Nadzor v šolah in vrtcih: v Preboldu se ravnatelj ne želi testirati

Koronavirus 20. Avg 202109:34 > 15:45 28 komentarjev
testiranje za zaposlene v šolstvu
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zdravstveni inšpektorat je doslej izvedel 710 nadzorov nad testiranjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V izolskem vrtcu Mavrica so nekomu prepovedali delo, globo pa so izrekli samo v osnovni šoli Prebold, kjer se ravnatelj ni testiral.

Pravila v vrtcih in šolah bodo na začetku bližajočega se šolskega leta enaki kot so bili na koncu preteklega. Po prvem tednu pa se bodo spremenila. Veliko več kot to, da bo vlada poskusila uvesti sistem samotestiranja učiteljev, o novem sistemu ni znanega. Podatki zdravstvene inšpekcije pa kažejo, da je prejšnji sistem, ki se mu vlada odpoveduje, deloval.

PCT obvezen do 20. julija

V prejšnjem šolskem letu ni bilo ne samotestiranja ne covidnih potrdil s QR kodami. Delavci, ki so vzgojo oziroma izobraževanje izvajali v živo, so se morali testirati že v preteklem šolskem letu. Pogoj je vlada uvedla januarja. Za tiste, ki so covid-19 preboleli, ni veljal. Od marca, ko se je začelo cepljenje delavcev v vzgoji in izobraževanju, pa pogoj testiranja ni bil obvezen tudi za cepljene.

Praviloma so vodstva šol in vrtcev testiranje učiteljev organizirala skupaj z lokalnimi zdravstvenimi domovi. Ti so po naših informacijah ravnatelje sami obvestili, če je bil kateri od učiteljev oziroma vzgojiteljev na testu pozitiven. Hkrati so podatke o rezultatih testov šole in vrtci dobili od zaposlenih.

Vlada je testiranje v vzgoji in izobraževanju zahtevala do 20. julija, potem pa je pogoj z uredbo preklicala. Kako bo odslej, torej še ni jasno, podatki o dosedanjem nadzoru pa kažejo, da kršitev ni bilo zelo veliko.

710 nadzorov, neskladnosti v 10 šolah oziroma vrtcih

Zdravstveni inšpektorat je med januarjem in 20. julijem opravil 710 nadzorov v šolah in vrtcih glede izvajanja testiranja zaposlenih. Pri desetih šolah oziroma vrtcih so ugotovili, da testiranje ni skladno z odredbo. Izrekli so osem opozoril ter 12 odločb o prekršku z izrekom opomina. Eni osebi so izdali odločbo o prepovedi dela, v enem primeru pa so izdali odločbo z globo v višini 400 evrov.

Odločbo o prepovedi dela so inšpektorji izdali v izolskem vrtcu Mavrica. Tam so nam po telefonu dejali, da moramo na pojasnila počakati do ponedeljka, ko se ravnateljica Suzana Božič vrne z dopusta.

Za globo so se inšpektorji odločili na osnovni šoli Prebold. Nadzor so tam opravili trikrat in vodijo tri postopke, ki pa še niso zaključeni, zato jih na inšpektoratu niso želeli komentirati.

Ravnatelj se noče testirati

Na osnovni šoli Prebold se ravnatelj Peter Žurej ni hotel testirati. Tudi on je prošnjo za podrobnejša pojasnila zavrnil s sklicevanjem na dejstvo, da postopki še niso zaključeni. Odgovoriti ni hotel niti na vprašanje, ali bo v prihajajočem šolskem letu delal od doma, če se ne bo cepil ali testiral. “Ne pričakujem, da bo država kršila ustavo in mednarodne konvencije in deklaracije o človekovih pravicah,” je odvrnil.

Žurej noče potrditi, da dvomi v ukrepe, ki jih sprejema vlada in priporočajo strokovnjaki. Pravi, da ga vodi skrb za človekove pravice in pravno državo. Poleg ustave in deklaracije o človekovih pravicah pogosto omenja tudi Oviedsko konvencijo o človekovih pravicah v zvezi s biomedicino.

“Po tej konvenciji imamo zagotovljeno prostovoljnost ter informiran pristanek, ki vključuje seznanjenost s sestavinami, možnimi stranskimi učinki in priporočenimi ukrepi v primeru pojava neželenih učinkov (5. člen). Dokler je prepovedan referendum in so onemogočene druge demokratične varovalke pri uveljavljanju obveznega izvajanja medicinskih poskusov in posegov, ki sem jih zgoraj izpostavil, odpade tudi sklicevanje na 26. člen Oviedske konvencije, ki jo naša država ratificirala in objavila v Uradnem listu leta 1998,” nam je odgovoril na vprašanje, ali se bo cepil oziroma testiral.

Želi dokaze o učinkovitosti cepiv

Marca je ministrstvu za izobraževanje in ministrstvu za zdravje poslal prošnjo za dokaze, ki jo objavljamo spodaj. Med  drugim je prosil za dokaze o virusih kot povzročiteljih bolezni ter o učinkovitosti cepiv. Ministrstvo za zdravje ga je usmerilo na spletne strani nacionalnega inštituta za javno zdravje, evropskega centra za preprečevanje bolezni ter svetovne zdravstvene organizacije. Žurej pa trdi, da tam teh dokazov ni.

Ravnatelj Peter Žurej, Osnovna šola Prebold, prošnja za dokaze, covid-19
N1

Povedal nam je, da dokaze potrebuje zato, da bi vedel, kako se odzvati, če bi se ukrepom upiral kateri od zaposlenih in staršev. Vendar se je na njegovi šoli ukrepom upiral samo Žurej, trdi učitelj in nekdanji ravnatelj te šole Oton Račečič. “V prvem valu epidemije tudi maske ni želel nositi. Prepričal ga je šele pritisk sindikata,” pravi in opozarja, da imajo Žurejeve aktivnosti že škodljive posledice. “V naši šoli in vrtcu se je cepila samo četrtina zaposlenih,” pravi.

Ministrstvo: Ravnatelj se mora cepiti ali testirati

“Ravnatelj je javni uslužbenec in zanj veljajo enake obveznosti, ki izhajajo iz predpisanih aktov o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Prav tako za ravnatelja veljajo obveznosti cepljenja ali testiranja,” so ravnanje ravnatelja Žureja komentirali na ministrstvu za izobraževanje.

Kljub vsemu predsednik sveta šole Marjan Golavšek ocenjuje, da ravnatelja ne morejo razrešiti. “Dvomim, da imamo pravno podlago za to,” nam je dejal.

“Nisem prepričan, da obstaja pravna podlaga, da bi svet zavoda ravnatelja krivdno razrešil zaradi zavračanja testiranja,” pravi dr. Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete. Ob tem poudarja, da je po njegovem mnenju zavračanje testiranja neodgovorno in skrajno ravnanje.

Odredba o testiranju v vzgoji in izobraževanju sicer ni bila utemeljena na 39. členu zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je ustavno sodišče ocenilo za neustavnega. Utemeljena je bila na 31. členu, ki med drugim izrecno določa, da so zdravstveno higienski pregledi obvezni za osebe, ki izvajajo vzgojno-izobraževalno dejavnost. Vprašanje pa je, ali ravnatelj izvaja vzgojno-izobraževalno dejavnost.

Župan občine Prebold Vinko Debelak je dejal, da o ravnatelju odloča svet šole. “Večino v njem imajo zaposleni, ki so glede ravnatelja razdeljeni približno pol-pol,” pravi. Kaj si misli o tem, da se Žurej ne želi testirati, se Debelak ni opredelil, je pa zelo kritičen do ministrstva za izobraževanje in vlade. Ukrepi so bili nejasni in neustavni, je pojasnil. Poudaril je tudi, da je osnovna šola Prebold pripravljena na šolsko leto. “Dogradili smo objekt, starši učencev so zadovoljni, učitelji lepo ravnajo z otroki …,” je našteval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje