Polona Juh: “Ko bomo nehali čakati drug na drugega …”

Koronavirus 19. Jul 202106:00 > 07. Sep 2021 23:38 1 komentar
Polona Juh
Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Pandemija je, tako ali drugače, spremenila življenje vsakega od nas. Kako bodo videti naslednji tedni, meseci in leta, naše zdravje, zdravje naših bližnjih, zdravje skupnosti ... je zdaj odvisno tudi od vsakega med nami. Imamo cepivo, ki je rešitev. Na N1 objavljamo serijo zapisov uglednih in znanih osebnosti, ki so se že cepile. Danes o tem, zakaj se je cepila, piše vrhunska in večkrat nagrajena igralka Polona Juh.

“Z največjim veseljem sem se cepila proti covidu-19, saj si ne znam predstavljati in ne morem vedeti, kako hudo bi me lahko bolezen prizadela. O virusu vemo izrazito premalo, da bi se lahko šalili, češ, jaz sem zdrav, mene bo virus zgolj oplazil, mene že ne more ogroziti težji potek bolezni.

PREBERITE ŠE:

Cepila sem tudi zato, ker vem, kakšne dolgotrajne posledice lahko covid-19 pušča na posameznikih. Ena izmed oseb, ki jo poznam, je dolgo okrevala na Golniku, kjer je bolehala za tremi zaporednimi pljučnicami, in se vse do danes še vedno ne počuti dobro. Nekaj oseb, ki sem jih poznala, je zaradi covida umrlo. Pomembno se mi zdi, da se cepimo vsi tisti, ki se lahko, in s tem obvarujemo druge, ki se zaradi specifičnih zdravstvenih stanj ne smejo.

Kmalu se bo začelo novo šolsko leto in še vedno ne vemo, ali bo tokrat lahko potekalo normalno. Preseneča me nizka precepljenost prebivalstva, ko pa se vendarle vsi zavedamo, da bo normalno življenje omogočeno šele takrat, ko bomo nehali čakati drug na drugega, kdo se bo cepil in kdo ne, ko bomo nehali prelagati odgovornost na drugega, kar pomeni: “če se je cepil on, se meni ni treba” in podobno.

PREBERITE ŠE:

Mislim, da je cepljenje edina alternativa, s katero lahko ta hip zasenčimo virus. Vendar le s skupnim sodelovanjem. Vsi si želimo, da bi lahko čimprej delovali in delali normalno, bili svobodni v socialnem življenju, spet hodili v gledališče, v kino, na koncerte, plesne predstave, operne predstave, prireditve, se brezskrbno družili, pa vendar opažam, da je za cepljenje zaenkrat premalo zanimanja.

Glede na to, da je tudi delovanje gledališča že dve leti okrnjeno, saj spletne predstave ne dohajajo živosti gledališča, nam cepivo za prihodnost ponuja možnost, da se lahko vrnemo na predstave in vaje brez mask in distanc, kjer nam je omogočeno ustvarjanje v miru.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje