Minister za zdravje Poklukar zavrača pozive opozicije k odstopu

Koronavirus 18. Okt. 202113:09 > 21:073 komentarji
Delite:
janez poklukar
Foto: Žiga Živulovič/BOBO

Spremembe vladnega odloka, s katerimi je pogoj PCT izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju proti covidu-19, je pripravila ekipa ministra za zdravje Janeza Poklukarja, je razvidno iz dokumentacije dopisne seje vlade, ki jo je pridobil časopis Dnevnik. To je še en v vrsti dokazov, da vlada pri pisanju odloka, ki je povečal zanimanje za cepljenje s cepivom Janssen, ni upoštevala stroke. Vodja strokovne skupine Mateja Logar je to še dodatno podkrepila z besedami, da o tem niso bili povprašani. V opoziciji so danes ministra za zdravje ponovno pozvali k odstopu, a je minister možnost odstopa že zavrnil.

Vlada je 27. avgusta spremenila odlok tako, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Na izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) tako ni bilo več treba čakati še teden ali dva po polnem cepljenju, kot je bilo v veljavi dotlej. Najhitreje je pogoj cepljenja izpolnjen pri vektorskem cepivu Janssen, kjer je status polne cepljenosti dosežen že po enem odmerku. To je po uveljavitvi omenjenega odloka sprožilo veliko povpraševanje po tem cepivu, s katerim sicer v več državah ne cepijo mlajših zaradi nekaterih redkih, a tudi življenje ogrožajočih stranskih učinkov.

V Sloveniji takih starostnih omejitev ni bilo. Po smrti 20-letnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom Janssen, so se v javnosti začela pojavljati vprašanja, kdo je predlagal takšne spremembe odloka in ali bi morali pristojni cepljenje s tem cepivom prekiniti oziroma omejiti za določene starostne skupine že pred tragičnim dogodkom.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili le, da je odlok spremenila vlada, ne pa tudi, kdo je takšno spremembo pripravil. Dnevnik pa je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobil dokumentacijo z dopisne seje vlade 27. avgusta. Ta je razkrila, da so osebe, odgovorne za strokovno pripravo in usklajenost gradiva, minister Janez Poklukar, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter v. d. generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema Bogdan Tušar. Iz vladne dokumentacije je tudi razvidno, da pri pripravi gradiva zunanji strokovnjaki niso sodelovali. To je še eden v vrsti dokazov o odgovornosti vlade.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi dr. Bojana Beović, je namreč že tri dni po uveljavitvi odloka (31. avgusta) vlado na to opozorila. O tem smo pisali v članku Zapisnik razkriva: vlada kljub opozorilom spodbujala cepljenje z Janssenom.

Vlada stroke ni poslušala in je dikcijo, da se dokazilo o cepljenju pridobi z dnem cepljenja, obdržala tudi v vseh naslednjih odlokih, s katerimi je za necepljene, neprebolele in netestirane družbo vse bolj zapirala. S 15. septembrom je stopil v veljavo odlok, s katerim brez pogoja PCT ni bilo mogoče več ne v gostilno, ne k frizerju, ne na bencinsko črpalko. 20-letnica, ki je konec septembra umrla, se je s cepivom Janssen cepila 16. septembra.

Na NIJZ so vlado na to opozorili že dvakrat. Najprej, kot rečeno, takoj po sprejetju omenjenega odloka, nato pa še enkrat prejšnji teden.

Že 6. julija pa je stroka predlagala, naj se prednostno uporabljajo cepiva mRNK, pri katerih je tveganje za hude stranske učinke manjše, o čemer smo pisali v članku Začasni stop Janssenu, ostajajo dvomi, ali je vlada upoštevala stroko.

Logar: Strokovna skupina o tem ni bila povprašana

Strokovna skupina za zajezitev covida-19 ni bila nikoli vprašana po mnenju o spremembi odloka, po kateri pogoj PCT začne veljati nemudoma po polnem cepljenju, pa je danes povedala vodja skupine Mateja Logar. “Sprememb nismo pričakovali,” je dejala.

Logar je na vprašanje, zakaj strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje za zajezitev epidemije covida-19 ni sodelovala pri pripravi spremembe odloka, povedala, da je skupina sodelovala pri pripravi primarne strategije, ki je bila strokovno predstavljena in usklajena z mnenjem posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Osnovni namen strokovne skupine, tako Logarjeva, je, da vladi predlaga določene ukrepe. “Pri tem še vedno sodelujemo. Kaj od tega, kar predlagamo, je sprejeto, pa je stvar odločevalcev, ne skupine,” je pojasnila.

Na vprašanje, kakšno je sporočilo vlade, če ta ne posluša stroke, je Logar odgovorila, da bi bilo vprašanje potrebno zastaviti vladi. Stroka pa po njenih zagotovilih sledi dogajanju v zvezi z epidemijo covida-19, priporočilom po svetu, priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter podatkom svetovne literature.

Minister zavrača poziv opozicije k odstopu

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica so danes zaradi odloka, ki zadeva potrdilo PCT po cepljenju z Janssenom, ministra za zdravje Poklukarja k odstopu, minister pa je že sporočil, da odstopil ne bo. V izjavi je poudaril, da kot minister vedno deluje po svojem najboljšem prepričanju in vedenju. Tako da je deloval tudi v primeru odločanja o pridobitvi PCT-pogoja po prejemu odmerka cepiva Janssen.

V imenu SD je dogajanje komentiral poslanec Dejan Židan. Kot je povedal, je minister za zdravje sprejel “škodljivo odločitev” glede uporabe Janssena, za katerega se je vedelo, da je manj učinkovito cepivo. “Naredil je hudo strokovno napako,” je menil Židan, saj da ni cepiva, ki bi zaščito zagotovilo takoj po cepljenju. Kot je dodal, so bili ljudje, ki so takoj dobili dobili potrdilo PCT, “globoko zavedeni”. Židan je prav tako izjavil, da je vlada naredila napako, ko je “maturante silila v cepljenje z AstraZeneco”, čeprav so takrat to cepivo ponekod drugod že umikali.

V stranki SD zagovarjajo tudi stališče, da bi država morala plačati odškodnino tistim, ki so po cepljenju utrpeli hude stranske učinke. Vlada resda vztraja, da je cepljenje prostovoljno, a, tako Židan, cepljenje priporoča in z naravo ukrepov sili vanj.

Poslanka Levice Nataša Sukič je medtem ocenila, da vlada že ves čas kaže popolno nesposobnost obvladovanja epidemije. “S svojim katastrofalnim delovanjem je vlada nadaljevala pri uvajanju pogoja PCT, kjer se je popolnoma odmaknila od priporočil stroke, ni se odmaknila od vektorskih cepiv, odmaknila se je tudi od znanstvenih dognanj,” je bila prepričana. Poslanka in predsednica SAB Alenka Bratušek je bila podobnega mnenja; dejala je, da se že dolgo ve, da ta vlada sprejema odločitve glede epidemije brez podlage stroke.

Poslanec in predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je v izjavi medijem v DZ dejal, da takšna praksa vlade ni nič novega, saj da vlada počne vse mimo ustaljenih praks, zakonov in ustavnosti. “To je le še ena stvar v nizu dejanj te vlade, ki pa je žal povzročila tudi tragično smrt,” je dejal.

Ministra k odstopu pozval tudi Forum za demokracijo

Da bi minister po objavi dokumentov moral odstopiti, je prepričana tudi skupina uglednih akademikov, združena v Forum za demokracijo. Kot so zapisali, so “skrajno ogorčeni nad dejstvom, da minister ne sprejema odgovornosti in ne namerava odstopiti zaradi ukrepa, ki je posredno pripeljal do smrti mladega dekleta, neposredno pa je omogočil izdajanje na deset tisoče prezgodnjih (in torej lažnih) dokazil o cepljenosti.”

Kot so dodali, je minister “zavedel tisoče državljanov in državljank, ki so se počutili varne in se brez PCT potrdil neovirano gibali, prehajali državno mejo, odhajali na delovna mesta in se družili v zaprtih prostorih ter na tak način prispevali k povečanemu številu okužb. Zaradi posledic tega ukrepa se je še dodatno povečala nezaupljivost javnosti do cepljenja, kar se odraža v dramatičnem upadu števila cepljenj in ji bo sledilo podaljšanje epidemije z vsemi posledicami.”

Komentari

Vaš komentar