Pogoj PCT: ali bo zato, ker so na terenu inšpektorji, kaj drugače?

Slovenija 25. Okt 202111:32 > 15:30 1 komentar
PCT pogoj
PROFIMEDIA

Med krompirjevimi počitnicami pristojni izvajajo poostren nadzor nad preverjanjem in izpolnjevanjem pogoja PCT. Poleg zdravstvenega inšpektorata in finančne uprave je na terenu tudi inšpektorat za infrastrukturo.

Inšpektorat za infrastrukturo je napovedal, da bodo inšpektorji zaradi slabšanja epidemiološkega stanja v državi izvajali poostren nadzor nad spoštovanjem odlokov. Posebno pozornost bodo namenili nadzoru v javnem potniškem prometu. V primeru ugotovljenih kršitev bodo inšpektorji ukrepali v skladu s pristojnostmi.

Kot so pojasnili, le z doslednim upoštevanjem pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) lahko skupno pripomoremo k obvladovanju epidemije covida-19, izvajalce in uporabnike storitev pa so pozvali k odgovornemu ravnanju in spoštovanju predpisanih ukrepov. Od 15. septembra pogoj PCT velja tudi pri vstopu v javni promet. Na mestnih avtobusih nadzor izvajajo kontrolorji.

Nadzor napovedali tudi na zdravstvenem inšpektoratu in Fursu

Prejšnji teden so poostren nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT po vsej državi napovedali tudi na zdravstvenem inšpektoratu in finančni upravi (Furs). Poostren nadzor je bil sprva načrtovan le za konec tedna, 23. in 24. oktobra, a so se nato odločili, da ga podaljšajo. Tako bodo upoštevanje pogoja PCT intenzivneje preverjali ves teden, podrobnejše poročilo, kaj so ugotovili, pa bodo predstavili v petek.

Na zdravstveni inšpektorat smo medtem poslali vprašanja, koliko nadzorov so inšpektorji opravili konec tedna in koliko kršitev so pri tem ugotovili. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Inšpektorica Deana Potza je sicer v preteklih dneh opozorila na izpolnjevanje pogoja PCT, ki je namenjen temu, da dejavnosti ostanejo odprte. Dejala je, da nikakor ne gre za diskriminacijo ene ali druge skupine državljanov. Večkrat se je namreč že pokazalo, da se izpolnjevanje pogoja PCT v družbi ne preverja dovolj ali pa se ga preverja le površno.

Krek: Pogoj PCT je pomembno upoštevati

Da sistem PCT prispeva k boljšim razmeram v državi, je opozoril tudi Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je dejal, so pogoj marsikod poskušali diskreditirati. “Če ga ne bi imeli, bi bilo zelo hudo,” je povedal Krek. Dodal je, da je pristojnim žal, da nekateri kopirajo in si med seboj delijo kode QR. “To je neodgovorno in neetično. To je najmanj zavrženo dejanje, lahko bi se ga kazensko preganjalo,” je bil jasen direktor NIJZ.

PCT aplikacija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Da je sistem učinkovit, je povedala tudi Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. “Pogoj PCT omogoča, da so dejavnosti odprte in imamo precej normalno življenje.” Ob tem je spomnila na lanskoletno popolno zaprtje države in nato na spomladansko obdobje, ko so se lahko določene dejavnosti ob pogoju PCT znova odprle.

Poudarila je, da je sistem učinkovit, a le ob doslednem izvajanju. “Če se kam odpravimo s kodo QR, ki ni naša, in pri tem ne uporabljamo zaščitne maske, lahko okužimo osebe, ki so tam. To so lahko osebe z manjšo imunsko odpornostjo, ki kljub cepljenju niso razvile polne imunosti. Tisti, ki smo zdravi, smo odgovorni zadnje,” je še opozorila Logar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje