Inšpektorji že dvakrat predlagali razrešitev ravnatelja, ki se noče testirati

Koronavirus 25. Avg 202106:31 > 19:58 4 komentarji
Šola - Maska
BOBO

Šolski inšpektorji so svetu osnovne šole Prebold, ki se bo sestal danes, že dvakrat predlagali, da razreši ravnatelja Petra Žureja. Žurej se v preteklem šolskem letu ni hotel testirati, zdaj pa tudi pri drugih ne želi preverjati pogoja PCT.

Šolski inšpektorat je svetu zavoda osnovne šole Prebold že dvakrat predlagal razrešitev ravnatelja osnovne šole Petra Žureja. Ugotovitve inšpektorjev še niso znane, saj jih do zaključka postopka ne morejo razkriti.

Ravnatelja je inšpektorjem prijavil sindikat, je potrdil Marjan Plavčak, predstavnik sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) na šoli. To je storil, ker se ravnatelj noče testirati, lani pa na začetku epidemije tudi maske ni želel nositi.

Bo svet razrešil ravnatelja?

Plavčak pravi, da je nekoliko razočaran, ker je inšpektorat odločitev o razrešitvi preložil na svet šole, a na inšpektoratu pravijo, da drugače ne gre. “V skladu z veljavno zakonodajo ravnatelja lahko razreši svet zavoda osnovne šole,” pojasnjujejo, “vendar svet zavoda o tem še ni odločal.” Ko bo svet vendarle odločil, bo postopek inšpektorata uradno zaključen.

Svet šole se bo sestal danes popoldne. “Razmisliti je treba o o primernosti ravnateljevega dela. Upam, da bo ravnatelj dovolj razumen, da se bodo lahko stvari začele premikati v pravo smer,” pravi Plavčak, ki ni član sveta šola.

Predsednik sveta šole Marjan Golavšek ni želel napovedovati, kakšne odločitve bi lahko sprejeli na današnji seji. “Morda bo šla razparava tudi v smer ravnateljeve razrešitve,” je dejal, “ampak težko je reči, ali bi bila večina članov za to.”

Zaposleni v vrtcu in šoli so glede ravnateljevega ravnanja razdeljeni približno pol – pol, nam je prejšnji teden dejal župan občine Prebold Vinko Debelak. Z drugimi odgovori je Debelak nakazal, da je z Žurejevim delom zadovoljen. Podaril pa je, da imajo večino v svetu zaposleni.

Med sejo sveta zavoda osnovne šole Prebold, na kateri razpravljajo o delu ravnatelja Petra Žureja, se je pred stavbo zbrala množica ljudi. Izrazili so podporo ravnatelju.

Protest v podporo ravnatelju
BOBO

Žurej ne bo preverjal PCT

Konec prejšnjega tedna je Žurej naredil še korak naprej, saj je zaposlene in svet zavoda obvestil, da ne bo preverjal, ali zaposleni in starši otrok izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

“Vse kaže, da zakonskih pogojev za izvajanja preverjanja PCT v vrtcu in šoli ni. Nimamo pravice zbirati tovrstne osebne podatke zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov,” je zapisal v pismu, ki ga je prva objavila spletna stran Pozareport. Žurej je dodal, da od za preverjanje PCT pri starših in drugih podatkih manjkajo tudi znanstveni dokazi, ki bi predstavljali osnovo za tako zahtevo. “Do zakonske ureditve nastale zmede ne bomo preverjali pogojev ob vstopu v vrtec ali šolo,” je zaključil.

V preteklem šolskem letu so na šoli in v vrtcu v Preboldu preverjali, ali so zaposleni cepljeni oziroma se redno testirajo, pravi Plavčak. “To je ravnateljeva dolžnost,” poudarja. Žurejevo napoved, da pogoja PCT ne bo preverjal, je Plavčak posredoval pravni službi SVIZ.

“Pri teh vprašanjih ravnatelji kot poslovodni organ prihajamo na mejno področje, saj smo načeloma dolžni izvrševati zakonodajo. V mejnih primerih pa morajo o tem odločiti drugi ali prepustiti ravnatelju proste roke,” nam je po elektronski pošti odgovoril Žurej, ko smo ga prosili za dodatna pojasnila.

Prelesnik: Odloki veljajo

Pred dobrim tednom dni so pri informacijskem pooblaščencu za N1 pojasnili, da zakon o delovnih razmerjih daje možnost delodajalcu, da od zaposlenega dobi informacijo o izpolnjevanju pogoja PCT.

Ni pa nobene zakonske podlage, ki bi dajala ravnatelju možnost, da bi od zaposlenega zahteval dokaze o izpolnjevanju pogoja PCT, če mu ne verjame na besedo. To dokazovanje je vlada predpisala v odloku, ki je bil v petek objavljen v uradnem listu.

Po ustavi lahko obdelavo osebnih podatkov določa samo zakon, pravi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Zato je zahtevala ustavno presojo odlokov, ki predvidevajo obvezno preverjanje pogoja PCT in obvezno uporabo aplikacije nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vsaj do odločitve ustavnega sodišča pa odloki veljajo, poudarja Mojca Prelesnik. “Veljavni odloki in drugi podzakonski akti so za zavezance obvezujoči, zato jih je treba do morebitne razveljavitve ali odprave spoštovati in izvajati,” je pojasnila. Da odloki veljajo in so zavezujoči, so nam sporočili tudi za ministrstva za delo.

Sankcioniranje kršitev odlokov je v pristojnosti zdravstvenih inšpektorjev, ki so v času epidemije koronavirusa na osnovni šoli Prebold izvedli že tri nadzore. V enem od treh postopkov so izrekli tudi globo v višini 400 evrov. Ker postopki še niso zaključeni, na inšpektoratu podrobnejših informacij ne dajejo. Iz istega razloga je prošnjo za komentar zavrnil Žurej.

“Priljubljena stališča”

Do Žureja je kritičen predsednik društva ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan. Zmotilo ga je predvsem pismo, v katerem je Žurej ministrstvo za izobraževanje prosil za dokaze o učinkovitosti ukrepov, o virusih kot povzročiteljih bolezni in o učinkovitosti cepiv. “Seveda ima pravico izražati svoja mnenja, da piše take dopise z glavo šole, je pa preveč,” pravi Pečan. Kot so prvi poročali na siol.net, Žurej tudi objavlja sporna proticepilska stališča na spletu.

Žurejeva stališča so precej priljubljena, dodaja Pečan. “Učitelji na drugih šolah kažejo njegove dopise ravnateljem kot zgled, kako se je treba postaviti proti vladi,” pravi.

Na škodljivost Žurejevega ravnanja je že prej opozoril Oton Račečič, učitelj in nekdanji ravnatelj osnovne šole Prebold. “V naši šoli in vrtcu se je cepila samo četrtina zaposlenih,” nam je povedal prejšnji teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje