začetka novembra na seznamu cepiv Svetovne zdravstvene organizacije, za katere se priporoča uporaba.