Pfizer: trije odmerki cepiva zaščitijo pred različico omikron

Koronavirus 08. Dec. 202113:58 > 14:52
Delite:
pfizer
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Proizvajalec cepiva Pfizer/BioNTech je sporočil, da trije odmerki cepiva proti covidu-19 nevtralizirajo novo koronavirusno različico omikron, kažejo testi, ki so jih opravili v laboratoriju. Dodali so, da bi lahko cepivo za različico omikron, če bo to potrebno, naredili do marca prihodnje leto. 

Proizvajalec cepiva proti covidu-19 Pfizer/BioNTech je v prvi uradni izjavi spregovoril o učinkovitosti cepiva proti novi koronavirusni različici omikron. Kot so sporočili, se pri cepljenih z dvema odmerkoma tvori znatno nižje število protiteles, pri cepljenih s tremi odmerki pa se raven protiteles poveča za faktor 25, poroča Reuters.

V krvi tistih, ki so bili pred mesecem dni cepljeni s tretjim odmerkom, je bilo dovolj protiteles, da so nevtralizirala različico omikron. Zaščita je bila primerljiva kot pri ljudeh, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma in so prišli v stik z originalno različico koronavirusa.

Najboljši način za preprečitev širjenja epidemija covida-19 je, da se čim več ljudi cepi s prvima dvema odmerkoma in poživitvenim odmerkom, je povedal prvi mož Pfizerja Albert Bourla. Dodal je, da bi lahko tudi dva odmerka po okužbi z omikronom zaščitila pred hudo obliko bolezni.

Čeprav še ni jasno, ali bo za različico omikron potrebno novo cepivo, so iz podjetja sporočili, da bodo nadaljevali z razvojem tega. Tudi v primeru prilagoditve cepiva pa se proizvodnja štiri milijarde odmerkov cepiva, ki so načrtovani za prihodnje leto, naj ne bi spreminjala.

Kot piše Reuters, so ugotovitve večinoma v skladu preliminarno študijo, ki so jo izvedli raziskovalci na Afriškem zdravstvenem inštitutu v Južni Afriki. Kot so povedali v torek, se lahko različica omikron delno izogne zaščiti, ki ju ustvariti dve dozi cepiva Pfizer, pri tem pa predlagali, da bi lahko tretji odmerek pomagal pri preprečitvi okužbe. Laboratorijska analiza v univerzitetni bolnišnici v Frankfurtu pa je pokazala, da je tudi po treh odmerkih odziv protiteles manjši.

Komentari

Vaš komentar