Po “grožnji” inšpektorjev tudi na OŠ Prebold preverjajo PCT

Koronavirus 01. Sep 202109:35 > 17:40 2 komentarja
Prebold
Bobo

Na osnovni šoli Prebold morajo zaposleni in obiskovalci podpisati izjavo, da izpolnjujejo pogoj PCT. Prejšnji teden je ravnatelj Peter Žurej napovedal, da pogoja ne bo preverjal, vendar bi ministrstvo v tem primeru zaprlo šolo in uvedlo šolanje na daljavo.

Na današnji prvi šolski dan tudi na osnovni šoli Prebold preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), je potrdil ravnatelj šole Peter Žurej. Preverjanje poteka na način, ki je zakonit glede na mnenje informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Na šoli zahtevajo podpis izjave o izpolnjevanju pogoja PCT, ne zahtevajo pa dokazov o tem. Pogoj PCT je v vzgoji in izobraževanju obvezen za zaposlene ter starše oziroma druge osebe, ki vstopajo v stavbe šol in vrtcev. Če samo odložijo otroka v vrtcu ali učenca prve triade v šoli, pogoja ne potrebujejo.

Ob kršenju ukrepov šolanje na daljavo

Žurej je prejšnji teden napovedal, da pogoja PCT ne bo preverjal. “Včeraj so bili pri nas inšpektorji in so nam zagrozili, da nam bodo dali otroke na šolanje na daljavo,” je pojasnil. Šolo so obiskali zdravstveni inšpektorji in šolski inšpektorji. Zdravstveni so preverjali, ali na šoli izpolnjujejo 31. člen zakona o nalezljivih boleznih, ki predpisuje zdravstvene preglede za učitelje. “Inšpekcijski postopek je v teku, zato več podatkov ne moremo razkriti,” so odgovorili z inšpektorata, kjer so imeli že prej odprte tri postopke zoper osnovno šolo Prebold.

Šolski inšpektorji pa so po poročanju spletnega portal 24ur odkrili dve nepravilnosti, eno glede nenošenja maske, drugo glede zaposlenega, ki ni izpolnjeval pogoja PCT. Žurej, ki v prvem valu epidemije lani spomladi maske ni nosil, nam je danes po telefonu rekel, da jo ima na obrazu.

Včeraj so šolski inšpektorji ravnatelju tudi povedali, da bo na prvi šolski dan začela veljati določba, po kateri se šolanje na daljavo uvede, če pristojni inšpektorat ugotovi, da šola ne izpolnjuje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Sklep je bil v uradnem listu objavljen včeraj. “Ne vem, ali so to sprejeli zaradi mene, se pa to sprašujem,” pravi Žurej.

K pritrdilnemu odgovoru na to vprašanje napeljuje tudi dejstvo, da je ministrstvo za šolstvo Žureju in občini Prebold poslalo dopis, v katerem je opozorilo na novo določbo. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je angažirala tudi tako, da je od inšpektorata zahtevala poročilo o izvedenem nadzoru.

Tudi občina in predsednik sveta šola Marjan Golavšek sta včeraj pozvala ravnatelja, naj spoštuje ukrepe, nam je povedal Golavšek. “Za nas je pomembno, da izvaja te zadeve, tako kot mora,” je dejal. “Mislim, da so mu inšpektorji pojasnili, kaj je treba storiti.”

Kršitve, ki jih je včeraj našel inšpektorat za šolstvo, naj ne bi bile takšne, da bi lahko vodile v uvedbo šolanja na daljavo. To bi se zgodilo, če bi bile kršitve množične in sistematične, je za 24 ur pojasnil glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan.

Inšpektorat: Svet mora prevzeti odgovornost

Zdravstveni inšpektorji so doslej v postopkih zoper osnovno šolo Prebold izdali eno odločbo o globi. Po neuradnih informacijah je razlog v tem, da se Žurej v preteklem šolskem letu ni želel testirati niti cepiti. Na vprašanje, ali se tokrat je testiral, danes Žurej ni želel odgovoriti.

Postopek v zvezi z osnovno šolo Prebold imajo odprt tudi šolski inšpektorji. Tudi njihove ugotovitve še niso znane. Razkrili jih bodo šele, ko bo svet šole obravnaval poziv inšpektorata, naj razpravlja o ravnateljevem delu in domnevnih nepravilnosti. Prejšnji teden so se člani sveta sestali, a ravnateljevega dela niso obravnavali. Pozvali so inšpektorat, naj jim pošlje dodatna pojasnila, občino pa so prosili za pravno pomoč. Sejo sveta so spremljali protesti ravnateljevih podpornikov pred stavbo šole.

Na inšpektoratu so nam povedali, da so svetu šole v ponedeljek pojasnili njegove dolžnosti, ki jih ima na podlagi zakonodaje. Vztrajajo namreč, da o razrešitvi ravnatelja lahko odloča samo svet zavoda. “Svet zavoda je avtonomen organ, ki bo moral sprejeti odgovornost in v posameznem primeru sprejete določene ukrepe,” pravijo na inšpektoratu. Golavšek je danes napovedal, da se bo svet sestal v kratkem.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje