Pahor: Lani smo zamudili z ukrepanjem, tega ne smemo ponoviti

Koronavirus 14. Jul. 202114:182 komentarja
Delite:

Na uradnem obisku v Sloveniji se danes mudi direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. Z ministrom za zdravje in predsednikom države je obiskal ljubljanski cepilni center in izrazil navdušenje nad slovenskim zdravstvom.

“Slovenija ima kot predsedujoča država veliko odgovornost ne le zase, ampak za vso Evropsko unijo in širšo regijo,” je danes po obisku cepilnega centra na Gospodarskem razstavišču povedal Hans Kluge, direktor Svetovne zdravstvene organizacije za območje Evrope.

Slovenski vladi je čestital za zelo “vključujočo cepilno kampanjo, ki je dosegla tudi najbolj ranljive skupine.” Poudaril je, da je osnova za to odlično primarno javno zdravstvo v Sloveniji, katerega del so tudi “mobilne klinike, ki dosežejo vsakogar. To je izjemno navdušujoče.”

Medtem ko je v Evropski uniji z vsaj enim odmerkom cepljenih dobrih 65 odstotkov polnoletnih prebivalcev, je v Sloveniji precepljenost polnoletnih z vsaj enim odmerkom nižja, 49-odstotna.

V Evropi znova rast okužb

Po enajstih tednih upadanja števila okužb v zadnjih tednih v panevropskem prostoru znova opažamo strm porast. “Smo v kritičnem trenutku, ko lahko črpamo iz izkušenj in spoznanj lanskega leta. Odprlo se je majhno okno priložnosti, da se izognemo ponovnemu poslabšanju situacije,” je povedal Kluge, ki vidi tri razloge za trenutno stanje.

“Prvi je različica delta, ki se hitro širi in bo do avgusta postala prevladujoča v vseh evropskih državah. Drugi je hitro sproščanje ukrepov v številnih državah, tretji pa razmeroma počasna rast števila cepljenih oseb,” je razložil Kluge in pozval s cepljenju, ki je “pomembno orodje, ki ga imamo v primerjavi z lanskim poletjem.”

Še posebej je izpostavil nujnost cepljenja zdravstvenih delavcev, ki bi morali biti zgled za vse ostale.

Pahor: ne smemo zamuditi

Kluge si je ljubljanski cepilni center ogledal v družbi ministra za zdravje Janeza Poklukarja in predsednika države Boruta Pahorja, pozneje pa je obiskal tudi Državni zbor in se srečal s predsednikom Igorjem Zorčičem.

“Nimamo luksuza, da bi se slepili. Virusa še nismo premagali dovolj, da bi bili lahko povsem mirni,” je robu obiska povedal predsednik države Borut Pahor in dodal, da se moramo cepiti v večjem številu, da bi se izognili nevarnosti za zdravje ljudi in zapiranju javnega življenja.

“Cepiv je dovolj in dovolj je tudi razlogov za cepljenje,” je povedal Pahor in priznal, da lani poleti nismo ukrepali pravočasno. “Lansko leto smo prav v tem času lahko slišali prva opozorila stroke, da se okužbe vračajo. Tedaj sem se spraševal, ali naj glede tega kaj javno rečem ali ne. Vendar je takrat prevladalo iluzorno upanje, da vendarle ne bo tako hudo in ne bo novega vala okužb. Tega ne jaz ne nihče drug ne sme ponoviti.”

Komentari

Vaš komentar