Novi zapleti glede PCT: kdo pripravlja odlok in kdo bo skeniral kode?

Koronavirus 13. Avg 202115:55 > 16:10 0 komentarjev
Šola
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Ministrstvo za izobraževanje pravi, da bo odlok o PCT napisalo ministrstvo za zdravje, tam trdijo obratno. Poleg tega informacijska pooblaščenka opozarja, da ravnatelji ne smejo skenirati QR kod na digitalnih potrdilih zaposlenih.

Do začetka šolskega leta sta še dobra dva tedna, vlada pa še ni odločila, kakšni ukrepi bodo veljali v vrtcih, šolah in na fakultetah. Nova bodo pravila glede pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), o vladnih namerah pa je po mnenju deležnikov znanega premalo.

Kdo pripravlja odlok?

Včeraj so nam z ministrstva za izobraževanje, ki ga vodi Simona Kustec, sporočili, da odlok o PCT pripravlja ministrstvo za zdravje in da ga bo vlada sprejela naslednji teden. Danes pa so nam z ministrstva za zdravje odgovorili, da bo odlok pripravilo ministrstvo za izobraževanje. “Za pojasnila se obrnite nanje,” pravijo na zdravstvenem ministrstvu, ki ga vodi Janez Poklukar. Na ta pojasnila ministrstva za izobraževanje še čakamo.

Simona Kustec, zastava, Slovenija
Borut Živulović/BOBO

To bo za kritike vlade še en dokaz, da se je priprave ukrepov lotila prepozno. “Temelj vsega bi morala biti natančna navodila in jasna komunikacija,” pravi nekdanji dolgoletni ravnatelj II. Gimnazije Maribor Ivan Lorenčič, ki se je letos upokojil. “Stvari bi morale biti že rešene, šole bi morale biti na šolsko leto že pripravljene, ne pa da se še vedno razmišlja o različnih možnosti ukrepov. Takšna negotovost je škodljiva,” pojasnjuje.

“Pravočasna navodila so osnova”

Podobno sta včeraj povedala predstavnika osnovnošolskih in srednješolskih ravnateljev Gregor Pečan in Fani Al Mansour. Kritični pa so tudi drugi ravnatelji, s katerimi smo govorili. “Pogrešam pravočasna navodila. To je osnova, s katero se ne bi smeli več ukvarjati.” je povedala ravnateljica III. Gimnazije Maribor Marija Lešar, ” Ukvarjati bi se morali s psihičnim in fizičnim stanjem mladih, ki to kritično obdobje odraščanja preživljajo v teh neugodnih okoliščinah. Cena, ki jo plačujejo, je zelo visoka.”

Bo PCT obvezen?

Odprtih ostaja več vprašanj. Na primer, ali bo pogoj PCT za zaposlene, študente in dijake obvezen ali pa bo podobno, kot je bilo v preteklem letu s predpisanim testiranjem za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Za tiste, ki se niso testirali, so morali takrat ravnatelji najti delovne naloge, ki so jih lahko opravljali od doma.

Po zagotovilih več ravnateljev velikih težav zaradi tega ni bilo, vedeli so samo za posamezne primere. Pečan pravi, da so na neki šoli zaposleno zaradi tega odpustili, vendar je sodišče nato po njegovih informacijah odpoved pogodbe ocenilo za nezakonito. Na neki šoli pa so po naših neuradnih informacijah morali, ker se eden od zaposlenih ni želel testirati in je odšel na bolniški stalež, zaposliti novega delavca, da ga nadomesti.

Učinkovit nadzor nezakonit?

Kaže tudi, da se bo zaradi pogoja PCT v šolah ponovno pojavila enaka dilema kot ob uvajanju pogoja PCT v zasebnem sektorju. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik namreč pravi, da niti ministrstvo za izobraževanje niti ravnatelji ne smejo skenirati QR kod na digitalnih potrdilih zaposlenih, če se pri tem razkrijejo osebni podatki. Zadnja verzija aplikacije za skeniranje QR kod pa osebne podatke razkrije.

Delodajalci sicer lahko zahtevajo informacijo o izpolnjevanju pogoja PCT, pojasnjuje informacijska pooblaščenka. “Vendar v kontekstu delovnih razmerij ne obstaja obveznost predložitve zdravstvenega izvida, temveč zgolj same informacije iz izvida,” razlaga, “To pa pomeni, da po mnenju informacijskega pooblaščenca niti ministrstvo za izobraževanje niti ravnatelji trenutno nimajo pravne podlage, da bi od vseh zaposlenih v dejavnosti vzgoje in izobraževanja pridobivali dokaze o cepljenju, npr. s skeniranjem Covid-19 potrdila oziroma s predložitvijo drugega dokaza ter preverjanjem istovetnosti.”

Kako bo potekal nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT v vzgoji in izobraževanju, še ni jasno. Doslej je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franci Vindišar razkril samo, da je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih v stavbe fakultet.

Vendar to za vlado morda ne bo dovolj. Premier Janez Janša je na primer v začetku meseca ocenil, da je preverjanje pogoja PCT neučinkovito brez preverjanja istovetnosti. Torej brez nadzora nad tem, ali QR koda pripada tistemu, ki jo predstavlja.

Bo vendarle plačala država?

V preteklem šolskem letu so šole vodile poimenske sezname zaposlenih s podatki o rezultatih testiranj. Velike javne polemike glede tega ni bilo, a to ni nedvoumen dokaz, da ne bi mogel te prakse kdo izpodbiti na sodišču, opozarja Janja Zupančič, ravnateljica osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje.

Še eno odprto vprašanje je, kdo bo plačal testiranje. Vindišar je včeraj povedal, da je to strošek delodajalcev, več ravnateljev šol in vrtcev pa je opozorilo, da bi ga morala prevzeti država, saj sami nimajo dovolj denarja. “Še prej je nujno rešiti problem finančnih primanjkljajev, ki je nastal zaradi neobratovanja šolskih kuhinj v času zaprtja šol,” opozarja Janja Zupančič.

Z napovedmi, da bo testiranje brezplačno samo za mlajše od 18 let, pa so nezadovoljni v dijaški in študentski organizaciji. Pojasnili so, da pogoj PCT podpirajo, a samo če bo testiranje brezplačno. Dijaška organizacija ima še druga vprašanja, zato so v ponedeljek dogovorjeni za sestanek na ministrstvu za izobraževanje, nam je povedala predsednica organizacije Maja Kalin.