Obvezno cepljenje v državni upravi? “Smo zelo blizu končni odločitvi”

Koronavirus 15. Sep 202114:31 > 16:152 komentarja

Državni sekretar Jelko Kacin je v N1 STUDIO povedal, da se sam zavzema za obvezno cepljenje, za začetek predvsem v državni upravi. Dodal je, da je vlada "zelo blizu končni odločitvi".

Nacionalni koordinator Jelko Kacin, ki je bil danes gost v N1 STUDIO, je na vprašanje, ali se zavzema za obvezno cepljenje, odgovoril pritrdilno. “Za začetek predvsem v državni upravi. Mi, ki smo državni uslužbenci, moramo biti za zgled. Če mi ne bomo napravili reda in zagotovili zadostne precepljenosti, to težko pričakujemo še drugod.”

Povedal, je, da se vlada “intenzivno pripravlja na ta ukrep” in da je “zelo blizu končni odločitvi.” Dodal je, da bo uvedba obveznega cepljenja v državni upravi velik miselni preboj in da “bodo takoj zatem sledili zaposleni v šolstvu”.

Kacin o zdravnikih in obveznem cepljenju

Ob odgovoru na vprašanje, ali se sam zavzema za obvezno cepljenje, je Jelko Kacin okrcal tudi zdravnike, ki nastopajo v javnosti in predstavljajo stroko.

“Dokler tisti iz zdravstva, ki največ nastopajo v javnosti, nimajo poguma, da bi govorili o katastrofalnih posledicah, če cepljenje ne bo izvedeno v zadostni meri, tudi politika ne more izvajati pritiska in ozaveščati ljudi. Dokler zdravstveni delavci niso del rešitve in govorijo, da ne razmišljajo o obveznem cepljenju – obvezno cepljenje ni prisilno cepljenje – ki je edini učinkovit mehanizem, ki ga imamo, tudi politika ne more prehitevati ne po levi ne po desni.”

Prepričan je, da imajo delodajalci zakonsko podlago za uveljavitev obveznega cepljenja. “Zakon o nalezljivih boleznih zelo jasno govori o tem, da je treba nekaj preprečiti, zakon o varnosti pri delu pa govori o tem, da je treba zagotoviti varno delovno okolje,” je povedal Kacin in dodal, da so delodajalci pred velikimi izzivi. “Ampak odgovornost zahteva, da se sprejmejo tudi nekatere med ljudmi manj priljubljene odločitve.”

Kdaj bo znana odločitev?

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj napovedal, da bo vlada morda že jutri odločala o novih zaostritvah. Ni pa še jasno, ali bodo ministri jutri odločali tudi o obveznem cepljenju v državni upravi.

“Ne bom prehiteval, nisem minister, lahko pa kaj razložim po seji vlade,” je povedal Jelko Kacin. “Na seji vlade se izmenjajo pogledi in se opravi še zadnje medresorsko usklajevanje, zato je v politiki veliko bolj smotrno govoriti o tem, kaj je bilo odločeno in kako bo implementirano, kot o tem, kaj bi se jutri lahko zgodilo. Ljudje potrebujejo jasna navodila, ne pa ugibanj.”

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj:

 

 

Komentari

Vaš komentar