Pogoj PCT: lahko inšpektor oglobi tudi gosta?

Koronavirus 11. Sep 202116:35 > 17:59
Covid-19
Žiga Živulović jr./BOBO

Če vas gostinec ali drug ponudnik, ki bi to moral storiti, ne opozori na nujnost izpolnjevanja pogoja PCT, bo inšpektor obravnaval le njega. Če vas ponudnik opozori, a ga ne upoštevate, globo tvegate vi. Če predložite lažno potrdilo o izpolnjevanju pogoja, vas lahko inšpektor tudi kazensko ovadi.

Pogoj PCT postaja vse pomembnejša vstopnica za javno življenje. Potrebujete ga za uvajanje otroka v vrtec ali roditeljski sestanek, za kavo na terasi vašega najljubšega lokala, obisk frizerja ali izlet z žičnico na Vogel. Vlada pa je danes sporočila, da ga v sredo širi na uporabo praktično vseh storitev z izjemo živilskih trgovin.

Kakšno globo tvegate, če ga kot uporabnik storitev ne upoštevate?

N1/Jakob Murovec

Gostinec ali lastnik drugega obrata, ki mora po vladnem odloku preverjati pogoj PCT, je dolžen na vidnem mestu pisno opozoriti na to in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje (na fotografiji nekaj obvestil gostincev in ponudnikov v središču Ljubljane).

V praksi ne gre tako gladko

Gostinec ali lastnik drugega obrata, kjer je obvezen pogoj PCT, je dolžen:

  • na vidnem mestu pisno opozoriti na dolžnost izpolnjevanja PCT pogoja in
  • na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje.

Medtem ko ponudniki praviloma imajo pisna obvestila o tem, da pogoj PCT potrebujete, pa je več dilem pri preverjanju. Uradno velja, da lahko gostinec tistemu, ki ne upošteva pravil, zavrne postrežbo, a v praksi pogosto ni tako.

“Naši člani goste opozarjajo, a kaj boš naredil, ko ti gost ne želi pokazati ali začne celo groziti? Problem je v tem, da tudi mi ne vemo, ali lahko zahtevamo vpogled v dokumente gosta, če jih ta ne želi pokazati,” nam je dejal Blaž Cvar, vodja sekcije gostincev pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS).

Tu je še problem kadrovske podhranjenosti, zaradi katere si gostinci ne morejo privoščiti, da enega delavca postavijo na vstopno točko. Kljub temu Cvar pravi, da ni seznanjen s primerom, da bi kdo od članov za tak prekršek dobil globo, zato meni, da tega ni veliko. “Če že, si predstavljam, da za tako nepravilnost inšpektor izreče opozorilo.”

“Vemo, da je pravna podlaga neustavna, a pogoj PCT velja”

O pravnih vprašanjih okrog pogoja PCT danes v intervjuju za rubriko Poglobljeno govori tudi pravnica Katarina Bervar Sternad, direktorica PIC – pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja ter članica Pravne mreže za varstvo demokracije.

Mreža je skupina nevladnih organizacij, pravnih strokovnjakov in odvetniških pisarn, ki državljanom nudijo podporo “za uporabo pravnih sredstev za izpodbijanje postopkov in praks, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični”.

Bervar Strnad pove, da je trenutno največ vprašanj povezanih prav s PCT pogojem. In kaj svetujejo ljudem, ki jih prosijo za pomoč?  “Situacija tu je absurdna, vemo, da je zakonska podlaga neustavna, pa vendar nas odloki, ki iz nje izvirajo, zavezujejo. Torej tudi PCT pogoj velja. To jim povemo.”

Sankcija odvisna tudi od odziva stranke

Četudi gostinec zamiži na eno oko, to ne pomeni, da potrdila o izpolnjevanju pogoja od vas ne bo zahteval inšpektor, če se ustavi v lokalu. Kaj lahko stori? “Lahko stranko opozori, odredi vzpostavitev stanja, kot ga zahtevajo odloki. Če je za kršitev predpisana sankcija, jo inšpektor izreče glede na ugotovljene okoliščine,” so nam pojasnili na inšpektoratu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki je pristojen za nadzore v gostinstvu.

Zakon o nalezljivih boleznih določa naslednje globe:

  • za podjetje od 4 tisoč evrov do 100 tisoč evrov,
  • za samostojnega podjetnika od 2 tisoč evrov do 50 tisoč evrov
  • za odgovorno osebo podjetja od 400 evrov do 4 tisoč evrov in
  • za posameznika prav tako od 400 evrov do 4 tisoč evrov.

Sankcija, ki jo izreče inšpektor, je odvisna od vrste ugotovljene nepravilnosti ter odziva stranke v postopku, pojasnjujejo na UVHVVR. Če bo inšpektor na podlagi okoliščin ugotovil, da gre za prekršek neznatnega pomena, bo izrekel zgolj opozorilo. Sicer pa lahko izreče globo ali opomin, pri čemer se opomin običajno izreka, kadar ni bila izpolnjena predpisana obveznost, stranka v postopku pa je pred izdajo odločbe izpolnila predpisano obveznost.

natakar z masko v restavraciji
Profimedia

Kdaj v postopku gostinec, kdaj gost?

Če vas gostinec ne opozori na pogoj PCT, je odgovoren on. Inšpektor bo od njega zahteval odpravo nepravilnosti, medtem ko gosta ne bo obravnaval. “V tem primeru se potrošniku ali udeležencu prireditve ne more očitati prekrška in torej zanj ni sankcije,” pravijo na UVHVVR.

Če je bil opozorjen na pogoj PCT, a ga ne upošteva, pa je kaznovan gost, so za Siol.net nedavno povedali na tržnem inšpektoratu. Globe za posameznike so, kot navedeno zgoraj, od 400 do štiri tisoč evrov.

Če ima gost lažno potrdilo, lahko po navedbah UVHVVR inšpektor poleg prekrškovnega postopka osebo, ki je potrdilo izkazala kot pravo, kazensko ovadi. “Predložitev neverodostojnega potrdila bi lahko pomenila tudi storitev kaznivega dejanja.”

Ljubljana
Borut Živulović/BOBO

Do zdaj predvsem opozarjali

Inšpektorji so sicer do zdaj, kot kažejo številke, redko kaznovali zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT, ki pa je bil do zdaj za goste tudi manjša ovira. Veljal je namreč za zaposlene ter goste v notranjosti gostiln, poleti pa je večina raje na terasah.

Med 19. julijem in 22. avgustom so vsi inšpektorji, pristojni za nadzor izpolnjevanja vladnih odlokov, povezanih z epidemijo, opravili 12.831 nadzorov in izdali 175 ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT. Od tega je bilo 16 prekrškovnih sankcij, 75 opozoril po zakonu o prekrških ter 84 upravnih ukrepov. Iz odgovorov inšpektoratov izhaja, da se je večina anomalij nanašala na neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih.

Še malo novejši podatki: v zadnjem tednu avgusta in prvem tednu septembra so vsi inšpektorji v sodelovanju s policijo izvedli poostren nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Skupnih rezultatov še niso predstavili, na tržnem inšpektoratu, ki poleg UVHVVR pokriva gostinstvo, pa so nam povedali, da so v 215 lokalih izrekli 18 opozoril na podlagi zakona o prekršku ter 20 upravnih ukrepov glede izpolnjevanja PCT pogoja za zaposlene in goste.

Na Fursu, kjer so v zvezi z epidemiološkimi ukrepi letos opravili 1.675 nadzorov, so pri tretjini ugotovili nepravilnosti, konkretno težave pri nadzoru pogoja PCT pa le v 46 primerih. Od tega so 24 nepravilnosti, torej polovico, odkrili v že omenjenem poostrenem nadzoru pred kratkim, pravijo. Na vprašanje, kako ukrepajo zoper zavezanca, ki bi moral preverjati pogoj PCT, a ga ne, pravijo, da ga opozorijo na dosledno preverjanje PCT pogojev v skladu z odlokom.

Gost brez certifikata v Švici in Avstriji ob 90 evrov

V Švici s ponedeljkom širijo pogoj PCT – pri njih se imenje “certfikat Covid” – na večino javnih površin (notranjost gostiln, muzeji, fitnes centri, bazeni, toplice, zasebni dogodki, koncerti, itd.). Inšpektor lahko gostom brez certifikata v prostorih ali na dogodkih, za katere je ta obvezen, izreče globo v višini 100 švicarskih frankov (okrog 90 evrov). “Ponudnikom oziroma organizatorjem dogodkov, ki ne bodo delovali skladno s temi pravili, lahko inšpektor izreče globo ali njihov obrat zapre. Za nadzor nad izvajanjem odloka so odgovorni kantoni,” piše na spletni strani švicarske vlade.

V Avstriji je, kot nam je povedal tamkajšnji gostinec (uradno pa nismo uspeli preveriti), kazen za gostinca tri tisoč evrov, za gosta pa 90 evrov. Pri severnih sosedih tako kot pri nas PCT pogoj velja tako za notranjost gostiln kot za terase.